7 misteri sistem suria saintis belum selesaikan lagi

Pada kali berikutnya anda melihat bulan purnama yang terang, fikirkan tentang perkara ini: Tiada siapa yang tahu, dengan tepat, dari mana datangnya bulan.

“Kami tidak tahu mengapa bulan ada di sini,” kata penulis sains Rebecca Boyle Tidak dapat dijelaskan — Podcast Vox yang meneroka misteri besar, soalan yang tidak dijawab dan semua perkara kita belajar dengan menyelam ke dalam yang tidak diketahui. “Saya fikir untuk ramai orang [the moon] dipandang mudah, ia adalah perkara yang membosankan ini, dan galaksi dan nebula serta bintang dan planet lebih menarik.”

Memang benar bahawa beberapa soalan paling epik dalam sains ditemui di ruang angkasa yang paling jauh — bagaimana dan bila galaksi pertama terbentuk, apa yang berlaku di dalam lubang hitam — tetapi soalan yang sama epik wujud di sini di kawasan kejiranan angkasa kita, di negara kita. sistem suria sendiri.

Untuk meneroka sistem suria kita sendiri — bulan dan planet di dalamnya — adalah untuk memahami dengan lebih baik perkara yang mungkin berlaku di kawasan yang paling jauh di alam semesta. Apa sahaja yang kami temui atau temui di halaman belakang kosmik kami sendiri akan membantu kami memahami perkara yang mungkin berlaku di alam semesta yang lebih luas. Jika bukti kehidupan purba ditemui di dunia yang bermusuhan seperti Marikh, kita mungkin lebih memahami bagaimana kehidupan biasa mungkin dalam sistem suria yang lain. Jika kita memahami bagaimana dunia yang mungkin pernah hidup seperti Venus runtuh, kita mungkin memahami berapa kerap planet serupa di sekeliling bintang lain mati dalam kiamat.

Misteri sistem suria yang paling provokatif membantu kita memahami sebab kita berada di sini, berapa lama kita mungkin tinggalkan dan perkara yang mungkin kita tinggalkan. Berikut ialah beberapa misteri sistem suria yang kami temui Tidak dapat dijelaskan.

Untuk lebih banyak misteri, dengar dan ikuti Tidak dapat dijelaskan di mana sahaja anda mendengar podcast.


Apa yang membunuh Venus?

Awan Zuhrah ditangkap pada tahun 1974 oleh kapal angkasa NASA Mariner 10.
NASA

“Hellscape” ialah perkataan yang paling sesuai untuk menggambarkan permukaan Venus, planet kedua daripada matahari. Pada 900 darjah Fahrenheit, ia adalah planet paling panas dalam sistem suria, terima kasih kepada atmosfera yang hampir keseluruhannya terdiri daripada karbon dioksida, yang menghasilkan kesan rumah hijau yang sangat kuat. Awan yang diperbuat daripada asid sulfurik yang sangat menghakis diselubungi landskap gunung berapi batu gunung berapi yang tajam. Tekanan pada permukaan Zuhrah adalah kira-kira 92 kali ganda daripada yang anda rasa di paras laut di Bumi.

Namun sesetengah saintis mengesyaki Zuhrah pernah sama seperti Bumi, dengan lautan air cair seperti yang menyokong kehidupan di planet kita. Ini menimbulkan persoalan wujud untuk kehidupan di Bumi.

“Venus dan Bumi adalah adik-beradik planet,” kata Robin George Andrews, ahli gunung berapi dan pengarang Super Volcanoes: Apa yang Mereka Dedahkan tentang Bumi dan Dunia Selepasnya. “Ia dibuat pada masa yang sama dan diperbuat daripada bahan yang sama, namun Venus adalah apokaliptik dan mengerikan dalam setiap cara yang mungkin. Bumi adalah syurga. Jadi mengapa kita mempunyai syurga di sebelah syurga yang hilang?”

Terdapat dua hipotesis utama. Salah satunya ialah matahari memasak Venus hingga mati. Yang lain adalah yang gunung berapi lakukan.

Bacaan lanjut: Venus boleh menjadi syurga tetapi berubah menjadi pemandangan neraka. Penduduk bumi, perhatikan.


Dari mana datangnya bulan?

7 misteri sistem suria saintis belum selesaikan lagi

Pemandangan dari kapal angkasa Apollo 11 ini menunjukkan Bumi naik di atas ufuk bulan.
Imej HUM/Kumpulan Imej Universal

Sebelum pendaratan bulan, saintis berpendapat mereka tahu bagaimana bulan terbentuk. Teori yang berlaku ialah ia terbentuk sama seperti yang dilakukan oleh planet-planet: kepingan bahan yang tinggal daripada pembentukan matahari, berkumpul bersama. Tetapi kemudian, angkasawan Apollo membawa kembali sampel dari permukaan bulan, dan batu-batu itu menceritakan kisah yang sama sekali berbeza.

