Angkasawan NASA Mark Vande Hei, angkasawan Rusia kembali dengan selamat ke Bumi

Rob Navias, dari pejabat hal ehwal awam NASA, berkata dalam siaran NASA bahawa ia adalah “pendaratan yang sempurna untuk mendarat ke bawah.” Sejurus sebelum pendaratan, dia berkata, “krew berasa baik-baik saja, semuanya mengikut buku.”

Navias berkata selepas kapal angkasa Soyuz mendarat ia “ditarik angin” dan berada di sisinya. Dia berkata bahawa “bukan sesuatu yang luar biasa,” sambil menambah: “Petugas mencari dan pemulihan sedang memulakan proses menyelamatkan kenderaan itu,” atau membawanya ke arah yang stabil.

Vande Hei ditarik keluar dari kapsul, semasa ia masih berada di sisinya, kira-kira setengah jam selepas mendarat. Dia kelihatan dalam semangat yang baik, tersenyum dan memuji kru darat.

Pendaratan itu menandakan berakhirnya misi kejayaan untuk angkasawan NASA Mark Vande Hei, yang 355 hari di angkasa lepas mencatat rekod paling lama. penerbangan angkasa tunggal untuk seorang Amerika. Kepulangannya dengan selamat, bersama-sama rakan sejawatannya dari Rusia, Pyotr Dubrov dan Anton Shkaplerov, juga berfungsi sebagai simbol perkongsian yang kuat di tengah-tengah ketegangan yang memuncak antara Amerika Syarikat dan Rusia berhubung perang di Ukraine — ketegangan yang telah muncul secara berterusan soalan tentang sama ada hubungan dalam ruang boleh tahan.

Sejak pencerobohan berdarah Rusia bermula lebih sebulan yang lalu, NASA berpegang teguh pada pendirian bahawa stesen itu telah beroperasi secara normal dan hubungannya selama lebih 20 tahun dengan agensi angkasa lepas Rusia tidak terjejas oleh pergolakan di lapangan.

NASA mengerahkan sepasukan kira-kira 20 kakitangan ke Kazakhstan untuk mendapatkan Vande Hei, yang akan dibawa pergi dengan helikopter ke pesawat NASA di lapangan terbang berhampiran. Dia dijadualkan terbang terus kembali ke Houston untuk bertemu semula dengan rakan dan keluarga. Pasukan Rusia dan Amerika nampaknya bekerjasama dengan baik dalam usaha pemulihan, yang telah mereka lakukan berkali-kali sebelum ini sepanjang perkongsian panjang mereka di angkasa lepas.

NASA berkata ia tidak boleh mengendalikan stesen itu tanpa Rusia, yang menyediakan pendorongan yang membolehkan ISS mengekalkan orbit dan pergerakannya apabila diperlukan. Rusia juga memerlukan NASA, kerana agensi angkasa lepas menyediakan kuasa kepada segmen stesen Rusia.

Dmitry Rogozin, ketua agensi angkasa Rusia, telah meneruskan a kempen ugutan dan gemuruh, mengatakan Rusia boleh meninggalkan perkongsian itu dan, tanpa keupayaannya untuk meningkatkan stesen itu, malah membiarkannya terhempas ke tanah. Sementara itu, pegawai tertinggi NASA telah berusaha keras untuk kelihatan terukur dan profesional — tertumpu, terutama sekali, untuk memastikan kru hidup di angkasa.

NASA telah berulang kali berkata kedua-dua agensi angkasa lepas berfungsi dengan baik pada operasi tahap dan bahawa misi itu terus melangkaui geopolitik. Walaupun pada masa-masa retorik keras datang dari Rusia, Pentadbir NASA Bill Nelson berkata beliau memberi tumpuan kepada tindakan pihak Rusia yang terlibat secara langsung dalam pengurusan stesen itu. Apabila Rusia menerbangkan kru tiga angkasawan ke stesen itu awal bulan ini, itu adalah petanda, dia berkata, “bahawa Rusia masih komited dengan Stesen Angkasa Antarabangsa.”

Angkasawan Rusia Anton Shkaplerov pada 29 Mac menyerahkan kawalan Stesen Angkasa Antarabangsa kepada angkasawan AS Thomas Marshburn. (Video: The Washington Post, Foto: The Washington Post)

Komik itu dipamerkan pada hari Selasa, apabila angkasawan Shkaplerov menyerahkan perintah stesen itu kepada angkasawan NASA Thomas Marshburn, dengan mengatakan bahawa walaupun “orang ramai mempunyai masalah di Bumi … di orbit kami adalah satu krew.” Bercakap dalam bahasa Inggeris, dia memanggil stesen angkasa sebagai “simbol persahabatan dan kerjasama dan seperti simbol masa depan penerokaan di angkasa lepas.”

