Ahli Astronomi Menemui Kawah Daripada Roket Misteri Yang Menghempas ke Bulan

The Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) – NASA berada di atas langit di orbit sekitar bulan – telah menjumpai tapak nahas penggalak roket misteri yang merempuh bahagian jauh Bulan pada 4 Mac 2022.

Imej LRO, yang diambil pada 25 Mei, mendedahkan bukan hanya satu kawah, tetapi kawah berganda yang terbentuk akibat hentakan roket, menimbulkan misteri baharu untuk dirungkai oleh ahli astronomi.

Mengapa kawah berganda? Walaupun agak luar biasa – tiada satu pun Apollo S-IVBs yang melanda Bulan mencipta kawah berganda – ia tidak mustahil untuk dicipta, terutamanya jika objek mencecah pada sudut rendah. Tetapi itu nampaknya tidak berlaku di sini.

Ahli astronomi Bill Gray, yang pertama kali menemui objek itu dan meramalkan kematian bulannya pada bulan Januari, menjelaskan bahawa penggalak itu “datang kira-kira 15 darjah dari menegak. Jadi itu bukan penjelasan untuk yang ini.”

Tapak hentaman terdiri daripada kawah timur selebar 18 meter yang diletakkan di atas kawah barat selebar 16 meter. Mark Robinson, Penyiasat Utama pasukan Kamera LRO, mencadangkan bahawa pembentukan kawah berganda ini mungkin terhasil daripada objek dengan jisim yang berbeza dan besar pada setiap hujungnya.

content Booster Animation 3x NoAnnotSebelum (2022-02-28) dan selepas imej (2022-05-21) Bulan. (NASA/GSFC/Universiti Negeri Arizona)

“Biasanya roket terpakai mempunyai jisim tertumpu di hujung motor; peringkat roket selebihnya terdiri daripada tangki bahan api kosong. Memandangkan asal usul badan roket masih tidak pasti, sifat dua kawah mungkin membantu untuk menunjukkan identitinya, ” katanya.

Jadi apa itu?

Panjang ceritanya. Roket yang tidak dikenali itu mula-mula menjadi perhatian ahli astronomi awal tahun ini apabila ia dikenal pasti sebagai peringkat atas SpaceX, yang telah melancarkan Balai Cerap Iklim Angkasa Dalam (DSCOVR) NASA ke Sun-Earth L1 Lagrange Point pada 2015.

Gray, yang mereka bentuk perisian yang menjejaki serpihan angkasa, telah dimaklumkan kepada objek apabila perisiannya melakukan ping ralat. Dia memberitahu The Washington Post pada 26 Januari bahawa “perisian saya mengadu kerana ia tidak dapat memproyeksikan orbit melepasi 4 Mac, dan ia tidak dapat melakukannya kerana roket itu telah memukul Bulan.”

Gray menyebarkan berita itu, dan cerita itu tersebar pada akhir Januari – tetapi beberapa minggu kemudian, dia menerima e-mel daripada Jon Giorgini di Jet Propulsion Lab (JPL).

Giorgini menegaskan bahawa trajektori DSCOVR tidak sepatutnya membawa penggalak di mana-mana berhampiran Bulan. Dalam usaha untuk mendamaikan trajektori yang bercanggah, Gray mula menggali semula datanya, di mana dia mendapati bahawa dia telah tersilap mengenal pasti penggalak DSCOVR pada tahun 2015.

SpaceX bukanlah penyebabnya. Tetapi pastinya masih ada objek yang meluncur ke arah Bulan. Jadi apa itu?

Sedikit kerja detektif menyebabkan Gray menentukan ia sebenarnya peringkat atas misi Chang’e 5-T1 China, misi demonstrasi teknologi 2014 yang meletakkan asas untuk Chang’e 5, yang berjaya mengembalikan sampel bulan ke Bumi pada 2020 (kebetulan, China baru-baru ini mengumumkan akan mengikuti misi pemulangan sampel ini dengan misi yang lebih bercita-cita tinggi Pemulangan sampel Marikh projek lewat dekad ini).

Jonathan McDowell menawarkan beberapa bukti yang menguatkan yang seolah-olah menyokong teori baru ini untuk identiti objek.

Misteri itu telah diselesaikan.

Kecuali, beberapa hari kemudian, Menteri Luar China mendakwa ia bukan penggalak mereka: ia telah deorbit dan terhempas ke dalam lautan sejurus selepas pelancaran.

Seperti yang berlaku sekarang, Gray tetap yakin ia adalah penggalak Perubahan 5-T1 yang melanda Bulan, mencadangkan bahawa Menteri Luar telah melakukan kesilapan yang jujur, mengelirukan Chang’e 5-T1 dengan Chang’e 5 yang serupa (yang penggalaknya melakukan memang tenggelam ke dalam lautan).

Bagi kawah berkembar baharu di Bulan, fakta bahawa pasukan LRO dapat mencari tapak hentaman dengan begitu pantas adalah satu pencapaian yang mengagumkan. Ia ditemui hanya beberapa bulan selepas kesan, dengan sedikit bantuan daripada Gray dan JPL, yang masing-masing secara bebas mengecilkan kawasan pencarian kepada beberapa dozen kilometer.

Sebagai perbandingan, tapak impak Apollo 16 S-IVB mengambil masa lebih daripada enam tahun pencarian yang teliti untuk ditemui.

Akaun Bill Gray tentang saga pengenalan penggalak ialah di siniserta pandangan beliau tentang hentaman kawah berganda. Imej LRO boleh didapati di sini.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan oleh Alam Semesta Hari Ini. Membaca artikel asal.We would like to thank the writer of this article for this amazing material

Ahli Astronomi Menemui Kawah Daripada Roket Misteri Yang Menghempas ke Bulan


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/