Apa itu masa?

Masa adalah perkembangan jelas peristiwa dari masa lalu ke masa depan. Walaupun adalah mustahil untuk mentakrifkan sepenuhnya sifat masa, kita semua berkongsi banyak pengalaman biasa yang terikat oleh masa: Punca membawa secara semula jadi kepada kesan, kita mengingati masa lalu tetapi bukan masa depan dan evolusi masa nampaknya berterusan dan tidak dapat dipulihkan.

Adakah masa relatif?

Teori khas Einstein relativiti mendedahkan bahawa pengalaman aliran masa adalah relatif kepada pemerhati dan situasi mereka. Sebelum ini, karya Isaac Newton telah mengandaikan kewujudan “jam induk” yang mengekalkan masa yang disegerakkan di seluruh alam semesta. Jam ini tidak benar-benar dianggap wujud, tetapi konsep itu membenarkan persamaan Newton berfungsi. Idea utama ialah semua pemerhati boleh bersetuju pada saat yang sama, menurut Internet Encyclopedia of Philosophy (dibuka dalam tab baharu).

Walau bagaimanapun, membina kerja di hadapannya, Einstein mendapati bahawa peredaran masa adalah relatif. Dalam relativiti khas, jam bergerak berjalan perlahan; lebih pantas anda bergerak di angkasa, lebih perlahan anda maju melalui masa. Semakin dekat anda dengan kelajuan cahaya, semakin besar kesan ini.

Teori relativiti khas Einstein ditunjukkan dengan kereta api. Mark Garlick/Pustaka Foto Sains melalui Getty Images

Einstein menunjukkan dalam teori relativiti khasnya bahawa dua pemerhati tidak boleh bersetuju tentang peristiwa serentak. Ini boleh difahami melalui rajah ini. Di sebelah kiri, sebuah gerabak kereta api ditunjukkan dengan seseorang, Alice, di dalam. Alice menghidupkan lampu di tengah gerabak dan memerhatikan pancaran cahaya yang tiba di dua hujung gerabak pada masa yang sama, T2. Di sebelah kanan kita melihat senario dari sudut pandangan Bob pada platform semasa kereta api bergerak melepasi dengan halaju v. Dia melihat dua pancaran cahaya dipancarkan pada masa yang sama, sama seperti Alice. Walau bagaimanapun, kerana kereta api bergerak ke kanan, bahagian belakang kereta api memintas cahaya ke kiri dahulu, pada masa T1 < T2. Sementara itu, cahaya mengambil masa lebih lama untuk menyerang bahagian hadapan kereta api, yang berlaku pada masa T3 > T1. Jadi dari perspektif Bob, peristiwa yang Alice lihat serentak berlaku satu demi satu. (Kredit imej: Mark Garlick/Perpustakaan Foto Sains melalui Getty Images)

Dalam beberapa dekad sejak Einstein mula-mula mencadangkan konsep ini, ahli fizik telah membuat pelbagai ukuran yang menunjukkan kesan ini. Jam atom di atas kapal terbang jet akan berdetik pada kadar yang lebih perlahan daripada satu di atas tanah. Zarah subatom yang dipanggil muon tidak wujud cukup lama untuk bergerak dari atmosfera, di mana ia terhasil apabila sinaran kosmik hentakan molekul udara, ke tanah. Tetapi kerana muon bergerak hampir dengan kelajuan cahaya, ia kelihatan lebih lama dari perspektif kita, membolehkan mereka melengkapkan perjalanan mereka.

We would like to say thanks to the author of this post for this outstanding content

Apa itu masa?


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/