Angkasawan Utah yang dihias Don Lind meninggal dunia pada usia 92 tahun

Anggaran masa membaca: 4-5 minit

LOGAN – Lima belas tahun selepas dia memandu kapal angkasa Challenger, Don Lind berjalan melalui pintu Sekolah Tinggi Jordan pada tahun 2000 dan memulangkan sepanduk Beetdigger yang telah diterbangkan melalui ruang angkasa kepada almamaternya.

“Anda tidak dapat membayangkan perkara menarik yang akan berlaku dalam hidup anda,” Lind memberitahu gim yang penuh sesak dengan pelajar Jordan High selepas beliau menjadi penerima sulung Anugerah Beetdigger Harvest, yang direka untuk mengiktiraf alumni terbilang dari sekolah setiap tahun.

Dia bercakap dari pengalaman juga, kerana hidupnya dipenuhi dengan banyak keseronokan dan banyak pencapaian.

Angkasawan, ahli fizik, juruterbang pejuang dan pendidik itu meninggal dunia Selasa di Logan ketika dikelilingi oleh ramai anak dan cucunya. Dia berumur 92 tahun.

Don Leslie Lind, yang berasal dari Smithfield, meninggalkan warisan yang terbentang dari Negeri Sarang Lebah sehingga ke angkasa lepas selepas menjalani hidupnya sebagai “lelaki Renaissance sejati.”

Sepanjang hidupnya, Lind mewujudkan cita-cita Leonardo da Vinci sebagai seorang lelaki yang boleh melakukan segala-galanya dan melakukannya dengan baik.

Perjalanannya bermula melalui pendidikan, di mana dia menjadi seorang ahli fizik yang cemerlang dengan ijazah sarjana muda dari Universiti Utah dan ijazah kedoktoran dalam fizik nuklear tenaga tinggi dari Makmal Lawrence Livermore di Universiti California-Berkeley.

Dia juga seorang tentera, berkhidmat sebagai pegawai tentera laut dan juruterbang jet pejuang, naik ke pangkat komander dalam Tentera Laut Amerika Syarikat. Dia menerima sayapnya pada tahun 1957 dan terus mencatatkan lebih daripada 4,500 jam masa terbang, menurutnya biografi NASA.

Bersama dengan pencapaian ketenteraannya, Lind dinamakan sebagai angkasawan pada tahun 1966 dan dengan cepat menjadi saintis-angkasawan yang menonjol — dia mempelajari fizik magnetosfera planet, aurora, dan angin suria — yang membantu mereka bentuk pakej sains Apollo 11 dan Aktiviti Ekstravehikular ( aktiviti yang dilakukan oleh angkasawan yang sesuai di luar kapal angkasa mereka di orbit di atas Bumi) dan berkhidmat sebagai CAPCOM untuk misi Apollo 11 dan Apollo 12, dua misi berawak pertama ke bulan.

CAPCOM, “singkatan dari Capsule Communication, ialah angkasawan di bumi yang berkomunikasi dengan anak kapal dalam kapal angkasa mereka,” menurut NASA.

Berikutan itu, Lind telah ditugaskan sebagai juruterbang sandaran untuk misi Skylab 3 dan Skylab 4 dan akan terbang menggunakan Skylab Rescue, jika misi menyelamat sedemikian diperlukan untuk stesen angkasa AS yang pertama. Pada tahun 1985, Lind terbang sebagai angkasawan menaiki pesawat ulang-alik Challenger di Misi Spacelab 3misi tujuh hari, 110 orbit untuk melakukan rangkaian luas sains dalam persekitaran angkasa mikrograviti.

