Angkasawan AS kembali ke Bumi bersama angkasawan Rusia selepas misi pemecahan rekod

Seorang angkasawan Nasa menangkap perjalanan Rusia kembali ke Bumi pada hari Rabu selepas rekod AS 355 hari di Stesen Angkasa Antarabangsa, kembali dengan dua angkasawan ke dunia yang terkoyak oleh perang.

Mark Vande Hei mendarat dalam kapsul Soyuz di Kazakhstan bersama Rusia angkasa lepas Anton Shkaplerov dan Pyotr Dubrov dari agensi, yang juga menghabiskan tahun lalu di angkasa.

Walaupun ketegangan semakin memuncak antara AS dan Rusia berhubung perang Vladimir Putin dengan Ukraine, kepulangan Vande Hei mengikut prosedur biasa. Sepasukan kecil doktor dan kakitangan NASA berada di tangan untuk pendaratan dan merancang untuk kembali segera ke Houston bersama angkasawan berusia 55 tahun itu.

Malah sebelum pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, Vande Hei berkata dia mengelak perkara itu dengan dua anak kapal Rusianya. Walaupun akur “hebat … saya tidak pasti kami benar-benar mahu pergi ke sana”, katanya.

Ia adalah rasa graviti pertama untuk Vande Hei dan Dubrov sejak pelancaran Soyuz mereka pada 9 April tahun lepas. Shkaplerov menyertai mereka di makmal mengorbit pada bulan Oktober, mengiringi kru filem Rusia untuk tinggal sebentar. Untuk menampung lawatan itu, Vande Hei dan Dubrov menggandakan tempoh penginapan mereka.

Sebelum berlepas dari stesen angkasa, Shkaplerov memeluk rakan-rakan angkasawannya sebagai “saudara angkasa dan kakak angkasa saya”.

“Orang ramai mempunyai masalah di Bumi. Di orbit … kami adalah satu anak kapal,” kata Shkaplerov dalam siaran langsung Nasa Siaran TV Selasa. Stesen angkasa adalah simbol “persahabatan dan kerjasama dan … masa depan penerokaan angkasa lepas”.

Ketegangan perang memuncak di kawasan lain angkasa lepas dengan penggantungan pelancaran satelit Eropah pada roket Rusia dan rover Mars Eropah-Rusia tersangkut di Bumi selama dua tahun lagi.

Hanya sehari selepas Rusia menyerang Ukraine, Dmitry Rogozin, ketua pengarah agensi angkasa lepas Rusia, menuduh AS cuba “memusnahkan” kerjasama di ISS.

“Jika anda menyekat kerjasama dengan kami, maka siapa yang akan menyelamatkan ISS daripada keturunan yang tidak terkawal dari orbit dan kemudian jatuh ke wilayah Amerika Syarikat atau Eropah?” katanya.

Kapsul angkasa lepas Soyuz MS-19 berpayung terjun ke Bumi di Kazakhstan pada hari Selasa.
Kapsul angkasa lepas Soyuz MS-19 berpayung terjun ke Bumi di Kazakhstan pada hari Selasa. Gambar: ROSCOSMOS/Reuters

Nasa, bagaimanapun, memperkecilkan komen provokasi itu. Agensi itu berkata bahawa ia akan terus bekerjasama dengan semua rakan kongsi antarabangsanya – termasuk Rusia – dan sekatan eksport terus membenarkannya bekerjasama dengan Rusia.

“Itu hanya Dmitry Rogozin,” kata Nelson kepada Associated Press. “Dia keluar dari semasa ke semasa. Tetapi pada penghujung hari, dia telah bekerja dengan kami.

“Orang lain yang bekerja dalam program angkasa awam Rusia, mereka profesional. Mereka tidak terlepas daripada kami, angkasawan Amerika dan kawalan misi Amerika.”

