Angkasawan Mempunyai Perubahan Otak Yang Berbeza Walaupun Beberapa Bulan Selepas Mereka Kembali ke Bumi

Terhempas ke dalam terjun bebas selama berbulan-bulan, badan kita menyesuaikan diri dengan cara yang menghasilkan senarai panjang kebimbangan kesihatan untuk pengembara angkasa lepas.

Penilaian terkini kesan ledingan mikrograviti pada biologi kita memfokuskan pada ruang yang mengelilingi saluran darah yang menjalin melalui otak kita, mendedahkan tentang perubahan yang kekal dengan angkasawan antara misi.

Penyelidik dari seluruh AS membandingkan satu siri imbasan imej resonans magnetik (MRI) bagi 15 otak angkasawan yang diambil sebelum enam bulan menginap di Stesen Angkasa Antarabangsa, dan sehingga enam bulan selepas mereka kembali.

Menggunakan algoritma untuk menilai dengan teliti saiz ruang perivaskular (jurang dalam tisu otak yang dianggap memudahkan keseimbangan cecair), pasukan mendapati masa yang dihabiskan di orbit mempunyai kesan yang mendalam pada paip otak. Untuk yang pertama kali, sekurang-kurangnya.

Di antara kumpulan angkasawan veteran, nampaknya terdapat sedikit perbezaan dalam saiz ruang perivaskular dalam dua imbasan yang diambil sebelum misi dan empat yang diambil selepas itu.

“Angkasawan yang berpengalaman mungkin telah mencapai beberapa jenis homeostasis,” berkata Pakar neurologi Universiti Sains & Kesihatan Oregon, Juan Piantino.

Penemuan itu mungkin tidak begitu mengejutkan memandangkan apa yang sudah kita ketahui tentang bagaimana otak diherotkan apabila tarikan graviti berterusan dibatalkan.

Kajian terdahulu pada tisu otak dan isipadu cecairnya mendapati ia lambat pulih daripada tugas di angkasa, dengan beberapa perubahan berterusan selama setahun atau lebih.

Sekarang, angkasawan jarang membuat lebih daripada beberapa perjalanan ke angkasa lepas sepanjang hayat mereka, biasanya berkeliaran selama kira-kira enam bulan pada satu masa. Namun apabila pengkomersilan industri angkasa meningkat, ini semua boleh berubah.

Ia akan membayar untuk mengetahui sama ada perjalanan berulang mengkompaun bahaya, atau jika perubahan yang dialami dalam perjalanan pertama itu buat sementara waktu menyesuaikan angkasawan kepada jenis normal baharu.

“Kami semua menyesuaikan diri untuk menggunakan graviti memihak kepada kami,” berkata Piantino.

“Alam semula jadi tidak meletakkan otak kita di kaki kita – ia meletakkan mereka tinggi. Sebaik sahaja anda mengeluarkan graviti daripada persamaan, apakah kesannya kepada fisiologi manusia?”

Walaupun dalam konteks ruang perivaskular yang diperluas, masih belum jelas sepenuhnya sama ada perubahan itu datang dengan sebarang risiko kesihatan yang ketara.

Kita cenderung untuk menggunakan sepenuhnya sistem saliran saraf ini apabila kita tidur. Siram cecair di sekeliling jirim kelabu kita nampaknya memainkan peranan penting dalam mengeluarkan bahan buangan yang terkumpul semasa waktu aktif kita.

Tanpa saluran ini berfungsi dengan cekap, bahan yang mengganggu mungkin terkumpul, yang berpotensi menyumbang kepada peningkatan risiko gangguan neurodegeneratif seperti Alzheimer.

Terlalu awal untuk mengetahui sama ada mikrograviti mempunyai apa-apa kesan sama sekali pada peredaran cecair tulang belakang serebrum di sekeliling noggins kita, apatah lagi jika perubahan dalam bentuk rangkaian saluran adalah ketara. Ia mungkin tidak menjadi jelas sehingga penyelidik mempunyai sampel bersaiz baik angkasawan veteran dengan kerjaya yang besar di bawah tali pinggang mereka.

Mengetahui lebih lanjut tentang pelarasan kecil ini melangkaui potensi bahaya bekerja di luar dunia dalam industri angkasa lepas.

“Ia juga memaksa anda untuk memikirkan beberapa soalan asas asas sains dan bagaimana kehidupan berkembang di Bumi,” berkata Piantino.

Lagipun, tarikan graviti yang sentiasa ada bukanlah sesuatu yang kita lawan. Ia adalah kuasa yang telah kami kembangkan untuk digunakan, membantu dalam pengaliran darah dan penumpahan bahan buangan, dan berpotensi pelbagai fungsi lain yang hampir tidak kami pertimbangkan.

Dengan mengkaji perubahan halus dalam kesihatan dan anatomi dalam keadaan yang tidak pernah kita hadapi, kita hampir pasti untuk mengetahui lebih lanjut tentang penyakit dan gangguan yang badan kita terpaksa mengharunginya di sini.

Penyelidikan ini diterbitkan dalam Laporan Saintifik.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this amazing material

Angkasawan Mempunyai Perubahan Otak Yang Berbeza Walaupun Beberapa Bulan Selepas Mereka Kembali ke Bumi


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/