Air luar daratan ditemui buat kali pertama dalam meteorit yang mendarat di UK

Air luar daratan telah ditemui buat kali pertama dalam meteorit yang mendarat di UK.

Meteorit itu terhempas ke jalan masuk di bandar Winchcombe di Gloucestershire pada Februari lalu dan dipercayai mempunyai petunjuk tentang dari mana sumber air di lautan luas Bumi.

Kira-kira 12% daripada sampel terdiri daripada air, dan menawarkan banyak pandangan kerana ia adalah spesimen yang paling kurang tercemar untuk dikumpulkan, menurut Ashley King, seorang penyelidik dalam kumpulan bahan planet di Muzium Sejarah Alam.

“Komposisi air itu sangat mirip dengan komposisi air di lautan Bumi,” katanya kepada Festival Sains British.

“Ia adalah bukti yang sangat baik bahawa asteroid dan badan seperti Winchcombe memberi sumbangan yang sangat penting kepada lautan Bumi.”

Dr King juga mengesahkan bahawa ia adalah kali pertama meteorit yang mengandungi air luar daratan – walaupun terkunci dalam mineral – telah jatuh di UK, di bandar bersejarah Cotswold.

Beliau menjelaskan bahawa kerana meteorit seberat 1 paun (0.5kg) itu diperoleh semula dengan cepat, dalam masa sekitar 12 jam, ia tidak dicemari oleh air dan bahan di Bumi.

Dia meneruskan: “Kami sentiasa mencuba dan memadankan komposisi meteorit air dan bahan-bahan luar bumi yang lain dengan komposisi air di Bumi.

“Bagi kebanyakan meteorit, cabaran yang kita ada ialah ia hanya tercemar, sedangkan dengan Winchcombe kita benar-benar tahu bahawa ia benar-benar tidak tercemar, jadi ia adalah bukti yang baik.”

Imej:
Serpihan daripada meteorit yang mendarat di Winchcombe tahun lepas

Dr King meneruskan: “Salah satu persoalan besar yang kita ada dalam sains planet ialah dari mana datangnya air di Bumi? Dan salah satu tempat yang jelas adalah sama ada melalui komet yang mempunyai banyak dan banyak ais di dalamnya, atau asteroid.

“Selalu ada perdebatan – adakah komet sumber utama, adakah asteroid sumber utama?”

Tetapi dia menjelaskan bahawa data daripada misi kepada komet mencadangkan ia bukan padanan yang baik untuk air di bumi, sambil menambah: “Komposisi air di Winchcombe adalah padanan yang lebih baik, jadi itu akan membayangkan bahawa asteroid – asteroid berkarbon – mungkin sumber utama air ke sistem suria dalaman, ke Bumi.”

Baca lebih lanjut:
‘Bola api cemerlang’ yang menerangi langit malam di beberapa bahagian Britain adalah serpihan angkasa, kata pakar

Dr King meneruskan: “Kami mempunyai petunjuk bahawa beberapa asteroid sepadan kembali dengan baik ke Bumi.

“Tetapi sekarang kami mempunyai meteorit yang benar-benar segar yang kami tahu belum diubah suai, dan ia mengesahkan cerita yang sama.”

Bercakap di Universiti De Montfort, yang menganjurkan festival itu, Dr King mendedahkan bahawa analisis menunjukkan bahawa meteorit itu berasal dari asteroid di suatu tempat berhampiran Musytari.

Ia dipercayai telah terbentuk sekitar 4.6 bilion tahun yang lalu dan telah mengambil masa kira-kira 300,000 tahun untuk sampai ke Bumi.

Setakat ini, terdapat kira-kira 65,000 meteorit yang diketahui di Bumi.

Meteorit yang ditemui di Winchcombe ialah kondrit berkarbon pertama yang diketahui ditemui di UK, dan yang pertama ditemui di seluruh negara dalam tempoh 30 tahun.

We wish to say thanks to the author of this article for this awesome content

Air luar daratan ditemui buat kali pertama dalam meteorit yang mendarat di UK


Explore our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/