Pencerobohan Rusia telah mengakibatkan pelancaran yang dibatalkan dan kontrak yang rosak. Selain mengancam untuk menarik diri dari stesen angkasa lepas dan menjatuhkannya di AS, Eropah atau tempat lain, Rogozin meletakkan bendera negara lain ditutup pada roket Soyuz yang menunggu lepas landas dengan satelit internet. Pelancaran itu dibatalkan selepas pelanggan, OneWeb yang berpangkalan di London, menolak permintaan Rogozin supaya satelit itu tidak digunakan untuk tujuan ketenteraan dan kerajaan British menghentikan sokongan kewangan.

Sementara itu, Agensi Angkasa Eropah mengesahkan bahawa ia menggantung misi rover ExoMarsnya dengan Roscosmos selama-lamanya kerana perang di Ukraine.

“Walaupun semua itu, di angkasa lepas, kami boleh mengadakan kerjasama dengan rakan Rusia kami, rakan sekerja kami,” kata Nelson. “Hubungan profesional antara angkasawan dan angkasawan, ia tidak ketinggalan. Ini adalah kerjasama yang kami lakukan dalam program angkasa awam.”

Dengan mendarat di zon pendaratan – kira-kira 400km (250 batu) ke timur laut kemudahan pelancaran angkasa lepas Rusia di Kosmodrom Baikonur di Kazakhstan – Vande Hei mengatasi rekod sebelumnya NASA untuk penerbangan angkasa tunggal terpanjang selama 15 hari.

Dubrov berpindah ke lima teratas Rusia. Kedua-duanya adalah kurang daripada maraton 437 hari, 17 jam oleh pakar perubatan angkasawan di atas stesen angkasa Mir 1990-an, yang kekal sebagai rekod dunia.

“Rekod yang rosak bermakna kami sedang membuat kemajuan,” kata juara ketahanan angkasa lepas NASA, pesara angkasawan Scott Kelly, yang misinya selama 340 hari berakhir pada 2016.

Seperti Kelly, Vande Hei menjalani ujian perubatan semasa tinggal lamanya untuk meneruskan usaha NASA untuk membawa angkasawan kembali ke bulan dan ke Marikh. Dia berkata meditasi harian membantunya menghadapi misi itu, dua kali lebih lama daripada stesen pertamanya empat tahun sebelumnya.

“Saya telah bekerja di dalam rumah 24/7 selama hampir setahun jadi saya tidak sabar untuk berada di luar tidak kira apa jenis cuaca,” kata Vande Hei dalam siri video Nasa baru-baru ini. Bagi makanan, dia tidak sabar untuk membuat secawan kopi untuk dirinya dan isteri Julie, dan menggali guacamole dan kerepek.

Tiga warga Rusia – yang tiba dua minggu lalu – dan tiga warga Amerika dan seorang warga Jerman, yang tiba pada November, kekal di atas kapal. Penggantian mereka dijangka dalam masa tiga minggu melalui SpaceX.

Minggu depan, SpaceX akan menerbangkan tiga ahli perniagaan kaya dan bekas pengiring angkasawan mereka ke stesen untuk lawatan selama seminggu yang diatur oleh Axiom Space persendirian.

SpaceX milik Elon Musk mula mengangkut angkasawan Nasa ke stesen itu pada 2020, sembilan tahun selepas program ulang-alik tamat. Untuk sebahagian besar dekad itu, Rusia menawarkan perkhidmatan teksi tunggal, dengan Nasa mengeluarkan berpuluh-puluh juta dolar bagi setiap kerusi Soyuz. Perjalanan Vande Hei adalah sebahagian daripada pertukaran tukar barang dengan Axiom yang berpangkalan di Houston.

Agensi angkasa AS dan Rusia masih mengusahakan sistem di mana seorang Rusia akan melancarkan kapsul SpaceX mulai musim gugur ini dan seorang warga Amerika akan terbang di atas Soyuz, membantu memastikan kehadiran stesen AS dan Rusia pada setiap masa.

We would like to thank the writer of this article for this awesome content

Angkasawan AS kembali ke Bumi bersama angkasawan Rusia selepas misi pemecahan rekod


Explore our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/