Adakah Hidung Anda Membantu Memilih Rakan Anda?

Manusia mengekalkan fiksyen sopan bahawa kita tidak sentiasa menghidu satu sama lain. Walaupun kita berusaha untuk sebaliknya, kita semua mempunyai bau kita sendiri, menyenangkan dan kurang, dan jika kita seperti mamalia darat yang lainminyak wangi khusus kami mungkin bermakna kepada sesama manusia.

Sebahagian daripada ini, seperti bau seseorang yang tidak mandi sepanjang bulan, atau bau khas seorang kanak-kanak kecil yang berpura-pura mereka tidak hanya mengisi lampin mereka, adalah jelas. Tetapi saintis yang mengkaji penciuman manusia, atau deria bau anda, tertanya-tanya sama ada molekul yang melayang dari kulit kita mungkin mendaftar pada tahap bawah sedar dalam hidung dan otak orang di sekeliling kita. Adakah mereka membawa mesej yang kita gunakan dalam membuat keputusan tanpa disedari? Mungkinkah mereka membentuk siapa yang kita lakukan dan tidak suka meluangkan masa?

Sesungguhnya, dalam satu kajian kecil yang diterbitkan hari Rabu dalam jurnal Science Advances, penyelidik yang menyiasat pasangan rakan yang persahabatan mereka “diklik” dari awal menemui bukti menarik bahawa bau badan setiap orang lebih dekat dengan rakan mereka daripada yang dijangkakan secara kebetulan. Dan apabila penyelidik mendapatkan pasangan orang yang tidak dikenali untuk bermain permainan bersama-sama, bau badan mereka meramalkan sama ada mereka merasakan mereka mempunyai hubungan yang baik.

Terdapat banyak faktor yang membentuk dengan siapa orang menjadi kawan, termasuk bagaimana, bila atau di mana kita bertemu orang baru. Tetapi mungkin satu perkara yang kami ambil, para penyelidik mencadangkan, adalah bagaimana mereka berbau.

Para saintis yang mengkaji persahabatan telah mendapati bahawa rakan mempunyai lebih banyak persamaan berbanding orang yang tidak dikenali — bukan sahaja perkara seperti umur dan hobi, tetapi juga genetik, corak aktiviti otak dan rupa. Inbal Ravreby, seorang pelajar siswazah di makmal Noam Sobel, seorang penyelidik olfaction di Institut Sains Weizmann di Israel, ingin tahu sama ada persahabatan yang sangat pantas, jenis yang kelihatan sekelip mata, mempunyai komponen penciuman — sama ada orang mungkin mendapat persamaan dalam bau mereka.

Dia merekrut 20 pasangan yang dipanggil rakan klik, yang kedua-duanya mencirikan persahabatan mereka dengan cara ini. Seterusnya dia meletakkan mereka melalui rejimen yang biasa dalam penyelidikan bau badan manusia: Berhenti makan makanan seperti bawang dan bawang putih, yang menjejaskan bau badan, selama beberapa hari. Tanggalkan selepas bercukur dan deodoran. Mandi dengan sabun tanpa pewangi yang disediakan oleh makmal. Kemudian pakai baju-T yang segar, bersih, disediakan makmal dan tidur di dalamnya supaya ia menjadi baik dan berbau, sebelum menyerahkannya kepada saintis untuk semakan.

Cikgu Ravreby dan rakan-rakannya menggunakan hidung elektronik untuk menilai turun naik dari setiap baju-T, dan mereka mempunyai 25 sukarelawan lain menilai persamaan bau itu juga. Mereka berminat untuk mendapati bahawa, sesungguhnya, bau rakan-rakan lebih serupa antara satu sama lain daripada orang yang tidak dikenali. Itu boleh bermakna bahawa bau adalah salah satu perkara yang mereka ambil ketika hubungan mereka bermula.

“Kemungkinan besar bahawa sekurang-kurangnya sebahagian daripada mereka menggunakan minyak wangi ketika mereka bertemu,” Cik Ravreby membuat spekulasi. “Tetapi ia tidak menutupi apa yang mereka ada bersama.”

Walau bagaimanapun, terdapat banyak sebab rakan mungkin berbau sama — makan di restoran yang sama, mempunyai gaya hidup yang serupa dan sebagainya — menyukarkan untuk menentukan sama ada bau atau asas perhubungan itu didahulukan. Untuk menyiasat perkara ini, penyelidik mempunyai 132 orang yang tidak dikenali, yang kesemuanya memakai baju-T terlebih dahulu, datang ke makmal untuk bermain permainan pencerminan. Sepasang subjek berdiri rapat antara satu sama lain dan terpaksa meniru gerakan yang lain semasa mereka bergerak. Selepas itu, mereka mengisi soal selidik sama ada mereka merasakan hubungan dengan pasangan mereka.

Persamaan bau mereka, dengan ketara, meramalkan sama ada kedua-duanya merasakan terdapat hubungan positif 71 peratus pada masa itu. Temuan itu membayangkan bahawa menghidu bau yang serupa dengan bau kita sendiri menjana perasaan yang baik. Ini mungkin satu perkara yang kita fikirkan apabila kita bertemu orang baharu, bersama-sama dengan perkara seperti tempat mereka dibesarkan dan jika mereka lebih suka fiksyen sains atau sukan. Tetapi Dr. Sobel memberi amaran bahawa, jika ini berlaku, ia hanyalah satu faktor di antara banyak.

Pandemik Covid setakat ini telah menyekat penyelidikan lanjut menggunakan reka bentuk ini oleh Cik Ravreby dan rakan sekerja; eksperimen di mana orang yang tidak dikenali cukup dekat untuk menghidu satu sama lain adalah sukar untuk disediakan.

Tetapi kini, pasukan itu sedang mengkaji untuk mengubah suai bau badan orang untuk melihat sama ada subjek yang telah dibuat untuk berbau sama bersatu. Jika bau berkorelasi dengan tingkah laku mereka, itu lebih banyak bukti bahawa, seperti mamalia darat yang lain, kita mungkin menggunakan deria bau untuk membantu kita membuat keputusan.

Terdapat banyak misteri untuk mereka dan penyelidik lain untuk mengkaji tentang bagaimana wangian peribadi kita, dalam semua kerumitannya, berinteraksi dengan kehidupan peribadi kita. Setiap hembusan udara mungkin mengatakan lebih daripada yang anda tahu.

“Jika anda memikirkan sejambak yang merupakan bau badan, ia sekurang-kurangnya 6,000 molekul,” kata Dr. Sobel. “Terdapat 6,000 yang sudah kita ketahui — mungkin lebih banyak lagi.”

We want to say thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

Adakah Hidung Anda Membantu Memilih Rakan Anda?


You can find our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/