Ahli Paleontologi UC Berkeley Mengemukakan Teori Baharu Mengapa T. Rexes Mempunyai Lengan Kecil Itu

Ramai, ramai kanak-kanak dan orang dewasa telah tertanya-tanya dengan kuat, apabila mula-mula mengetahui tentang raja dinosaur Dinasaur Tyrannosaurus, mengapa binatang yang kuat dan pupus ini mempunyai lengan yang pendek dan gemuk. Nah, seorang profesor UC Berkeley yang lama mempunyai jawapan baharu.

Kevin Padian, profesor biologi integratif emeritus yang terkenal di University of California, Berkeley, dan kurator di Muzium Paleontologi UC (UCMP), berpendapat bahawa ahli paleontologi setakat ini telah datang pada soalan lengan pendek yang serba salah. Secara evolusi, Padian berpendapat, mungkin salah untuk memikirkan apa yang dikembangkan oleh lengan pendek itu, tetapi sebaliknya apa yang mereka kembangkan untuk menghalangnya.

Sebagai UC Berkeley News melaporkanteori baharu Padian telah diterbitkan dalam Acta Palaeontologia Polonica, dan ia berlaku seperti ini: Bagaimana jika tyrannosaur dengan kaki depan yang lebih pendek mempunyai kelebihan biologi berbanding rakan sejawat yang lebih panjang mengenai cara haiwan itu memberi makan?

“Bagaimana jika beberapa tyrannosaur dewasa bertumpu pada bangkai? Anda mempunyai sekumpulan tengkorak besar, dengan rahang dan gigi yang sangat kuat, merobek dan mengunyah daging dan tulang di sebelah anda. Bagaimana jika rakan anda di sana fikir anda mendapat sedikit terlalu dekat? Mereka mungkin memberi amaran kepada anda dengan memutuskan lengan anda,” jelas Padian. “Jadi, ia boleh menjadi faedah untuk mengurangkan bahagian depan, kerana anda tidak menggunakannya dalam pemangsaan.”

Semua hipotesis sebelumnya tentang mengapa T. Rex mempunyai lengan pendek hanya boleh menjelaskan mengapa mereka akan mengekalkan senjata pendek itu selama beberapa generasi, kata Padian. Antara teorinya ialah mereka membantu dalam mengawan, atau mereka menggunakannya untuk terbalik Triceratops.

Teori Padian, katanya, akan menjelaskan mengapa pendahulunya T. Rex mempunyai lengan yang lebih panjang, dan mengapa evolusi memendekkannya T. Rex dan spesies serupa di seluruh dunia.

Beliau menyatakan bahawa a Tyrannosaurus yang baru sahaja tercabut lengannya yang panjang mungkin akan mati dengan cepat akibat pendarahan, renjatan atau kemungkinan jangkitan. Jadi yang masih hidup T. Rexes dengan kaki depan yang lebih pendek lebih berjaya dan lebih mampu membiak.

Hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini bukti paleontologi telah membawa kepada kepercayaan itu Dinasaur Tyrannosaurus ialah haiwan pak, dan berkemungkinan diburu dan diberi makan secara berkumpulan. Idea ini membawa Padian terus kepada hipotesis baru.

“Beberapa tapak kuari penting yang ditemui dalam tempoh 20 tahun yang lalu memelihara tyrannosaur dewasa dan juvana bersama-sama,” kata Padia kepada UC Berkeley News. “Kami tidak boleh benar-benar menganggap bahawa mereka hidup bersama atau mati bersama. Kami hanya tahu bahawa mereka dikebumikan bersama. Tetapi apabila anda menemui beberapa tapak dengan haiwan yang sama, itu adalah isyarat yang lebih kuat. Dan kemungkinan, yang telah dibangkitkan oleh penyelidik lain, ialah mereka memburu secara berkumpulan.”

Ujian lanjut tentang teori lengan pendek akan diperlukan, kata Padian, dan akan mengambil sejenis sumber orang ramai.

“Luka gigitan pada tengkorak dan bahagian lain rangka terkenal dalam tyrannosaur dan dinosaur karnivor yang lain,” kata Padian. “Jika lebih sedikit kesan gigitan ditemui pada anggota yang berkurangan, ia boleh menjadi petanda bahawa pengurangan berkesan.”

Foto: Markus Spiske

We would like to give thanks to the author of this article for this incredible material

Ahli Paleontologi UC Berkeley Mengemukakan Teori Baharu Mengapa T. Rexes Mempunyai Lengan Kecil Itu


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/