Angkasawan menghadapi cabaran mental dan emosi untuk perjalanan angkasa lepas. Para saintis sedang mengusahakan penyelesaian

Tetapi kebebasan terapung yang ditawarkan oleh kekurangan graviti juga memberikan beberapa had apabila ia datang kepada badan dan minda manusia.

Perjalanan singkat ke angkasa lepas dari misi awal Mercury dan Apollo telah bertukar menjadi penginapan selama enam bulan atau lebih lama di atas Stesen Angkasa Antarabangsa. Makmal terapung telah berfungsi sebagai latar belakang yang ideal untuk saintis cuba memahami apa yang sebenarnya berlaku kepada setiap aspek tubuh manusia dalam persekitaran angkasa — sinaran, kekurangan graviti dan semua.

Banyak daripada kesan tersebut telah didokumenkan dengan baik dari semasa ke semasa, terutamanya semasa Kajian Kembar 2019 itu membandingkan perubahan yang dialami Scott Kelly selepas hampir setahun di angkasa dengan perubahan saudara kembarnya, Mark, yang kekal di Bumi.

Christopher Mason dari Weill Cornell Medicine bekerjasama dengan NASA dalam penyelidikan ini, dan dia dan Scott Kelly bercakap tentang penemuan tersebut pada 2022 Persidangan Life Itselfacara kesihatan dan kesejahteraan yang dibentangkan dengan kerjasama CNN.

“Apakah perkara yang paling anda rindui tentang Bumi semasa anda tiada selama setahun?” Mason bertanya kepada Kelly.

“Cuaca, sudah tentu. Hujan, matahari, angin,” kata Kelly. “Dan kemudian saya merindui orang … yang penting untuk anda, anda tahu, keluarga anda, rakan-rakan anda.”

Memandangkan NASA merancang untuk mengembalikan manusia ke bulan dan akhirnya mendarat di Marikh melalui program Artemis, terdapat minat yang lebih tinggi untuk memahami kesan yang boleh dibawa oleh perjalanan jangka panjang melalui angkasa lepas.

Soalan besar yang ditanya oleh beberapa saintis ialah sama ada manusia bersedia dari segi mental dan emosi untuk lompatan besar itu. Pendek kata: Bagaimana kita akan mengendalikannya?

Mendedahkan penyelidikan

A kajian 2021 mempunyai peserta hidup selama hampir dua bulan dalam simulasi tanpa berat dengan berehat di atas katil khas dengan kepala mereka condong ke bawah pada sudut 6 darjah. Kecondongan mewujudkan anjakan cecair badan ke arah kepala yang dialami angkasawan dalam kekurangan graviti.

Peserta kerap diminta untuk melengkapkan ujian kognitif yang direka untuk angkasawan, berkaitan dengan ingatan, pengambilan risiko, pengiktirafan emosi dan orientasi ruang.

Penyelidik ingin menguji sama ada mengalami graviti buatan selama 30 minit sehari, sama ada sekaligus atau dalam pertarungan lima minit, boleh menghalang kesan negatif. Walaupun peserta kajian mengalami penurunan kognitif awal pada ujian mereka, ia sekata dan tidak berterusan sepanjang 60 hari.

Tetapi kelajuan mereka mengenali emosi bertambah buruk secara keseluruhan. Semasa ujian, mereka lebih cenderung melihat ekspresi muka sebagai marah, berbanding gembira atau neutral.

“Angkasawan dalam misi angkasa lepas, sama seperti peserta penyelidikan kami, akan menghabiskan masa yang lama dalam mikrograviti, terhad kepada ruang kecil dengan beberapa angkasawan lain,” kata pengarang kajian Mathias Basner, profesor di Jabatan Psikiatri di Universiti Pennsylvania Perelman Sekolah Perubatan.

“Keupayaan angkasawan untuk ‘membaca’ ekspresi emosi satu sama lain dengan betul akan menjadi sangat penting untuk kerja berpasukan dan kejayaan misi yang berkesan. Penemuan kami menunjukkan bahawa keupayaan mereka untuk melakukan ini mungkin terjejas dari semasa ke semasa.”

Dalam kajian itu, tidak jelas sama ada kemerosotan ini disebabkan oleh kekurangan graviti simulasi atau kurungan dan pengasingan yang dialami peserta selama 60 hari.

Kajian 2021 yang berasingan, diterbitkan dalam Acta Astronauticamembangunkan senarai semak kesihatan mental berdasarkan tekanan yang dihadapi oleh angkasawan — yang turut dikongsi oleh mereka yang menghabiskan masa berbulan-bulan di stesen penyelidikan di Antartika.

Kedua-dua persekitaran yang melampau ini — ruang dan pinggir dunia — mewujudkan kekurangan privasi, kitaran cahaya dan gelap yang diubah, kurungan, pengasingan, monotoni dan perpisahan yang berpanjangan daripada keluarga dan rakan.

