6 haiwan pupus yang biasa memanggil Colorado sebagai rumah | Colorado di luar sana

Colorado telah berubah secara dramatik sejak beberapa era geologi yang lalu. satu laporan dari CU Boulder malah mencadangkan bahawa 500 juta tahun yang lalu, Colorado mempunyai persekitaran pantai, menjadikannya rumah yang sempurna untuk pelbagai spesies berbeza untuk berkembang maju.

Hari ini, Colorado kekal terkenal dengan rangkaian spesies yang luar biasa, tetapi berikut adalah beberapa yang mungkin anda tidak tahu pernah dipanggil rumah Centennial State.

1. StegosaurusStegosaurus di Paya

Kredit foto: CoreyFord. Foto fail. (iStock)
Ahli paleontologi percaya bahawa stegosaurus berkeliaran di Negeri Centennial secara kasar 155 juta tahun dahulu.

Stegosaurus adalah spesies Jurassic yang dianggarkan mempunyai panjang sekitar 30 kaki dan tinggi 15 kaki.

Dinosaur mudah dibezakan dengan plat di sepanjang belakangnya. Malah, perkataan stegosaurus diterjemahkan kepada “plat tulang” dalam bahasa Yunani, walaupun, terdapat beberapa perdebatan mengenai tujuan plat.

“Satu teori adalah bahawa plat mengandungi saluran darah, untuk membantu mengawal suhu badan. Idea lain ialah plat digunakan untuk paparan untuk menarik pasangan, seperti bulu berwarna-warni pada burung atau tanduk pada rusa,” kata Perkhidmatan Taman Negara dalam a siarkan pada mereka laman web.

Stegosaurus berkembang pesat di Colorado, ia dinamakan dinosaur negeri pada tahun 1982.

2. Purba untaCamelops ialah haiwan herbivor jenis unta yang hidup di Amerika Utara semasa Zaman Pleistosen. Kredit Imej: CoreyFord (iStock).

Camelops ialah haiwan herbivor jenis unta yang hidup di Amerika Utara semasa Zaman Pleistosen. Kredit Imej: CoreyFord (iStock).
Unta Purba, atau Camelops, mungkin dipanggil rumah Colorado bermula 2.6 juta tahun yang lalu. Para saintis menganggarkan bahawa mereka adalah sekitar tujuh kaki tinggi di bahu dan berat sekitar 1,800 paun.

“Seperti unta hidup, Camelops mempunyai dua kaki, kaki berkuku dan leher yang panjang. Pada masa ini, ahli paleontologi tidak dapat menentukan sama ada Camelops mempunyai bonggol di belakangnya seperti unta Baktrian dan Dromedari yang hidup,” menurut NPS.

Dalam 2021kru dari Jabatan Pengangkutan Colorado menemui fosil Camelops semasa bekerja di tapak pembinaan ‘Central 70 Project’.Fosil molar camelops hesternus. Kredit Foto: Kiewit Infrastructure Co.

Fosil molar camelops hesternus. Kredit Foto: Kiewit Infrastructure Co.


3. Tyrannosaurus RexRangka T-Rex. Kredit Foto: LG-Photography (iStock).

Rangka T-Rex. Kredit Foto: LG-Photography (iStock).
Bukti fosil menunjukkan bahawa pada satu ketika semasa Zaman Cretaceous terdapat Tyrannosaurus Rex di Colorado. Malah, gigi T-Rex yang pertama ditemui di Golden, Colorado 1874.

Tyrannosaurus Rex secara literal diterjemahkan kepada “Raja Cicak Tiran”yang merupakan nama yang sesuai untuk salah satu daripada binatang paling ganas dalam sejarah.

Para saintis percaya bahawa T-Rex adalah sekitar 38 kaki panjang, dan mungkin mempunyai berat sehingga 10 tan. Mereka mempunyai rahang yang kuat, deria bau yang tajam, dan merupakan salah satu pemangsa terbaik pada masa itu.

4. OrnithomimusTokoh Ornithomimus

Kredit foto: Savany. Foto fail. (iStock)
Fosil Ornithomimus pertama kali ditemui pada tahun 1889 di Denver. Mereka hidup semasa Zaman Cretaceous Akhir dan dipercayai sebagai salah satu dinosaur terpantas yang pernah wujud. Mereka berdiri sekitar enam kaki tinggi dan sekitar sepuluh kaki panjang dari muncung ke ekor.

Ornithomimus bermaksud ‘mimik burung’ dalam bahasa Yunani, yang merujuk kepada persamaan mereka dengan burung unta moden.

5. Sloth Tanah Gergasi (Megalonyx)Pokok Pencarian Megalonyx

Kredit foto: Aunt_Spray. Foto fail. (iStock)
Sloth Tanah Gergasi berjalan di bumi sekitar 35 juta tahun yang lalu, semasa Era Pleistosen. Mamalia besar ini dianggarkan sepanjang 10 kaki dan beratnya 2,200 paun, menurut NPS.

Fosil Giant Ground Sloth pertama kali ditemui pada tahun 1797 di Virginia Barat, dan telah kemudian ditemui di tapak Takungan Ziegler berhampiran Snowmass Village, Colorado.

“Seperti sloth tanah lain, sloth berkuku besar bergerak perlahan dan kemungkinan besar hidup bersendirian. Seperti sloth tanah lain, Megalonyx mungkin menggunakan saiz badan dan kuku yang besar untuk menghalang pemangsa,” NPS berkata.

6. Cheetah AmerikaKredit Gambar Alert Cheetah: WLDavies (iStock).

Kredit Foto: WLDavies (iStock).
Kadang-kadang disebut sebagai ‘cheetah palsu‘, American Cheetah sebenarnya tidak berkaitan dengan haiwan yang berjalan di dunia hari ini, ia hanya sangat serupa.

Dengan binaan yang serupa dengan cheetah moden, dipercayai bahawa American Cheetah adalah sebab Colorado kekal sebagai rumah kepada mamalia kedua terpantas di planet ini – pronghorn.

Sisa rangka penuh haiwan ini telah ditemui di benua itu, dengan fosil ditemui di Colorado.

Haiwan ini berkeliaran di kawasan itu semasa zaman Pleistosen, kira-kira 12,000 tahun dahulu.

TINGGAL DIMAKLUM: Daftar untuk surat berita harian OutThere Colorado di sini

We would like to say thanks to the author of this article for this incredible web content

6 haiwan pupus yang biasa memanggil Colorado sebagai rumah | Colorado di luar sana


Check out our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/