Ahli astronomi menemui sistem berbilang planet berdekatan

Ahli astronomi MIT telah menemui sistem multiplanet baharu yang terletak hanya 10 parsec, atau kira-kira 33 tahun cahaya, dari Bumi, menjadikannya salah satu sistem berbilang planet yang paling dekat dengan kita. Bintang di tengah-tengah sistem berkemungkinan menempatkan sekurang-kurangnya dua planet terestrial, sebesar Bumi. Kredit: MIT News, dengan angka TESS Satellite ihsan NASA

Ahli astronomi di MIT dan tempat lain telah menemui sistem multiplanet baharu dalam kejiranan galaksi kita yang terletak hanya 10 parsec, atau kira-kira 33 tahun cahaya, dari Bumi, menjadikannya salah satu sistem berbilang planet yang paling hampir dengan kita.

Di tengah-tengah sistem itu terletak bintang kerdil M yang kecil dan sejuk, bernama HD 260655, dan ahli astronomi mendapati ia menempatkan sekurang-kurangnya dua daratan, bersaiz Bumi. planet. Dunia berbatu berkemungkinan tidak boleh didiami, kerana orbitnya agak ketat, mendedahkan planet kepada suhu yang terlalu tinggi untuk mengekalkan air permukaan cecair.

Namun begitu, saintis teruja dengan sistem ini kerana kedekatan dan kecerahan bintangnya akan memberi mereka pandangan yang lebih dekat pada sifat-sifat planet dan tanda-tanda sebarang atmosfera yang mungkin mereka pegang.

“Kedua-dua planet dalam sistem ini masing-masing dianggap antara sasaran terbaik untuk kajian atmosfera kerana kecerahan bintang mereka,” kata Michelle Kunimoto, postdoc di Institut Kavli untuk Astrofizik dan Penyelidikan Angkasa lepas dan salah seorang saintis utama penemuan itu. “Adakah terdapat suasana kaya yang tidak menentu di sekeliling planet ini? Dan adakah terdapat tanda-tanda spesies berasaskan air atau karbon? Planet-planet ini adalah tempat ujian yang hebat untuk penerokaan tersebut.”

Pasukan itu akan membentangkan penemuannya hari ini (15 Jun) pada mesyuarat Persatuan Astronomi Amerika di Pasadena, California. Ahli pasukan di MIT termasuk Katharine Hesse, George Ricker, Sara Seager, Avi Shporer, Roland Vanderspek dan Joel Villaseñor, bersama-sama rakan usaha sama daripada institusi di seluruh dunia.

Kuasa data

Sistem planet baharu itu pada mulanya dikenal pasti oleh Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) NASA, sebuah misi yang diterajui MIT yang direka untuk memerhati bintang terdekat dan paling terang, dan mengesan penurunan berkala dalam cahaya yang boleh menandakan planet yang berlalu.

Pada Oktober 2021, Kunimoto, ahli pasukan sains TESS MIT, sedang memantau data masuk satelit apabila dia melihat sepasang penurunan berkala dalam cahaya bintang, atau transit, daripada bintang HD 260655.

Dia menjalankan pengesanan melalui saluran paip pemeriksaan sains misi, dan isyarat itu tidak lama kemudian diklasifikasikan sebagai dua Objek Menarik TESS, atau TOI—objek yang dibenderakan sebagai planet berpotensi. Isyarat yang sama juga ditemui secara bebas oleh Pusat Operasi Pemprosesan Sains (SPOC), saluran paip carian planet TESS rasmi yang berpangkalan di NASA Ames. Para saintis biasanya merancang untuk membuat susulan dengan teleskop lain untuk mengesahkan bahawa objek itu sememangnya planet.

Proses mengklasifikasikan dan seterusnya mengesahkan planet baharu selalunya boleh mengambil masa beberapa tahun. Untuk HD 260655, proses itu dipendekkan dengan ketara dengan bantuan data arkib.

Tidak lama selepas Kunimoto mengenal pasti dua planet berpotensi di sekitar HD 260655, Shporer melihat untuk melihat sama ada bintang itu diperhatikan sebelum ini oleh teleskop lain. Nasib baik, HD 260655 telah disenaraikan dalam tinjauan bintang yang diambil oleh High Resolution Echelle Spectrometer (HIRES), sebuah instrumen yang beroperasi sebagai sebahagian daripada Balai Cerap Keck di Hawaii. HIRES telah memantau bintang itu, bersama-sama dengan sebilangan besar bintang lain, sejak 1998, dan para penyelidik dapat mengakses data tinjauan yang tersedia secara terbuka.

