Angkasawan Rusia ‘dibutakan’ dengan kontroversi mengenai tiba di ISS dengan pakaian angkasa kuning, kata angkasawan NASA | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Tiga angkasawan Rusia yang menaiki Stesen Angkasa Antarabangsa bulan lepas dengan pakaian angkasa lepas yang bergema dengan warna bendera Ukraine memberi penghormatan kepada universiti mereka dan tidak membantah pencerobohan Rusia, kata angkasawan NASA Mark Vande Hei Selasa.

The pakaian angkasa kuning dan biru mengejutkan ramai pemerhati, yang menganggap pihak Rusia menunjukkan sokongan kepada Ukraine. Bagaimanapun, ketiga-tiga angkasawan itu semuanya lulusan Universiti Teknikal Negeri Bauman Moscow, yang mempunyai lambang kuning dan biru.

Vande Hei berkata, angkasawan Oleg Artemyev, Denis Matveev dan Sergey Korsakov terkejut dengan kontroversi mengenai pakaian angkasa mereka.

“Ketiga-tiga mereka kebetulan dikaitkan dengan universiti yang sama, dan saya fikir mereka agak buta dengannya,” katanya pada sidang media.

Vande Hei berkata dia tidak segan untuk membincangkan perang dengan rakan krew ISSnya.

“Ia bukanlah perbincangan yang panjang, tetapi saya bertanyakan perasaan mereka dan kadangkala bertanya soalan yang tajam, tetapi tumpuan kami adalah pada misi kami bersama-sama.”

Vande Hei mendarat di Kazakhstan dalam kapal angkasa Soyuz MS-19 Rusia pada 30 Mac selepas memecahkan rekod 355 hari dihabiskan di angkasa lepas. Dia kembali dari stesen angkasa bersama angkasawan Anton Shkaplerov dan Pyotr Dubrov.

Kepulangannya dari ISS sangat dinanti-nantikan dan menarik perhatian yang tidak pernah berlaku sebelum ini kerana ketegangan geopolitik yang semakin meningkat yang didorong oleh ketua agensi angkasa Rusia Dmitry Rogozin, yang membuat beberapa siaran media sosial yang berapi-api ditujukan kepada Amerika Syarikat.

Ini termasuk Rogozin mengetweet semula video sebahagian animasi yang kelihatan mengancam bahawa angkasawan Rusia akan meninggalkan Vande Hei di angkasa. Rogozin juga terlibat dalam pertengkaran Twitter dengan pesara angkasawan NASA Scott Kelly, yang memegang rekod untuk bertugas paling lama di angkasa oleh angkasawan AS sehingga Vande Hei mengatasinya.

Vande Hei berkata dia mendengar tentang tweet daripada isterinya. “Saya tidak pernah menganggap tweet itu sebagai sesuatu yang perlu diambil serius,” katanya, sambil menambah dia melihat tweet itu bertujuan untuk “khalayak berbeza” selain dia.

“Saya tidak menghabiskan banyak tenaga emosi untuk memberi perhatian kepadanya. Saya mendengar tentangnya. Saya agak ketawa dan teruskan,” katanya.

Pada hari Sabtu, Rogozin mencadangkan dalam satu siri tweet itu Rusia mungkin menamatkan kerjasama dengan ISS kerana sekatan antarabangsa ke atas Moscow dan berkata Rusia akan menyediakan “cadangan konkrit kepada kepimpinan negara kita” mengenai kemungkinan menamatkan kerjasama di ISS dengan agensi angkasa AS, Kanada, Kesatuan Eropah dan Jepun.

NASA berkata, “hubungan profesional antara rakan kongsi antarabangsa, angkasawan dan angkasawan kami berterusan untuk keselamatan dan misi semua di atas ISS.”

Bahagian lain program angkasa lepas Rusia telah terjejas oleh perang di Ukraine. The projek rover Marikh negara dengan Agensi Angkasa Eropah ditahan.

Kapal angkasa Soyuz MS-19 dilihat ketika ia mendarat di kawasan terpencil berhampiran bandar Zhezkazgan, Kazakhstan dengan Mark Vande Hei dari NASA, dan angkasawan Rusia Pyotr Dubrov, dan Anton Shkaplerov pada hari Rabu, 30 Mac.

Vande Hei enggan mendedahkan perasaan orang Rusia di atas kapal mengenai pencerobohan Ukraine. “Itu adalah perkara yang saya lebih suka bahawa mereka dapat berkongsi secara langsung daripada saya berkongsi perasaan mereka mengenainya,” katanya.

Dia berkata pencerobohan itu sendiri “menyayat hati, sangat menyedihkan” dan dia berasa “tidak berdaya” mempelajarinya semasa tinggal di angkasa. Vande Hei berkata ia tidak mengubah perasaannya tentang rakan kapal Rusianya.

“Mereka pernah, sedang, dan akan terus menjadi kawan saya yang sangat disayangi. Kami menyokong satu sama lain dalam segala-galanya. Dan saya tidak pernah bimbang tentang keupayaan saya untuk terus bekerja dengan mereka.”

Apabila mendarat selepas misi pemecahan rekodnya, Vande Hei berkata dia boleh berjalan selepas kira-kira lapan jam, walaupun dia berkata dia goyah.

Dia berkata dia juga gembira untuk makan guacamole buat kali pertama dalam setahun dan terkejut dengan perasaan biasa untuk kembali ke Bumi setelah sekian lama berada di angkasa.

“Agak mengecewakan betapa normalnya rasanya.”

We want to give thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Angkasawan Rusia ‘dibutakan’ dengan kontroversi mengenai tiba di ISS dengan pakaian angkasa kuning, kata angkasawan NASA | CNN


We have our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/