Anda kini boleh membeli sekeping bulan yang sangat kecil

Sampel habuk bulan yang dikumpul oleh Neil Armstrong semasa misi Apollo 11 akan pergi di bawah tukul di New York bulan depan. Sebagai sebahagian daripada lelongan artifak berkaitan sejarah angkasa lepas Bonhams, sampel bulan itu dijangka memperoleh sekitar $1 juta. Dan terima kasih kepada siri peristiwa yang luar biasa, ini akan menjadi kali pertama habuk bulan yang disahkan oleh NASA telah dijual secara sah.

Pengesahan agensi angkasa mungkin terdengar sesuai untuk artifak Apollo, tetapi debu bulan bukanlah artifak biasa. NASA telah lama mendakwa bahawa ia adalah satu-satunya pemilik sah habuk bulan, dan ia telah menghabiskan beberapa dekad yang lalu terlibat dalam pertikaian dengan orang yang entah bagaimana berjaya mendapatkan sampel tulen dari program Apollo. NASA sering memenangi pertarungan ini. Walau bagaimanapun, debu bulan yang akan dijual di Bonhams telah berulang kali terlepas dari tangan kerajaan, dan kini agensi angkasa lepas tidak dapat mendapatkannya kembali.

Lelongan bersejarah itu juga berfungsi sebagai peringatan bahawa NASA bukan sahaja kehilangan kawalan ke atas habuk bulannya sendiri, tetapi pada tahap tertentu, bulan itu sendiri. Semasa agensi itu berlumba untuk melancarkan program Artemis, satu siri misi ke bulan yang bertujuan untuk mengambil tempat Apollo berhenti, negara lain mempunyai rancangan untuk usaha penggalian bulan mereka sendiri. Walaupun mengumpul lebih banyak sampel bulan terbaharu mungkin penting untuk penyelidikan saintifik, mereka tidak semestinya mempunyai kepentingan sejarah yang sama seperti habuk yang dikumpul apabila manusia menjejakkan kaki ke bulan buat kali pertama.

“Ini mewakili sesuatu yang benar-benar menawan dunia,” kata Adam Stackhouse, pakar di Bonhams yang menyelia lelongan angkasa lepas yang akan datang, memberitahu Recode. “Misi-misi lain ini? Ianya tidak sama. Ia tidak begitu menggembirakan orang ramai.”

Sejak misi Apollo membawa kembali sampel pertamanya, habuk bulan telah menjadi komoditi yang hangat. Antara 1969 dan 1972, NASA mengumpul kira-kira 2,200 sampel batu, teras, kerikil, pasir, dan debu dari bulan, yang kebanyakannya adalah agensi terus belajar. Walau bagaimanapun, melalui beberapa siri keadaan yang berkisar dari kebetulan hingga kecurian terang-terangan, beberapa individu persendirian telah mendapat habuk bulan NASA, malah ada yang cuba menjualnya. NASA telah menegaskan bahawa orang-orang ini masuk secara haram pemilikan harta agensi dan, selama bertahun-tahun, kerajaan telah mengerahkan yang terperinci dan, pada kali, pelik operasi menyengat untuk menuntut semula sampel bulannya. Pada tahun 2011, satu penyiasatan membawa pegawai ke Denny’s di Riverside, California, di mana mereka menemui seorang wanita berusia 74 tahun cuba menjual “bintik” batu bulan yang dia dakwa Neil Armstrong berikan kepada suaminya pada tahun 1970-an.

Tetapi satu sampel masih tidak berada di tangan NASA: habuk bulan kini dijual di Bonhams. Kisah bagaimana agensi kehilangannya bermula apabila Armstrong mula-mula mendarat di bulan, mengumpul beberapa sudu habuk, dan menyimpan habuk dalam beg kontingensi. NASA tidak pernah benar-benar mempunyai rancangan khusus untuk beg ini, dan lama selepas Armstrong kembali ke Bumi, ia berlaku bernilai $15 dan dihantar untuk simpanan di muzium angkasa lepas Cosmosphere di Kansas. Pemindahan itu akan menjadi biasa, kecuali fakta bahawa pengarah muzium, Max Ary, melelong artifak yang diberikan NASA kepada Kosmosfera atas pinjaman. Apabila Ary akhirnya ditangkap dan disabitkan pada tahun 2005Perkhidmatan Marshal AS merampas ratusan artifak angkasa lepas yang dicuri, termasuk beg debu angkasa Armstrong.

Perkhidmatan Marshals AS akhirnya menjual koleksi Ary dalam lelongan dalam talian, dan seorang peminat geologi bernama Nancy Lee Carlson membayar $995 untuk banyak yang termasuk beg, sandaran kepala daripada modul arahan Apollo, dan kunci pelancaran untuk kapal angkasa Soviet Soyuz T-14. Carlson mengesyaki bahawa beg debu bulan itu bernilai lebih tinggi. Untuk mengesahkan bahawa artifak itu adalah nyata, Carlson menghantar beg itu kepada NASA untuk ujian pada 2015. Agensi angkasa lepas menentukan bukan sahaja beg itu tulen, malah ia juga milik kerajaan. Carlson berjaya menyaman NASA untuk mendapatkan semula beg itu – seorang hakim memerintah bahawa dia telah membelinya secara sah — dan menjualnya $1.8 juta di Sotheby’s pada tahun 2017. Tetapi beg itu telah dibersihkan, meninggalkan beberapa kesan debu bulan di tangan NASA.