HD 260655 juga disenaraikan sebagai sebahagian daripada tinjauan bebas lain oleh CARMENES, instrumen yang beroperasi sebagai sebahagian daripada Balai Cerap Calar Alto di Sepanyol. Memandangkan data ini adalah peribadi, pasukan menghubungi ahli HIRES dan CARMENES dengan matlamat untuk menggabungkan kuasa data mereka.

“Rundingan ini kadangkala agak rumit,” kata Shporer. “Nasib baik, pasukan bersetuju untuk bekerjasama. Ini interaksi manusia hampir sama pentingnya dalam mendapatkan data [as the actual observations].”

Tarikan planet

Akhirnya, usaha kerjasama ini dengan cepat mengesahkan kehadiran dua planet di sekitar HD 260655 dalam masa kira-kira enam bulan.

Untuk mengesahkan bahawa isyarat daripada TESS memang dari dua planet yang mengorbit, para penyelidik meneliti data HIRES dan CARMENES bintang itu. Kedua-dua tinjauan mengukur goyangan graviti bintang, juga dikenali sebagai halaju jejarinya.

“Setiap planet yang mengorbit bintang akan mempunyai sedikit tarikan graviti pada bintangnya, ” jelas Kunimoto. “Apa yang kami cari ialah sebarang pergerakan kecil bintang itu yang boleh menunjukkan objek berjisim planet sedang menariknya.”

Daripada kedua-dua set data arkib, para penyelidik menemui tanda-tanda signifikan secara statistik bahawa isyarat yang dikesan oleh TESS sememangnya dua planet yang mengorbit.

“Kemudian kami tahu kami mempunyai sesuatu yang sangat menarik, ” kata Shporer.

Pasukan itu kemudian melihat dengan lebih teliti pada data TESS untuk menentukan sifat kedua-dua planet, termasuk tempoh dan saiz orbitnya. Mereka menentukan bahawa planet dalam, yang digelar HD 260655b, mengorbit bintang setiap 2.8 hari dan kira-kira 1.2 kali lebih besar daripada Bumi. Planet luar kedua, HD 260655c, mengorbit setiap 5.7 hari dan 1.5 kali lebih besar daripada Bumi.

Daripada data halaju jejari dari HIRES dan CARMENES, para penyelidik dapat mengira jisim planet, yang berkaitan secara langsung dengan amplitud di mana setiap planet menarik bintangnya. Mereka mendapati planet dalam adalah kira-kira dua kali lebih besar daripada Bumi, manakala planet luar adalah kira-kira tiga jisim Bumi. Daripada saiz dan jisim mereka, pasukan menganggarkan ketumpatan setiap planet. Planet dalam yang lebih kecil sedikit lebih tumpat daripada Bumi, manakala planet luar yang lebih besar agak kurang tumpat. Kedua-dua planet, berdasarkan kepadatannya, berkemungkinan terrestrial, atau berbatu dalam komposisi.

Para penyelidik juga menganggarkan, berdasarkan orbit pendek mereka, bahawa permukaan planet dalam adalah panggang 710 kelvin (818 darjah Fahrenheit), manakala planet luar adalah sekitar 560 K (548 F).

“Kami menganggap julat itu di luar zon boleh didiami, terlalu panas untuk air cecair wujud di permukaan,” kata Kunimoto.

“Tetapi mungkin terdapat lebih banyak planet dalam sistem,” tambah Shporer. “Terdapat banyak sistem multiplanet yang menganjurkan lima atau enam planet, terutamanya di sekitar bintang kecil seperti ini. Mudah-mudahan kita akan menemui lebih banyak, dan satu mungkin berada di zon boleh didiami. Itu pemikiran optimis.”


Dua exoplanet berbatu ditemui di sekitar bintang berdekatan


Kisah ini diterbitkan semula ihsan MIT News (web.mit.edu/newsoffice/), tapak popular yang merangkumi berita tentang penyelidikan, inovasi dan pengajaran MIT.

Petikan: Ahli astronomi menemui sistem berbilang planet berdekatan (2022, 15 Jun) yang diperoleh pada 15 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to give thanks to the author of this post for this remarkable content

Ahli astronomi menemui sistem berbilang planet berdekatan


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/