“Ahli geologi telah mendapati bahawa bulan diliputi dalam sejenis batu khas yang dipanggil anorthosite,” Tidak dapat dijelaskan penerbit kanan Meradith Hoddinott menerangkan mengenai rancangan itu. “Bergemerlapan, terang dan memantulkan cahaya, inilah batu yang menjadikan bulan bersinar putih di langit malam. Dan pada masa itu, difikirkan, batu ini hanya boleh dibentuk dengan cara yang sangat spesifik. Magma.”

Tetapi magma bermakna bulan mesti terbentuk dalam sejenis malapetaka epik. “Sesuatu yang mencurahkan begitu banyak tenaga ke bulan sehingga ia benar-benar cair, ” kata Hoddinott. Para saintis tidak pasti dengan tepat bagaimana semuanya dimainkan. Tetapi setiap senario adalah kisah sinematik dengan perkadaran apokaliptik yang berapi-api.

Bacaan lanjut: Bagaimana batuan bulan Apollo mendedahkan sejarah epik kosmos


Adakah terdapat sesuatu yang hidup dalam tahi manusia yang tertinggal di bulan?

1655392436 384 7 misteri sistem suria saintis belum selesaikan lagi

Satu beg detritus angkasawan ditinggalkan di bulan pada tahun 1969.
NASA

Semasa misi bulan Apollo, angkasawan pergi ke bulan dan, untuk menjimatkan berat untuk kembali ke Bumi, mereka membuang sisa mereka di belakang. Merentasi semua misi Apollo, angkasawan pergi 96 beg daripada sisa manusia pada bulan, dan mereka menimbulkan persoalan astrobiologi yang menarik.

Sisa manusia – dan khususnya, najis – dipenuhi dengan kehidupan mikrob. Dengan pendaratan di bulan Apollo, kami membawa hidupan mikrob di Bumi ke persekitaran yang paling ekstrem yang pernah ada. Ini bermakna sisa di bulan mewakili eksperimen semula jadi, walaupun tidak disengajakan.

Persoalan yang boleh dijawab oleh eksperimen: Sejauh manakah kehidupan berdaya tahan menghadapi persekitaran bulan yang kejam? Dan untuk perkara itu, jika mikrob boleh bertahan di bulan, bolehkah mereka bertahan antara planet atau perjalanan antara bintang? Jika mereka boleh bertahan, maka mungkin ada kemungkinan bahawa kehidupan boleh merebak dari planet ke planet, menunggang di belakang asteroid atau serpihan angkasa lepas yang lain.

Bacaan lanjut: Angkasawan Apollo meninggalkan najis mereka di bulan. Kita perlu kembali untuk perkara itu.


Adakah terdapat tamadun maju di Bumi sebelum manusia?

1655392436 128 7 misteri sistem suria saintis belum selesaikan lagi

Ilustrasi benua besar Gondwana, sebuah daratan yang telah terbentuk sepenuhnya sekitar 550 juta tahun dahulu dan mula pecah kira-kira 180 juta tahun dahulu.
Science Photo Libra/Getty Images

Ramai saintis telah lama tertanya-tanya: Adakah terdapat kehidupan pintar di ruang angkasa yang dalam? Tetapi saintis iklim Gavin Schmidt dan ahli astrofizik Adam Frank mempunyai soalan yang berbeza: Adakah terdapat kehidupan pintar di bahagian dalam sejarah Bumi? Bolehkah kita menjumpai bukti tamadun bukan manusia yang maju yang hidup mungkin ratusan juta tahun dahulu, terkubur dalam kerak bumi?

Ini bukan misteri “sistem suria” semata-mata, tetapi ia adalah skop kosmik. Di tengah-tengahnya, Schmidt dan Frank bertanya: Seberapa besar kemungkinan bentuk kehidupan pintar di mana-mana planet – di sini atau di ruang angkasa yang paling dalam – meninggalkan tanda, tanda bahawa mereka wujud? Dan untuk perkara itu: Beratus-ratus juta tahun dari sekarang, adakah beberapa penjelajah asing yang mendarat di Bumi dapat mencari jejak manusia jika kita sudah lama berlalu?

Bacaan lanjut: Hipotesis Silurian: adakah mungkin untuk mengesan tamadun perindustrian dalam rekod geologi?


Bolehkah kita menolak asteroid keluar dari laluan perlanggaran dengan Bumi?