Profesor psikologi Universiti Houston Candice Alfano dan pasukannya mereka bentuk senarai semak sebagai kaedah pelaporan diri untuk menjejaki perubahan kesihatan mental ini. Orang perubahan terbesar di dua stesen Antartika yang dilaporkan ialah penurunan dalam emosi positif dari awal hingga akhir penginapan selama sembilan bulan mereka tanpa kesan “melantun kembali” walaupun mereka bersedia untuk pulang ke rumah.

Para peserta juga menggunakan kurang strategi berkesan untuk meningkatkan emosi positif.

“Intervensi dan tindakan balas yang bertujuan untuk meningkatkan emosi positif mungkin, oleh itu, menjadi kritikal dalam mengurangkan risiko psikologi dalam tetapan yang melampau,” kata Alfano.

Melindungi penjelajah jauh dari rumah

Membantu angkasawan mengekalkan ketajaman mental dan kesihatan mereka semasa mereka meneroka jauh dari rumah adalah matlamat utama Program Penyelidikan Manusia NASA. Pada masa lalu, program ini telah membangunkan langkah balas untuk membantu angkasawan memerangi kehilangan otot dan tulang, seperti senaman harian di stesen angkasa.

Penyelidik sedang menyiasat secara aktif idea tentang cara kerja bermakna boleh menyatukan krew misi. Apabila angkasawan bekerja sebagai satu pasukan, sama ada di stesen angkasa atau di simulasi Marikh persekitaran di Bumi, kerjasama mereka adalah ke arah matlamat yang sama.

Dan apabila kerja itu selesai, mereka boleh meluangkan masa bersama menonton filem atau menikmati aktiviti rekreasi untuk memerangi perasaan terasing.

Bagaimanapun, misi ke Marikh, yang boleh mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun bergantung pada reka bentuk kapal angkasa, boleh menyebabkan perasaan monotoni dan terkurung. Dan hubungan yang kerap dengan Kawalan Misi dan orang tersayang di Bumi akan menjadi lebih terganggu apabila mereka semakin jauh dari Bumi.

Angkasawan meraikan penuaian cili yang memecahkan rekod di angkasa dengan malam taco

“Kami perlu memastikan bahawa kami mempunyai jenis protokol dan perkara yang disesuaikan untuk krew lakukan,” kata Alexandra Whitmire, saintis elemen di Program Penyelidikan Manusia, semasa wawancara 2021 dengan CNN. “Sangat penting bagi kami untuk memahami individu-individu yang akan menyertai misi itu.”

Walaupun sesetengah anak kapal mungkin menarik keseronokan dan kepuasan daripada mengerjakan eksperimen sains, yang lain mungkin perlu memikirkan tugas lain. Penyelidikan terdahulu telah pun dikenalpasti ciri-ciri utama yang mungkin diperlukan dalam peneroka angkasa lepasseperti berdikari dan menyelesaikan masalah.

Satu penemuan yang mengejutkan di stesen angkasa ialah bagaimana makanan — dan penanaman tanaman — menyumbang kepada semangat kru yang lebih baik sambil mengekalkan sambungan ketara yang sangat penting ke rumah.

Mengelakkan 'lesen masa' tinggal di angkasa boleh membantu angkasawan berkembang maju di Marikh
Ia tidak mengejutkan makanan angkasa lepas perlu menjadi bekalan pemakanan yang selamat dan stabil dan masih sedap. Tetapi menanam sayur-sayuran secara aktif telah menjadi pengalaman yang bermanfaat dan lazat untuk krew terdahulu di stesen angkasa.
Angkasawan telah melaporkan betapa memuaskannya menjaga tumbuhan hijau berdaun, lobak dan menetas lada cili dan lihat tumbuh-tumbuhan berkembang, akhirnya menghasilkan hadiah yang boleh dimakan.

Para saintis Program Penyelidikan Manusia telah mempersoalkan sama ada perasaan kepuasan ini boleh diambil setapak lagi. Apabila angkasawan seperti Scott Kelly atau Christina Koch kembali ke Bumi selepas penerbangan angkasa yang lama, mereka bercakap tentang bagaimana mereka tidak sabar untuk merasai hujan atau ombak lautan lagi.

Imejan berpandu dan keupayaan realiti maya mungkin merupakan bahagian penting dalam penerbangan angkasa lepas pada masa hadapan untuk mengingatkan angkasawan tentang sambungan deria mereka kepada “guli biru itu,” walaupun ia mengecil dari pandangan.

We would like to give thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Angkasawan menghadapi cabaran mental dan emosi untuk perjalanan angkasa lepas. Para saintis sedang mengusahakan penyelesaian


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/