Angkasawan NASA: Rakyat Rusia ‘dibutakan’ akibat reaksi terhadap sut kuning

Dia menjauhkan diri daripada media sosial, jadi dia tidak melihat tweet daripada ketua agensi angkasa lepas Rusia yang mencadangkan bahawa Stesen Angkasa Antarabangsa mungkin terhempas ke dalam tanah, atau malah meninggalkannya.

Angkasawan NASA Mark Vande Hei mengetahui daripada isterinya bahawa Dmitry Rogozin menggunakan Twitter untuk memuntahkan pelbagai retorik bombastik tentang masa depan perkongsian yang telah lama terjalin antara Amerika Syarikat dan Rusia di stesen angkasa, di tengah-tengah pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan sekatan yang diikuti.

Dalam ulasan awam pertamanya sejak kembali ke Bumi minggu lalu selepas itu 355 hari yang memecahkan rekod di angkasa lepasVande Hei berkata Selasa bahawa dia tidak pernah bimbang tentang keselamatannya di stesen atau di kapal angkasa Rusia yang menerbangkannya dan dua angkasawan pulang.

“Saya tidak pernah menganggap tweet itu sebagai sesuatu yang perlu diambil serius,” katanya. “Saya hanya mempunyai terlalu banyak keyakinan kerjasama kami setakat ini untuk mengambil tweet itu sebagai apa-apa tetapi sesuatu yang dimaksudkan untuk penonton yang berbeza daripada saya sendiri.”

Bagi anak kapal Rusia yang baru-baru ini menyertai stesen angkasa lepas memakai sut kuning-biru, warna bendera Ukraine, katanya pakaian itu tidak dimaksudkan sebagai ulasan politik. Sebaliknya, ketiga-tiga ahli pergi ke universiti yang sama, dan kuning dan biru adalah warna sekolah.

Dia berkata angkasawan “tidak tahu bahawa orang akan menganggapnya sebagai berkaitan dengan Ukraine. … Saya rasa mereka agak buta dengannya.”

Untuk Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, dia berkata bahawa “ia bukanlah topik yang saya elakkan dengan rakan-rakan krew saya. Mereka bukanlah perbincangan yang panjang. Tetapi saya ada bertanya kepada mereka bagaimana perasaan mereka dan kadangkala bertanya soalan yang tajam. Tetapi tumpuan kami adalah pada misi kami bersama-sama.”

Menghabiskan hampir setahun di stesen itu, katanya, dia menjalin hubungan dengan rakan-rakan krewnya, dari Amerika Syarikat dan Rusia.

“Mereka pernah, sedang dan akan terus menjadi kawan yang sangat saya sayangi. Kami menyokong satu sama lain dalam segala-galanya. Dan saya tidak pernah bimbang tentang keupayaan saya untuk terus bekerja dengan mereka — profesional yang sangat baik dan manusia yang cekap dari segi teknikal dan hebat.”

Perasaan itu kelihatan bersama. Didalam majlis pertukaran perintah minggu lalu sebelum pulang, angkasawan Anton Shkaplerov berkata walaupun “orang ramai mempunyai masalah di Bumi … di orbit, kami adalah satu krew.” Bercakap dalam bahasa Inggeris, Rusia memanggil stesen angkasa lepas sebagai “simbol persahabatan dan kerjasama dan seperti simbol masa depan penerokaan di angkasa lepas.”

Dia mengucapkan terima kasih kepada “saudara-saudara angkasa lepas saya” dan memuji angkasawan NASA Thomas Marshburn, mengatakan dia akan menjadi “komander profesional ISS.”

Vande Hei kini memegang rekod untuk penerbangan angkasa lepas tunggal terpanjang oleh seorang Amerika, tanda yang sebelum ini dipegang oleh bekas angkasawan NASA Scott Kelly. Seperti yang dilakukan untuk Kelly dan angkasawan lain, Vande Hei berkata, NASA akan terus memantau kesihatannya dalam beberapa bulan dan tahun akan datang untuk melihat kesan penerbangan angkasa lepas pada tubuhnya.

Selepas sekian lama dalam persekitaran ruang tanpa berat, beliau berkata untuk kembali kepada graviti adalah satu cabaran. “Saya dapat berjalan sendiri dalam masa lapan jam,” katanya, walaupun dia “goyang.” Dia berkata dia “masih tidak selesa.”

Semasa NASA bersedia untuk menghantar manusia ke bulan buat pertama kali dalam 50 tahun, dia berkata dia mahu penerbangannya “diingati sebagai rekod yang dipecahkan. Saya sangat menantikan orang seterusnya melakukan sesuatu yang lebih lama dan semakin jauh dan meneroka lebih banyak lagi, tetapi saya mahu ini diingati sebagai batu loncatan.”

We would love to say thanks to the writer of this post for this remarkable web content

Angkasawan NASA: Rakyat Rusia ‘dibutakan’ akibat reaksi terhadap sut kuning


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/