7 ramalan teknologi angkasa untuk 2023

7 ramalan teknologi angkasa untuk 2023

Kesambungan telefon bimbit dari angkasa

Berbilang pemain dalam industri baru-baru ini memusatkan perhatian mereka pada sambungan terus ke mudah alih dari angkasa. Walaupun ia masih merupakan pasaran yang sangat awal dengan keupayaan sedia ada yang terhad, syarikat seperti Apple, T-Mobile, Globalstar, SpaceX, AST SpaceMobile dan Lynk Global menyasarkan kawasan ini. Berbilang pengendali rangkaian mudah alih sudah sedia ada, walaupun sebelum beberapa kapal angkasa operasi pertama dilancarkan.

Apple telah bekerjasama dengan Globalstar untuk menyediakan Sambungan SOS dengan iPhone 14 baharunyadan T-Mobile sedang merancang untuk memulakan sambungan orbit bumi rendah (LEO) pada 2023 melalui SpaceX, yang baru-baru ini memfailkan permohonan dengan FCC AS untuk memasukkan keupayaan terus ke selular dalam satelit Gen 2 Starlinknya. Amazon juga bersedia untuk melancarkan kumpulan pertama satelit LEO untuk Projek Kuiper.

Kebanyakan projek awal ini tidak akan menyediakan jalur lebar berkelajuan tinggi dari angkasa, dan sebaliknya akan menawarkan sambungan lebar jalur rendah yang sesuai untuk panggilan kecemasan dan teks. Semua ini bertujuan untuk memberi perkhidmatan kepada penduduk yang kini kurang mendapat perkhidmatan di seluruh dunia, yang tidak hidup dalam jangkauan rangkaian menara sel tradisional.

Pengkomersilan bulan bermula dengan sungguh-sungguh

Di sebalik ketidaktentuan ekonomi, kami percaya rekod baharu akan diwujudkan dalam teknologi angkasa lepas apabila projek komersial gergasi mendapat pembiayaan.

Usaha kerajaan dan komersial yang meluas sedang dijalankan untuk menuju “kembali ke Bulan” beberapa dekad selepas program Apollo selesai pada tahun 1972. Ini telah dimulakan oleh program Artemis NASA, yang menyaksikan Kapsul Orion misi Artemis 1 kembali ke Bumi setelah menghabiskan hampir sebulan mengelilingi Bulan.

Pada masa yang hampir sama, misi lunar pertama yang dibiayai sepenuhnya secara peribadi telah dilancarkan oleh SpaceX untuk syarikat Jepun iSpace, yang melakukan perjalanan jimat bahan api ke Bulan dan dijangka tiba di sana pada bulan April. Ini akan menjadi misi komersial sepenuhnya pertama yang mendarat di Bulan, satu peristiwa penting dalam kerjasama antara Jepun dan AS di angkasa lepas. Syarikat komersial lain, seperti Mesin Intuitif dan Astrobotic, juga menyasarkan pendaratan di Bulan.

Dengan syarikat komersial pertama menuju ke bulan seiring dengan usaha nasional, kami menjangkakan 2023 akan menjadi tahun kejayaan bagi ekosistem cislunar.

Tiga pemacu menyokong pertumbuhan pendapatan

Perkembangan dalam sektor pertahanan, keselamatan siber dan iklim akan terbukti menjadi pendorong kuat untuk pendapatan dalam teknologi angkasa pada tahun 2023. Rekod pertumbuhan dalam belanjawan pertahanan yang didorong oleh perang di Ukraine dan peningkatan ketegangan geopolitik akan memacu perniagaan, dan keinginan kerajaan yang semakin meningkat untuk keupayaan berdaulat daripada aset angkasa akan membawa kepada beberapa pesanan besar dalam sektor ini. Dan, memandangkan keselamatan siber ialah alat lain dalam kotak alat geopolitik, daya tahan satelit terhadap serangan adalah keutamaan.

Pergantungan yang semakin meningkat pada set data yang dijana dalam orbit bermakna permintaan keselamatan untuk pengaliran data daripada satelit ke stesen awan dan bumi berkembang dengan pesat. Kami melihat 2023 sebagai tahun apabila industri menerima keupayaan kuantum.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this awesome material

7 ramalan teknologi angkasa untuk 2023


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/