Adakah Foto NASA Ini Menunjukkan ‘Portal’ dan ‘Dinding’ di Marikh?

Gambar yang ditangkap oleh Mars Curiosity Rover NASA pada 7 Mei 2022, menunjukkan “portal dan dinding berdekatan yang kelihatan tiruan.”

Konteks

Walaupun imej yang dimaksudkan adalah foto tulen yang ditangkap oleh kamera di atas rover NASA Curiosity pada 7 Mei 2022, Makmal Pendorong Jet agensi itu memberitahu Snopes bahawa, apa yang ditafsirkan oleh beberapa pengguna media sosial sebagai “portal dan dinding,” adalah sebenarnya celah batu di planet merah.

Semakan Fakta

Siaran popular Mei 2022 di Reddit yang mendakwa Marikh NASA Penjelajah rasa ingin tahu menangkap gambar “portal” yang didakwa dan “dinding berdekatan yang kelihatan tiruan” di planet merah itu adalah seperti tidak percaya kerana nampaknya.

Itu kerana walaupun sesuatu yang digambarkan dalam versi hitam-putih yang kasar gambar yang diambil oleh kamera di atas rover itu boleh ditafsirkan menyerupai bentuk pintu, Makmal Pendorong Jet (JPL) agensi itu memberitahu Snopes bahawa ia sebenarnya adalah “sangat, sangat, sangat dizum dalam gambar celah kecil dalam batu. ”

“Para saintis pasukan menggariskan betapa kecilnya [the crevice] ialah: kira-kira 30 sentimeter lebar dan 45 sentimeter lebar (11 kali 17 inci),” kata jurucakap JPL melalui e-mel. “Mereka berkata terdapat keretakan linear sepanjang ini singkapandan ini adalah lokasi di mana beberapa patah linear berlaku untuk bersilang.”

Gambar diambil oleh Mast Camera (Mastcam) dilengkapi dengan Curiosity, sistem yang menggunakan panjang fokus tetap, pengimejan berbilang spektrum untuk menangkap imej “warna sebenar” planet merah dan seterusnya. Imej “pintu” telah ditangkap pada 7 Mei 2022, yang juga merupakan Sol 3466 — hari suria ke-3,466 di Marikh, atau hari Marikh.

Pasukan perhubungan media NASA juga merujuk kami kepada digital yang tersedia untuk umum mozek foto yang turut ditangkap oleh rover itu. Neville Thompson, yang tidak bergabung dengan NASA, mencipta karya itu, yang menunjukkan kandungan imej yang dipersoalkan dalam marskap yang lebih luas.

Neville Thompson

“Pintu” (celah) kecil boleh dilihat di tengah-tengah yang hampir mati, di atas sedikit, dan sedikit ke kiri.

“Nampak ke? Anda boleh mengezum masuk dengan +/- di sebelah kanan skrin. Ia sangat kecil dan kelihatan seperti … celah dalam batu,” tulis jurucakap itu.

Walaupun kita tidak dapat memastikan sama ada orang Marikh memang menggunakan pintu kecil, NASA yakin bahawa “pintu” dalam contoh ini hanyalah sebuah celah batu kecil. Jadi, sementara siaran Reddit memaparkan foto tulen yang ditangkap oleh rover Mars Curiosity NASA, foto itu tidak menunjukkan sama ada portal atau dinding tiruan. Oleh itu, kami menilai tuntutan ini sebagai “Salah.”

Inginkan lebih banyak semakan fakta tentang khabar angin Marikh yang pelik dan aneh? Semak ini:


Sumber

Bell III, James F., et al. “Instrumen Mastcam Penjelajah Sains Makmal Sains Mars: Penentukuran Prapenerbangan dan Dalam Penerbangan, Pengesahan dan Pengarkiban Data.” Sains Bumi dan Angkasa, jld. 4, tidak. 7, 2017, hlm. 396452. pubs.er.usgs.gov, https://doi.org/10.1002/2016EA000219.

“Adakah Foto Ini Menunjukkan Lubang yang Digerudi di Marikh?” Snopes.Com, Diakses pada 11 Mei 2022.

raja90210. “BARU: 2022-05-07 Satu Pembentukan di Marikh Yang Nampak Sebagai Portal dan Dinding Berdekatan Yang Nampak Tiruan. Kredit Imej: NASA / JPL-Caltech. Mars Rover.” R/Interestingasfuck, 11 Mei 2022, www.reddit.com/r/interestingasfuck/comments/umyqdy/new_20220507_a_formation_on_mars_which_appears_to/.

mars.nasa.gov. “Sol 3466: Mast Camera (Mastcam).” NASA Mars Exploration, Diakses pada 11 Mei 2022.

MSL 3466 MR. Diakses pada 11 Mei 2022.

We would like to say thanks to the author of this short article for this outstanding material

Adakah Foto NASA Ini Menunjukkan ‘Portal’ dan ‘Dinding’ di Marikh?


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/