Apa yang Kami Tahu Mengenai Latihan Pelancaran Megarocket NASA yang Kononnya ‘Berjaya’

Sistem Pelancaran Angkasa Lepas NASA pada pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.

Sistem Pelancaran Angkasa Lepas NASA pada pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.
Foto: NASA

NASA berbalut mengadakan raptai pakaian basah keempat Sistem Pelancaran Angkasa semalam, di mana pasukan darat mencapai beberapa objektif ujian utama. Walau bagaimanapun, kebocoran hidrogen yang tidak dapat diselesaikan telah menghalang penyiapan penuh ujian, dalam perkembangan yang boleh merumitkan lagi jadual misi Artemis 1.

Latihan pakaian basah semalam tamat pada 7:37 malam ET, dengan pasukan darat berjaya mengisi kedua-dua peringkat roket dengan oksigen cecair supercold dan propelan hidrogen cecair—sesuatu yang mereka tidak dapat capai semasa tiga percubaan latihan pertama. Pasukan itu juga berlatih kira detik terminal, tetapi jam dihentikan pada T-29 saat dan bukannya tanda T-10 saat yang dimaksudkan. Roket itu telah dikeringkan daripada propelannya dan ia kekal berdiri di Pad Pelancaran 39B di Pusat Angkasa Kennedy di Florida ketika pengawal pelancar menentukan langkah seterusnya.

Kebocoran hidrogen adalah sebab untuk menamatkan kiraan detik lebih awal, dalam keputusan dibuat lebih awal pada hari Isnin, Pegawai NASA memberitahu pemberita hari ini. 19 saat yang hilang mungkin tidak begitu banyak, tetapi detik terakhir sebelum pelancaran melibatkan satu tan bahagian yang bergerak. Oleh itu, tidak boleh dikatakan bahawa NASA melakukan latihan pakaian basah penuh roket Bulan meganya. Pegawai NASA masih belum bersedia untuk menyatakan sama ada latihan pakaian basah kelima diperlukan atau jika SLS akhirnya bersedia untuk pelancaran sulungnya, sebuah misi yang dikenali sebagai Artemis 1. misi Artemis yang akan datang dapat melihat seorang lelaki dan wanita mendarat di permukaan bulan menjelang 2025, pembinaan stesen angkasa bulan pertama, dan kehadiran tetap yang telah lama ditunggu-tunggu di dan sekitar Bulan—tetapi semuanya bermula dengan SLS.

Bahawa kereta kebal roket telah dimuatkan sepenuhnya dengan propelan dan kira detik yang dibawa begitu hampir ke garisan penamat—dan semua perkara yang perlu berlaku sebelum dan di antaranya—masih menjadi masalah besar. Pada telesidang media hari ini, Tom Whitmeyer, timbalan pentadbir bersekutu NASA untuk Pembangunan Sistem Penerokaan Biasa, berkata “ini adalah perkara yang sangat penting yang kami mahu lihat.” Whitmeyer menyifatkan roket jumbo itu sebagai teka-teki jigsaw yang rumit, dan pakaian basah yang dibuat baru-baru ini bermaksud “kami kini mempunyai idea yang sangat baik tentang rupa teka-teki itu,” tetapi beberapa item tertunggak yang tidak dinyatakan perlu dianalisis. Pasukan darat juga “harus mengejar kebocoran,” katanya.

Malah, kebocoran hidrogen telah merosakkan latihan pelancaran yang tidak lancar. Kebocoran ini berlaku semasa propelan dituangkan ke dalam roket; krew punca masalah ke peringkat teras ekor perkhidmatan mast umbilical cabut cepat, titik di mana talian yang menghubungkan roket dan pelancar mudah alih menjadi terpisah semasa pelancaran. Semasa pakaian basah, pasukan darat bekerja keras untuk menyelesaikan masalah dengan memanaskan sambungan cepat dan kemudian menjajarkannya semula untuk membentuk pengedap yang ketat, tetapi ia tidak berjaya.

Kini, di bawah senario pelancaran biasa, kebocoran sebegitu sudah pasti akan mengakibatkan gosok, tetapi pengawal pelancaran mahu mengekalkan latihan itu. Mereka “membangunkan rancangan untuk menutup data yang dikaitkan dengan kebocoran yang akan mencetuskan penahanan oleh penjujukan pelancaran darat, atau pelancaran komputer, dalam senario hari pelancaran sebenar, untuk membolehkan mereka masuk sejauh mungkin ke detik detik,” menurut sebuah NASA kenyataan. Ini membenarkan latihan pengiraan terminal (10 minit terakhir kira detik), termasuk langkah penting di mana penjujukan pelancaran darat ditukar kepada penjujukan pelancaran automatik yang dikawal oleh perisian penerbangan SLS. Tetapi atas sebab keselamatan, kira detik terpaksa dihentikan sejurus selepas peralihan T-33 saat, disebabkan oleh isu kebocoran talian pendarahan hidrogen, seperti yang dijelaskan oleh pegawai NASA pada sidang akhbar.

Perkataan “berjaya” dan “berjaya” dilemparkan secara bebas semasa taklimat akhbar hari ini, tetapi wajar untuk mengatakan bahawa (1) latihan pakaian basah keempat tidak lengkap (walaupun sedikit) jadi, (2) roket itu tidak akan dilancarkan, sekiranya ia merupakan senario bukan latihan, dan (3) kebocoran hidrogen yang tidak dapat diselesaikan jelas merupakan masalah yang memerlukan usaha. Kebimbangan ini diketepikan, yang pelbagai isu yang melanda tiga percubaan pakaian basah pertama nampaknya telah diselesaikan sepenuhnya, dan kapsul Orion berfungsi “secara nominal,” seperti yang diberitahu oleh pegawai NASA kepada saya semasa taklimat.

Charlie Blackwell-Thompson, pengarah pelancaran Artemis, berkata pasukan itu telah melalui banyak objektif ujian, tetapi beberapa objektif tidak tercapai semasa pengiraan terminal. Dia dan rakan sekerjanya perlu menilai data supaya mereka boleh kembali dengan cadangan tentang cara meneruskan, kata Blackwell-Thompson, sambil berkata tiada keputusan dibuat sama ada latihan pelancaran lain diperlukan. Mike Sarafin, pengurus misi Artemis di NASA, menimpali, berkata pasukan akan melihat “risiko tidak melakukan ujian lain.”

Saya seorang lelaki yang pandai membuat latihan, jadi saya sendiri perasaan adalah bahawa NASA harus melakukan ujian kelima. SLS sedang diposisikan sebagai kenderaan tenaga kerja untuk satu atau dua dekad yang akan datang, jadi ujian lain nampaknya tidak menjadi masalah besar, terutamanya memandangkan roket itu masih berada di pad pelancaran dan kerana hanya beberapa butiran akhir yang perlu diseterika. . Sebilangan tingkap pelancaran Artemis kekal tersedia untuk NASA, termasuk peluang pada akhir Ogos dan akhir September. Pegawai NASA berkata mereka sedang mencari untuk bertemu dengan akhbar lewat minggu ini, jadi kita boleh mengetahui jawapannya dalam masa yang singkat.

Lagi: Ujian untuk Menggerakkan ISS dengan Kapal Angkasa Cygnus Tidak Berjalan Seperti yang Dirancang.

We would love to say thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Apa yang Kami Tahu Mengenai Latihan Pelancaran Megarocket NASA yang Kononnya ‘Berjaya’


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/