Angkasawan NASA, angkasawan Rusia dilancarkan ke angkasa lepas

Kapal angkasa itu berlepas dari Kosmodrom Baikonur yang terkenal di Kazakhstan, membawa angkasawan NASA Frank Rubio dan dua angkasawan Rusia – Dmitri Petelin dan Sergey Prokopyev – mengenai apa yang dijangkakan akan tinggal selama enam bulan di Stesen Angkasa Antarabangsa. Liftoff berlaku pada 9:54 am ET.

Ini akan menjadi perjalanan pertama ke angkasa untuk Rubio, yang akan berkhidmat sebagai jurutera penerbangan dalam misi ini. Seorang doktor keluarga terlatih, dia juga mempunyai pengalaman sebagai pakar bedah penerbangan — bermakna dia mempunyai kebolehan untuk menangani sebarang masalah perubatan yang mungkin timbul semasa perjalanan mereka.

Rubio, warga Florida, menyertai NASA pada 2017. Sebelum penerimaannya dalam kor angkasawan, dia lulus dari Akademi Tentera AS dan memperoleh Ijazah Kedoktoran Perubatan dari Universiti Perkhidmatan Beruniform Sains Kesihatan. Beliau mempunyai lebih daripada 600 jam pengalaman pertempuran di negara-negara termasuk Bosnia, Afghanistan dan Iraq. Rubio menganggap Miami sebagai kampung halamannya, menurut NASA, walaupun dia dilahirkan di California dan ibunya tinggal di El Salvador.

Apabila Rubio dan rakan sejawatannya dari Rusia sampai ke stesen angkasa, mereka akan bekerjasama dengan angkasawan dari Amerika Syarikat, Rusia dan Eropah. Stesen angkasa lepas, yang sentiasa mempunyai penumpang sejak tahun 2000, mengekalkan pangkalan kru yang berputar untuk memastikan makmal yang mengorbit secara konsisten mempunyai kakitangan yang mencukupi dengan angkasawan untuk mengekalkan perkakasan stesen angkasa serta menyimpan log panjang berasaskan angkasa. eksperimen yang beroperasi.

Fakta bahawa Rubio mengembara ke angkasa dengan kapsul Soyuz Rusia adalah ketara.

Sejarah membawa manusia ke dan dari Stesen Angkasa Antarabangsa bermula dengan Rusia dan Amerika Syarikat masing-masing mempunyai roket mereka sendiri untuk membawa rakyat mereka ke dan dari ISS, yang menjadi simbol kerjasama pasca Perang Dingin pada akhir abad ke-20 dan awal tahun 2000an. Tetapi selepas 2011, apabila NASA menamatkan program Space Shuttlenya, kapsul Soyuz Rusia adalah satu-satunya pilihan untuk angkasawan AS. NASA telah membayar sehingga $90 juta untuk tempat duduk di atas kapal angkasa Soyuz.

Pada tahun 2020, ia berubah. NASA telah, bertahun-tahun sebelum ini, merancang sendiri untuk membenarkan syarikat yang diswastakan mengambil alih tugas mengangkut angkasawan ke dan dari stesen angkasa. Dan SpaceX Elon Musk telah melakukannya sejak itu, bermula dengan Misi Demo-2 pada tahun 2020 dan, yang terbaru, bersiap sedia untuk misi Crew-5. Pelancaran SpaceX telah menjadi rutin untuk NASA, membolehkan ia mengambil semula kawalan ke atas cara ISS dikendalikan.
Ketegangan antara Amerika Syarikat dan Rusia, bagaimanapun, mencecah tahap demam selepas itu Rusia menyerang Ukraine pada Februari.

Tetapi selepas bertahun-tahun berkongsi tunggangan pada kenderaan Soyuz Rusia sebelum SpaceX muncul, salah satu persoalan besar yang timbul ialah sama ada Amerika Syarikat dan Rusia akan terus meletakkan angkasawan mereka bersebelahan dalam misi ISS.

Itu telah dijawab pada bulan Julai apabila NASA dan rakan sejawatannya dari Rusia, Roscosmos, mengesahkan bahawa berkongsi kerusi menaiki roket ke stesen angkasa akan diteruskan. Angkasawan Rusia kini dijangka terbang menggunakan kapsul SpaceX sebagai tambahan kepada angkasawan NASA berkongsi tempat duduk di kapal angkasa Soyuz Rusia.
Amerika Syarikat dan Rusia ialah pengendali utama ISS, dengan kedua-dua negara mengawal operasi hariannya. Yang penting, segmen yang dikawal Rusia menempatkan pendorongan yang diperlukan untuk memastikan ISS terapung di orbit Bumi. Dan NASA telah berulang kali berkata bahawa salah satu matlamatnya adalah untuk memastikan kerjasama berterusan antara AS dan Rusia di angkasa.

Rubio, seperti ramai angkasawan AS sebelum beliau, mengembara ke Rusia untuk berlatih dengan angkasawan Rusia menjelang misi ini.

“Adalah satu keistimewaan untuk berada di sini,” katanya kepada Kristen Fisher dari CNN semasa sesi sidang akhbar Ogos. “Kami mempunyai pasukan NASA yang cukup mantap yang berada di sini untuk menyokong misi itu…saya rasa setiap daripada kita akan mengatakan bahawa kita berasa selamat.”

Kristen Fisher dari CNN menyumbang kepada cerita ini.

We want to thank the author of this write-up for this outstanding content

Angkasawan NASA, angkasawan Rusia dilancarkan ke angkasa lepas


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/