Dia mengucapkan terima kasih kepada “saudara-saudara angkasa saya” dan memuji Marshburn, mengatakan dia akan menjadi “komander profesional ISS.”

Shkaplerov juga bergurau tentang satelit itu Rusia meletup tahun lepas dengan peluru berpandu, menaburkan serpihan di orbit Bumi yang mengancam untuk memukul stesen angkasa. “Malangnya, kami mengalami beberapa situasi kecemasan tetapi tidak berbahaya. Ia seperti beberapa satelit cuba membunuh kami tetapi kami bekerjasama dengan sangat kuat.”

Angkasawan dan angkasawan berpelukan antara satu sama lain, seperti biasa di kalangan anak kapal yang datang dan pergi dari stesen. Imej kru yang berpelukan dan mendoakan kebaikan antara satu sama lain adalah berbeza dengan retorik keras ahli politik dan imej bandar Ukraine dibedil dan dibakar, ketika berjuta-juta pelarian keluar dari negara yang dilanda perang itu.

Tetapi ISS sentiasa dimaksudkan sebagai alat diplomasi sama seperti a makmal untuk sains dan penerokaansatu cara untuk Amerika Syarikat dan Rusia bekerjasama selepas berakhirnya Perang Dingin.

NASA berharap kerjasama ini akan diteruskan. Ia telah melabur lebih daripada $100 bilion ke dalam stesen dan kini mempunyai SpaceX untuk menyediakan pengangkutan kru tetap ke dan dari stesen itu.

Rumah Putih baru-baru ini berkata ia akan memanjangkan hayat ISS — yang telah diduduki secara berterusan selama lebih daripada 20 tahun — sehingga 2030. Rusia, bagaimanapun, hanya komited kepada stesen itu sehingga 2024. Baru-baru ini, ketua agensi angkasa Rusia Rogozin berkata negara itu akan “memantau dengan teliti tindakan rakan kongsi Amerika kita dan, jika mereka terus bermusuhan, kita akan kembali kepada persoalan kewujudan Stesen Angkasa Antarabangsa.”

Semasa berada di stesen itu, Vande Hei, seorang kolonel Tentera Darat yang bersara yang berkhidmat dalam Perang Iraq, berkata dia berkawan dengan rakan sejawatannya dari Rusia. “Mereka adalah manusia yang hebat,” katanya kepada CBS News pada Januari. “Saya pasti berpendapat bahawa stesen angkasa dan kerjasama kami dengan pihak Rusia di stesen angkasa khususnya adalah petanda besar betapa berjayanya kami apabila kami mengenali antara satu sama lain dan melakukan perkara-perkara yang kooperatif, dan bukannya mencari perkara-perkara penting. konflik.”

Minggu ini, ketua NASA Nelson memberitahu wartawan bahawa agensi itu akan meraikan “355 hari bersejarah di angkasa” Vande Hei. Dan dia menambah bahawa “untuk keselamatan angkasawan kami, hubungan kerja antara NASA dan rakan kongsi antarabangsa kami diteruskan. Dan itu termasuk hubungan profesional antara angkasawan dan angkasawan kita.”

Rekod Vande Hei selama 355 hari pada gerhana ISS 340 hari Scott Kelly. Apabila Vande Hei dilancarkan hampir setahun yang lalu dengan Dubrov, yang juga menghabiskan hampir setahun di angkasa, dia tahu ada kemungkinan ia akan bertahan lebih lama daripada enam bulan biasa. Tetapi tidak pasti. NASA akhirnya melanjutkan penerbangan Vande Hei untuk memberi ruang kepada pelakon dan penerbit Rusia untuk merakam adegan untuk filem di ISS serta memastikan kehadiran AS berterusan di stesen itu.

Secara keseluruhan, Vande Hei dan Dubrov menyelesaikan 5,680 orbit Bumi dan mengembara lebih daripada 150 juta batu, kata NASA.

Dia berkata dia telah menikmati lawatannya, tetapi tidak pernah mengira mundur hari-hari sehingga kepulangannya. “Saya fikir ia akan menjadikannya lebih mencabar untuk saya. … Jika mereka berkata saya perlu berjaga lebih lama, saya dengan senang hati akan berjaga lebih lama, tetapi saya tidak bersedia untuk berjaga lebih lama.”

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable material

Angkasawan NASA Mark Vande Hei, angkasawan Rusia kembali dengan selamat ke Bumi


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/