Angkasawan NASA dan Dua Angkasawan Penetapan Rekod Kembali Dari Stesen Angkasa Antarabangsa

Angkasawan NASA Mark Vande Hei dilihat di luar kapal angkasa Soyuz MS-19 selepas dia mendarat bersama angkasawan Rusia Anton Shkaplerov dan Pyotr Dubrov di kawasan terpencil berhampiran bandar Zhezkazgan, Kazakhstan pada hari Rabu, 30 Mac 2022. Vande Hei dan Dubrov akan kembali ke Bumi selepas pembalakan 355 hari di angkasa lepas sebagai ahli Ekspedisi 64-66 di atas Stesen Angkasa Antarabangsa. Bagi Vande Hei, misinya adalah penerbangan angkasa lepas tunggal terpanjang oleh angkasawan AS dalam sejarah. Shkaplerov akan kembali selepas 176 hari di angkasa lepas, berkhidmat sebagai Jurutera Penerbangan untuk Ekspedisi 65 dan komander Ekspedisi 66. Kredit: NASA/Bill Ingalls

Selepas melanjutkan rekod untuk penerbangan angkasa lepas tunggal terpanjang dalam sejarah oleh seorang Amerika kepada 355 hari, NASA angkasawan Mark Vande Hei kembali ke Bumi pada hari Rabu, 30 Mac 2022, bersama angkasawan Roscosmos Anton Shkaplerov dan Pyotr Dubrov.

Ketiga-tiga mereka berlepas dari Stesen Angkasa Antarabangsa pada 3:21 pagi EDT dan membuat pendaratan selamat dengan bantuan payung terjun pada 7:28 pagi (5:28 petang waktu Kazakhstan) di tenggara bandar terpencil Dzhezkazgan, Kazakhstan.

“Misi Mark bukan sahaja memecahkan rekod, tetapi juga membuka jalan bagi penjelajah manusia masa depan di Bulan, Marikh, dan seterusnya,” kata Pentadbir NASA Bill Nelson. “Angkasawan kami membuat pengorbanan yang luar biasa atas nama sains, penerokaan, dan pembangunan teknologi termaju, tidak kurang antara mereka berjauhan dengan orang tersayang. NASA dan negara berbangga mengalu-alukan pulang Mark dan berterima kasih atas sumbangannya yang luar biasa sepanjang berada di Stesen Angkasa Antarabangsa selama setahun.”

Kapal Kru Soyuz MS-19 Sebelum Mendarat

Kapal anak kapal Soyuz MS-19 yang membawa angkasawan NASA Mark Vande Hei dan dua angkasawan digambarkan beberapa saat sebelum mendarat di bawah langit biru Kazakhstan yang cerah. Kredit: NASA

Misi lanjutan Vande Hei akan memberi peluang kepada penyelidik untuk memerhatikan kesan penerbangan angkasa lepas jangka panjang terhadap manusia ketika agensi itu merancang untuk kembali ke Bulan di bawah program Artemis dan bersedia untuk penerokaan Marikh.

Vande Hei dilancarkan pada 9 April 2021, bersama angkasawan Rusia Oleg Novitskiy dan Pyotr Dubrov. Perjalanan keduanya ke angkasa lepas selama 355 hari ialah penerbangan angkasa lepas tunggal terpanjang oleh angkasawan AS, yang sebelum ini diadakan pada 340 hari, dan memberinya jumlah seumur hidup 523 hari di angkasa. Dubrov juga kekal di atas kapal selama 355 hari dalam penerbangan angkasa lepas pertamanya.

Menyokong matlamat NASA untuk pendaratan manusia pada masa hadapan di Bulan, Vande Hei menyelesaikan kira-kira 5,680 orbit Bumi dan perjalanan lebih daripada 150 juta batu, kira-kira bersamaan dengan 312 perjalanan ke Bulan dan kembali. Dia menyaksikan ketibaan 15 kapal angkasa pelawat dan modul baharu, dan pemergian 14 kapal angkasa pelawat.

Selepas pemeriksaan perubatan selepas mendarat, anak kapal akan kembali ke bandar pementasan pemulihan di Karaganda, Kazakhstan, menaiki helikopter Rusia. Vande Hei akan menaiki pesawat NASA menuju ke Cologne, Jerman, untuk mengisi minyak sebelum pulang ke tanah air. Shkaplerov dan Dubrov akan menaiki pesawat Gagarin Cosmonaut Training Centre untuk pulang ke rumah mereka di Star City, Rusia.

Semasa misi rekodnya, Vande Hei menghabiskan banyak jam aktiviti saintifik di atas stesen angkasamenjalankan segala-galanya daripada penyelidikan tumbuhan kepada kajian sains fizik.

Dengan pembongkaran kapal angkasa Soyuz MS-19 dengan Vande Hei, Shkaplerov, dan Dubrov di atasnya, Ekspedisi 67 secara rasmi bermula di atas stesen itu. Angkasawan NASA Tom Marshburn baru-baru ini mengambil alih sebagai komander stesen, dan disertai oleh angkasawan NASA Raja Chari dan Kayla Barron, angkasawan ESA (Agensi Angkasa Eropah) Matthias Maurer, dan angkasawan Roscosmos Oleg Artemyev, Denis Matveev dan Sergey Korsakov.

Marshburn, Chari, Barron dan Maurer akan kekal di atas kapal sehingga akhir April, apabila angkasawan NASA Kjell Lindgren, Bob Hines, dan Jessica Watkins, serta angkasawan ESA Samantha Cristoforetti melancarkan ke stesen itu sebagai sebahagian daripada NASA. SpaceX Misi krew-4.

We would like to thank the author of this article for this remarkable material

Angkasawan NASA dan Dua Angkasawan Penetapan Rekod Kembali Dari Stesen Angkasa Antarabangsa


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/