Angkasawan Don L. Lind dilahirkan di Midvale dan lulus dari Universiti Utah. Dia menaiki pesawat ulang-alik Challenger pada tahun 1985. Lind meninggal dunia pada malam Selasa di Logan ketika dikelilingi oleh ramai anak dan cucunya. Dia berusia 92 tahun. Lind, yang berasal dari Smithfield, meninggalkan warisan yang terbentang dari Negeri Sarang Lebah sehingga ke angkasa lepas selepas menjalani kehidupannya sebagai "lelaki Renaissance sejati."
Angkasawan Don L. Lind dilahirkan di Midvale dan lulus dari Universiti Utah. Dia menaiki pesawat ulang-alik Challenger pada tahun 1985. Lind meninggal dunia pada malam Selasa di Logan ketika dikelilingi oleh ramai anak dan cucunya. Dia berusia 92 tahun. Lind, yang berasal dari Smithfield, meninggalkan warisan yang terbentang dari Negeri Sarang Lebah sehingga ke angkasa lepas selepas menjalani hidupnya sebagai “lelaki Renaissance sejati.” (Foto: NASA)

“Dia seorang pemain piano dan pelukis yang mahir, dan anak-anaknya masih ingat berkali-kali berkumpul di sekeliling piano dan menyanyi bersama semasa ayah bermain. Salah satu lukisan kegemarannya, ‘3/10ths of a Second,’ digantung selama beberapa tahun di Muzium Sejarah Gereja di Salt Lake City,” katanya obituari berkata.

Mungkin yang paling mengagumkan, Lind adalah seorang ayah dan suami yang luar biasa yang sangat menyayangi keluarganya.

Obituarinya menyatakan bahawa dia “mengajar anak-anaknya bagaimana untuk menghargai dan menghormati kewanitaan dengan cara dia menunjukkan cintanya kepada isteri manisnya Kathleen setiap hari dalam hidup mereka bersama.”

Dia membesarkan anak-anaknya dengan mantra bahawa “langit bukanlah had; bahawa apa sahaja yang kita fikirkan, kita boleh lakukan.”

Selepas bersara daripada NASA, Lind menyertai fakulti fizik di Utah State University, di mana dia dikenali sebagai “guru yang cemerlang dan seorang yang mengambil berat tentang pelajarnya,” kata obituarinya.

Kehebatan dan semangat saintifik Lind untuk mengajar sudah tentu memberi kesan kepada keluarganya, kerana 11 orang anak, menantu dan cucunya mengikuti jejaknya untuk menjadi guru, dengan hampir separuh daripada mereka menjadi guru sains atau fizik.

Sepanjang hidupnya, Lind dan isterinya, Kathleen, adalah ahli setia Gereja Yesus Kristus Orang Suci Zaman Akhir.

Sebagai seorang lelaki muda, Lind berkhidmat sebagai mubaligh di New England States Mission gereja. Dia dan isterinya berkhidmat sebagai mubaligh hal ehwal awam di Kawasan Barat Eropah untuk gereja, sebagai mubaligh bait suci di Kuil Nauvoo Illinois dan, masing-masing, sebagai kaunselor dan penolong matron dalam presiden Kuil Portland Oregon serta berkhidmat sebagai seorang pengedap selama bertahun-tahun di Kuil Logan Utah.

Perkhidmatan pengebumian akan diadakan pada hari Sabtu, 10 September, jam 11 pagi di Smithfield 17th Ward Chapel di 340 E. 300 South di Smithfield. Tontonan akan diadakan dari 9 pagi hingga 10:30 pagi pada hari perkhidmatan dan juga dari 6 petang hingga 8 malam pada malam sebelumnya, juga di Smithfield 17th Ward Chapel.

Perkhidmatan akan disiarkan secara langsung di sini.

Pautan berkaitan

Cerita Utah terkini

Logan Stefanich ialah seorang wartawan dengan KSL.com, yang meliputi komuniti, pendidikan, perniagaan dan berita ketenteraan selatan Utah.

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We would love to say thanks to the author of this article for this amazing material

Angkasawan Utah yang dihias Don Lind meninggal dunia pada usia 92 tahun


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/