1655392436 701 7 misteri sistem suria saintis belum selesaikan lagi

Bagaimana jika?
Tobias Roetsch/Penerbitan Masa Depan/Getty Images

Banyak bencana – letusan gunung berapi, gempa bumi, taufan, puting beliung – tidak dapat dielakkan. Para saintis bercakap tentang bila, bukan sama ada, mereka akan mogok. Padahal manusia memburukkan beberapa musibah, bencana alam telah berlaku sejak lama sebelum kita berada di sini. Mereka adalah fakta kehidupan di Bumi. Tetapi satu jenis bencana tidak semestinya tidak dapat dielakkan: perlanggaran antara satu asteroid atau komet dan Bumi.

Masalahnya ialah: Kami tidak pernah cuba memesongkan asteroid, dan tidak tahu sama ada rancangan untuk berbuat demikian akan berjaya.

Untuk membantu menjawab soalan ini, tahun lepas, NASA melancarkan Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART), iaitu kotak bersaiz kereta yang dilengkapi dengan panel solar. Ia kini dalam perjalanan ke asteroid 160 meter yang dipanggil Dimorphos. Pada musim gugur, DART akan merempuh Dimorphos pada kelajuan 24,000 kilometer sejam (kira-kira 15,000 batu sejam) dalam mengejar soalan besar: Bolehkah perlanggaran itu mendorong asteroid ke orbit yang sedikit berbeza?

Bacaan lanjut: Usaha untuk mengelakkan kiamat asteroid berjalan dengan baik


Adakah pernah wujud kehidupan di Marikh?

1655392436 713 7 misteri sistem suria saintis belum selesaikan lagi

The Perseverance Rover mengambil swafoto di Marikh.
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Marikh hari ini adalah padang pasir, tanpa sebarang tanda kehidupan yang jelas. Tetapi selama bertahun-tahun, saintis telah menemui bukti tentang Marikh yang hilang, lama dahulu, yang mungkin kelihatan lebih seperti Bumi.

“Marikh adalah tempat yang sangat berbeza hari ini berbanding 4 bilion tahun yang lalu, tetapi anda boleh melihat bukti tentang keadaannya,” kata ahli astrologi NASA Lindsay Hays. “Anda melihat perkara seperti sisa-sisa delta sungai yang besar, yang menunjukkan bukan sahaja anda mempunyai air yang mengalir, tetapi anda mungkin mempunyai banyak air yang mengalir dalam jangka masa yang panjang yang terus memendapkan sedimen.”

Dan di mana ada air, mungkin ada kehidupan. Tahun lepas, sebuah rover baharu mendarat di Marikh, dan ini adalah pukulan terbaik kami untuk menjawab soalan “adakah wujud kehidupan di Marikh?” Jika jawapannya adalah “ya,” ia boleh mengubah pemahaman kita tentang kehidupan biasa di alam semesta.

The Tidak dapat dijelaskan episod di Marikh disiarkan pada 22 Jun.

Bacaan lanjut: Rover terbaru NASA adalah peluang terbaik kami untuk mencari kehidupan di Marikh


Adakah terdapat planet kesembilan sebenar yang mengintai dalam kegelapan?

pluto 13 Julai

Maaf, Pluto, mungkin ada planet kesembilan baharu.
NASA-JHUAPL-SWRI

Pada tahun 2006, Kesatuan Astronomi Antarabangsa mengundi untuk berubah takrif apa yang membentuk planet, dan Pluto tidak membuat pemotongan. Tidak lagi terdapat sembilan planet rasmi dalam sistem suria, tetapi lapan.

Tetapi kemudian “kami mula mendapat petunjuk ini bahawa benar-benar ada sesuatu yang lain di luar sana – dan planet gergasi sebenar yang kami fikir kini masih mengintai jauh di luar Neptun, menunggu untuk ditemui,” kata ahli astronomi Mike Brown pada Tidak dapat dijelaskan. Ahli astronomi masih belum mengesan planet ini, tetapi mereka mengesyaki ia ada di sana: Objek lain yang jauh dalam sistem suria nampaknya dipengaruhi oleh gravitinya.

Bolehkah petua ini membawa kita ke planet kesembilan yang benar? Mungkin. Tetapi ia akan menjadi sukar untuk dicari.

“Ia seperti mengambil sebutir pasir hitam dan membuangnya ke pantai,” kata Brown mengenai pencarian itu. “Agak sukar untuk mencari yang satu itu di laut daripada mereka yang lain. Dan itulah masalahnya dengan Planet Sembilan.”

Bacaan lanjut: Memburu planet 9


Jika anda mempunyai idea untuk topik untuk rancangan masa hadapan, hantarkan e-mel kepada kami di unexplainable@vox.com.We want to say thanks to the author of this write-up for this outstanding material

7 misteri sistem suria saintis belum selesaikan lagi


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/