Ahli astronomi, termasuk penyelidik Harvard, menangkap imej pertama lubang hitam besar Bima Sakti

Dunia telah melihat pada Khamis pada imej liar tetapi kabur pertama lubang hitam supermasif di tengah galaksi Bima Sakti kita sendiri. Ahli astronomi percaya hampir semua galaksi, termasuk kita sendiri, mempunyai lubang hitam gergasi ini di tengahnya, di mana cahaya dan jirim tidak dapat lari, menjadikannya amat sukar untuk mendapatkan imejnya. Cahaya menjadi huru-hara bengkok dan dipusingkan oleh graviti apabila ia disedut ke dalam jurang bersama-sama dengan gas dan habuk yang dipanaskan lampau. Imej berwarna yang diumumkan Khamis adalah daripada konsortium antarabangsa di belakang Event Horizon Telescope, koleksi lapan teleskop radio disegerakkan di seluruh dunia. Usaha sebelum ini mendapati lubang hitam di tengah galaksi kita terlalu gelisah untuk mendapatkan gambaran yang baik. Feryal Ozel dari Universiti Arizona memanggil lubang hitam itu “gergasi lembut di tengah galaksi kita” sambil mengumumkan imej baharu itu. The Milky Lubang hitam cara dipanggil Sagittarius A(asterisk), berhampiran sempadan buruj Sagittarius dan Scorpius. Ia adalah 4 juta kali lebih besar daripada matahari kita. Ini bukan imej lubang hitam pertama. Kumpulan yang sama mengeluarkan yang pertama pada 2019 dan ia berasal dari galaksi 53 juta tahun cahaya jauhnya. Lubang hitam Bima Sakti jauh lebih dekat, kira-kira 27,000 tahun cahaya jauhnya. Satu tahun cahaya ialah 5.9 trilion batu (9.5 trilion kilometer). Projek itu menelan kos hampir $60 juta dengan $28 juta datang dari Yayasan Sains Kebangsaan AS.

Dunia telah melihat pada Khamis pada imej liar tetapi kabur pertama bagi lubang hitam supermasif di tengah galaksi Bima Sakti kita sendiri.

Ahli astronomi percaya hampir semua galaksi, termasuk kita sendiri, mempunyai lubang hitam gergasi ini di tengahnya, di mana cahaya dan jirim tidak dapat melarikan diri, menjadikannya amat sukar untuk mendapatkan imejnya. Cahaya menjadi huru-hara bengkok dan dipusingkan oleh graviti apabila ia disedut ke dalam jurang bersama-sama dengan gas dan habuk yang dipanaskan lampau.

Kolaborasi Teleskop Event Horizon melalui AP

Imej yang dikeluarkan oleh Event Horizon Telescope Collaboration, Khamis, 12 Mei 2022, menunjukkan lubang hitam di tengah galaksi Bima Sakti kita. Lubang hitam Bima Sakti dipanggil Sagittarius A*, berhampiran sempadan buruj Sagittarius dan Scorpius. Ia adalah 4 juta kali lebih besar daripada matahari kita. Imej itu dibuat oleh lapan teleskop radio yang disegerakkan di seluruh dunia.

Imej berwarna yang diumumkan Khamis adalah daripada konsortium antarabangsa di belakang Teleskop Horizon Acara, koleksi lapan teleskop radio disegerakkan di seluruh dunia. Usaha sebelum ini mendapati lubang hitam di tengah galaksi kita terlalu gelisah untuk mendapatkan gambaran yang baik.

Feryal Ozel dari Universiti Arizona menggelar lubang hitam itu sebagai “gergasi lembut di tengah-tengah galaksi kita” sambil mengumumkan imej baharu itu.

Lubang hitam Bima Sakti dipanggil Sagittarius A(asterisk), berhampiran sempadan buruj Sagittarius dan Scorpius. Ia adalah 4 juta kali lebih besar daripada matahari kita.

Ini bukan imej lubang hitam pertama. Kumpulan yang sama mengeluarkan yang pertama pada 2019 dan ia berasal dari galaksi 53 juta tahun cahaya jauhnya. Lubang hitam Bima Sakti jauh lebih dekat, kira-kira 27,000 tahun cahaya jauhnya. Satu tahun cahaya ialah 5.9 trilion batu (9.5 trilion kilometer).

Projek itu menelan kos hampir $60 juta dengan $28 juta datang dari Yayasan Sains Kebangsaan AS.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this outstanding web content

Ahli astronomi, termasuk penyelidik Harvard, menangkap imej pertama lubang hitam besar Bima Sakti


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/