Anomali ‘Sangat Menarik’ Dikesan dalam Eksperimen Utama Boleh Menjadi Berita Besar Untuk Fizik

Jurang aneh antara ramalan teori dan keputusan eksperimen dalam a projek penyelidikan neutrino utama boleh menjadi petanda neutrino ‘steril’ yang sukar difahami – zarah yang sangat senyap, ia hanya boleh dikesan oleh kesunyian yang ditinggalkannya selepas itu.

Ini bukan kali pertama anomali itu dilihat, menambah data percubaan sebelumnya yang membayangkan sesuatu yang ganjil dalam dunia penyelidikan neutrino. Kali ini, ia telah dikesan pada Eksperimen Baksan pada Peralihan Steril (TERBAIK).

Bukti yang tidak jelas tentang neutrino steril hipotesis boleh memberikan ahli fizik calon yang kukuh untuk bekalan misteri Alam Semesta jirim gelap. Sebaliknya, semuanya boleh menjadi masalah dalam model yang digunakan untuk menggambarkan tingkah laku aneh sekolah lama. neutrino.

Yang juga akan menjadi detik penting dalam sejarah fizik.

“Hasilnya sangat mengujakan,” berkata Ahli fizik Makmal Kebangsaan Los Alamos Steve Elliott.

“Ini pastinya mengesahkan anomali yang telah kita lihat dalam eksperimen sebelum ini. Tetapi maksudnya tidak jelas. Kini terdapat hasil yang bercanggah tentang neutrino steril. Jika keputusan menunjukkan fizik nuklear atau atom asas disalah faham, itu akan menjadi sangat menarik juga. .”

Walaupun kedudukan antara zarah yang paling banyak di Alam Semesta, neutrino terkenal sukar ditangkap. Apabila anda hampir tidak mempunyai sebarang jisim, tiada cas elektrik, dan hanya membuat kehadiran anda diketahui melalui daya nuklear yang lemah, ia mudah untuk tergelincir walaupun bahan yang paling padat tanpa halangan.

Pergerakan seperti hantu neutrino bukan satu-satunya kualiti yang menarik. Setiap gelombang kuantum zarah berubah apabila ia berzip, berayun antara ‘rasa’ ciri yang menggemakan sepupu zarah bercas negatif – elektron, muon dan tau.

Kajian tentang ayunan neutrino di Makmal Kebangsaan Los Alamos AS pada 1990-an perasan jurang dalam masa flip-flopping ini yang meninggalkan ruang untuk rasa keempat, yang tidak akan menghasilkan riak dalam medan nuklear yang lemah.

Diselimuti dalam senyap, rasa steril neutrino hanya akan dapat dilihat dengan jeda seketika dalam interaksinya.

BEST dilindungi daripada sumber neutrino kosmik di bawah satu batu batu di Pergunungan Caucasus Rusia. Ia mempunyai tangki dua ruang galium cecair yang dengan sabar mengumpul neutrino yang meletus daripada teras kromium yang disinari.

Selepas mengukur jumlah galium yang telah berubah menjadi isotop germanium dalam setiap tangki, para penyelidik boleh bekerja ke belakang untuk menentukan bilangan perlanggaran langsung dengan neutrino semasa mereka berayun melalui rasa elektron mereka.

Sama seperti ‘anomali galium’ eksperimen Los Alamos sendiri, penyelidik mengira satu perlima hingga satu perempat kurang germanium daripada jangkaan, membayangkan defisit dalam jangkaan bilangan neutrino elektron.

Ini bukan untuk mengatakan dengan pasti bahawa neutrino telah menggunakan rasa steril secara ringkas. Banyak carian lain untuk zarah kecil pucat datang dengan tangan kosong, membuka kemungkinan bahawa model yang digunakan untuk meramalkan transformasi berada pada tahap yang mengelirukan.

Itu sendiri bukan perkara yang buruk. Pembetulan dalam rangka kerja asas fizik nuklear boleh mempunyai kesan yang ketara, yang berpotensi mendedahkan jurang dalam Model Standard yang boleh membawa kepada penjelasan untuk beberapa misteri besar sains yang masih ada.

Jika ini benar-benar tanda neutrino steril, akhirnya kita mungkin mempunyai bukti bahan yang wujud dalam kuantiti yang banyak, namun hanya membuat lesung pipit graviti dalam fabrik angkasa.

Sama ada itu jumlah jirim gelap atau sekeping teka-teki semata-mata akan bergantung pada eksperimen selanjutnya pada zarah hantu yang paling hantu.

Penyelidikan ini diterbitkan dalam Surat Semakan Fizik dan Kajian Fizikal C.

We would like to thank the author of this article for this outstanding web content

Anomali ‘Sangat Menarik’ Dikesan dalam Eksperimen Utama Boleh Menjadi Berita Besar Untuk Fizik


Take a look at our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/