Angkasawan Rusia yang memakai warna bendera Ukraine ke ISS telah dibutakan oleh spekulasi bahawa mereka memprotes perang, kata angkasawan AS

  • Angkasawan Rusia mencetuskan spekulasi selepas mereka memakai pakaian angkasa kuning dan biru bulan lalu.
  • Mereka kemudian berkata mereka memakai warna itu untuk mewakili universiti mereka, bukan untuk melambangkan bendera Ukraine.
  • Angkasawan NASA Mark Vande Hei berkata pada hari Selasa bahawa mereka “dibutakan” oleh perhatian yang mereka terima.

Angkasawan Rusia yang memakai kuning dan biru — warna bendera Ukraine — ke Stesen Angkasa Antarabangsa “dibutakan mata” dengan spekulasi bahawa mereka memprotes perang, kata angkasawan NASA Mark Vande Hei Selasa.

Vande Hai mendarat di Kazakhstan minggu lepas selepas berbelanja 355 hari di angkasa.

Dalam sidang akhbar pertamanya sejak kepulangannya, Vande Hei menyifatkan bagaimana kehidupan bersama rakan-rakan Rusianya di ISS ketika pencerobohan Rusia ke atas Ukraine berlaku.

Beliau secara khusus menangani spekulasi mengenai angkasawan Rusia Oleg Artemyev, Denis Matveev, dan Sergey Korsakov selepas mereka bergambar memakai pakaian angkasa kuning-dan-biru sebaik tiba di ISS pada 18 Mac.

Kuning dan biru adalah warna bendera Ukraine, yang banyak digunakan untuk menunjukkan sokongan kepada negara kerana ia mempertahankan diri daripada Rusia.

“Ketiga-tiga mereka kebetulan dikaitkan dengan universiti yang sama, dan saya fikir mereka agak buta dengannya,” kata Vande Hei mengenai rakan kru Rusianya, CNN melaporkan.

Artemyev, Matveev, dan Korsakov adalah graduan Universiti Teknikal Negeri Bauman Moscow, yang mempunyai jata biru dan emas.

Vande Hei berkata Rusia “tidak tahu bahawa orang akan menganggapnya sebagai berkaitan dengan Ukraine,” The Washington Post melaporkan.

Selepas gambar Artemyev, Matveev, dan Korsakov memakai biru dan kuning diterbitkan, beberapa bekas angkasawan NASA, termasuk Scott Kelly dan Terry Virtsmembuat spekulasi di media sosial bahawa Rusia menunjukkan sokongan kepada Ukraine.

Tetapi Artemyev menutup spekulasi mengenai saluran Telegram agensi angkasa Rusia beberapa hari kemudian, dengan berkata: “Tidak perlu mencari sebarang tanda atau simbol tersembunyi dalam pakaian seragam kami,” lapor Associated Press.

“Warna hanyalah satu warna. Ia sama sekali tidak berkaitan dengan Ukraine. Jika tidak, kita perlu mengiktiraf haknya terhadap matahari kuning di langit biru,” katanya. “Hari ini, walaupun kita berada di angkasa, kita bersama-sama dengan presiden kita dan rakyat kita!”

Semasa sidang akhbar itu, Vande Hei enggan mengulas mengenai perasaan anak kapal Rusianya mengenai pencerobohan Ukraine.

“Itu adalah perkara yang saya lebih suka mereka dapat berkongsi secara langsung daripada saya berkongsi perasaan mereka mengenainya,” katanya, lapor CNN. Beliau menambah bahawa perbincangan mereka tentang perang adalah “sangat ringkas” kerana fokus utama mereka “adalah pada misi kita bersama.”

Wawancara Vande Hei datang beberapa hari selepas ketua agensi angkasa Rusia, Dimitry Rogozin, mengumumkannya Rusia telah menggantung kerjasamanya mengenai ISS dan perkongsiannya dengan NASA, Agensi Angkasa Eropah dan Agensi Angkasa Kanada. AS, Kesatuan Eropah, dan Kanada semuanya telah menyetujui Rusia atas pencerobohan itu.

Ketegangan antara agensi angkasa lepas Rusia dan AS telah meningkat selepas Rogozin mengkritik sekatan AS dalam siaran media sosial yang agresif dan berhujah pada Twitter dengan bekas angkasawan AS Mark Kelly.

Tetapi Vande Hei berkata bahawa persahabatan di angkasa tetap sama.

“Mereka pernah, sedang, dan akan terus menjadi kawan saya yang sangat saya sayangi,” katanya mengenai rakan sekerja Rusianya, menurut CNN. “Kami menyokong satu sama lain sepanjang segala-galanya. Dan saya tidak pernah bimbang tentang keupayaan saya untuk terus bekerja dengan mereka.”We wish to say thanks to the writer of this write-up for this awesome material

Angkasawan Rusia yang memakai warna bendera Ukraine ke ISS telah dibutakan oleh spekulasi bahawa mereka memprotes perang, kata angkasawan AS


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/