Debu bulan naik untuk lelong bulan depan.
Bonhams

Semasa ujian, NASA telah menggunakan kepingan kecil pita karbon untuk mengumpul kesan habuk bulan dari beg itu, dan kemudian melampirkan pita itu pada satu siri cakera aluminium kecil, yang agensi memutuskan untuk memegangnya. Carlson kemudian menyaman NASA lagi, menuduh agensi itu bukan sahaja merosakkan beg itu semasa mereka memeriksanya, tetapi mengambil sebahagian daripada habuk bulan di dalamnya. NASA akhirnya menetap dan dikembalikan hampir semua debu bulan yang telah diuji kembali kepada Carlson. Kini dia menyenaraikan cakera yang dilitupi habuk bulan dengan Bonhams, yang menganggarkan bahawa mereka boleh menjual antara $800,000 hingga $1.2 juta.

Jika anda tidak membuat tawaran yang menang, terdapat beberapa alternatif. Anda boleh cuba membeli habuk bulan yang dikumpul oleh program angkasa Soviet, walaupun dilaporkan terdapat kurang daripada itu satu paun daripadanya di seluruh duniadan sampel cenderung untuk dijual ratusan ribu ringgit di lelong. Agensi angkasa China juga mempunyai beberapa paun batu bulan dan debu yang ia kumpulkan dengan rover yang dihantarnya bulan pada tahun 2020, walaupun sampel ini tidak mungkin mula dijual dalam masa terdekat. Mungkin lebih mudah untuk membeli sekeping a meteorit bulan sebaliknya, yang, seperti namanya, berasal dari batu bulan yang pada satu ketika jatuh ke Bumi. Dan kemudian sentiasa ada “debu bulan” yang tersedia secara meluas untuk dibeli di internet, yang — melainkan ia daripada meteorit yang disahkan — hampir pasti tidak benar.

Pada masa yang sama, penjualan debu bulan menimbulkan persoalan pelik tentang siapa yang harus memiliki cebisan ruang di tempat pertama. Angkasawan yang mengambil bahagian di AS program angkasa lepas telah memperjuangkan hak untuk mengekalkan — dan menjual — artifak yang mereka pegang selepas misi mereka, tetapi NASA sejak itu menjadi lebih ketat tentang menyimpan barangan yang digunakan atau ditemuinya di angkasa. Terdapat juga perdebatan yang semakin meningkat tentang sama ada wajar untuk mana-mana satu orang, atau satu kerajaan, memiliki sesuatu yang mempunyai kepentingan kepada semua manusia, dan yang boleh dikatakan sebahagian daripada persekitaran semula jadi bulan.

“Dalam Perang Dingin, ia adalah misi berprestij yang hebat. Ia adalah banyak tentang keseronokan mempunyai sesuatu dari badan planet lain, “jelas Namrata Goswami, pengarang Scramble for the Skies: Persaingan Kuasa Hebat untuk Mengawal Sumber Angkasa Lepas. “Wacana telah berubah.”

Ini sebahagian besarnya kerana terdapat perlumbaan antarabangsa baharu kembali ke bulan, tetapi bukan hanya untuk meneroka dan mengumpul batu bulan dan sampel debu bulan. Beberapa negara, termasuk China dan Rusia, telah melancarkan rover di permukaan bulan, dan lebih banyak lagi telah menyatakan minat untuk akhirnya melombong bulan untuk sumber semula jadinya. Ini termasuk logam nadir yang boleh digunakan untuk membina kapal angkasa atau elektronikserta helium-3, isotop yang jarang ditemui digunakan dalam pelakuran nuklear. Amerika Syarikat juga boleh terlibat dalam tergesa-gesa emas bulan ini: NASA telah pun merekrut beberapa orang syarikat untuk membantu agensi angkasa lepas menggali tanah bulan. Secara keseluruhannya, sumber ini mungkin bernilai, mengikut beberapa anggaran, dalam trilion, dan jadikan misi ke bulan sebagai sebahagian daripada kehidupan kita setiap hari.

Kami masih bertahun-tahun dari perlombongan bulan. Tetapi jika dan apabila ia berlaku, $1 juta untuk habuk bulan mungkin kelihatan seperti harga yang terlalu tinggi. Lagipun, pelombong bulan masa depan akhirnya akan mengetahui apa yang telah dipelajari oleh angkasawan era Apollo: Walaupun asalnya yang menarik, debu bulan membakar mata anda, melekat pada but bulan anda, dan berbau seperti langit selepas Keempat Julai.

Kisah ini pertama kali diterbitkan dalam surat berita Recode. Daftar di sini supaya anda tidak terlepas yang seterusnya!

We would like to say thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Anda kini boleh membeli sekeping bulan yang sangat kecil


Explore our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/