Apakah Cara Terbaik untuk Menenangkan Bayi yang Menangis? – Berita Neurosains

Ringkasan: Menggunakan kaedah “tindak balas pengangkutan” membawa bayi yang menangis selama beberapa minit dan kemudian duduk bersama kanak-kanak membantu mengurangkan tangisan dan degupan jantung.

Sumber: RIKEN

Penyelidikan baru diterbitkan dalam Biologi Semasa pada 13 September menunjukkan kepentingan membawa bayi yang menangis daripada hanya menggendong mereka.

Diketuai oleh Kumi Kuroda di Pusat Sains Otak (CBS) RIKEN di Jepun, kajian itu memperincikan bagaimana bayi yang menangis dipengaruhi secara fisiologi apabila dipegang, digendong dan dibaringkan.

Data tersebut menghasilkan teknik yang mudah tetapi bebas kos dan berkesan yang meningkatkan peluang untuk mendapatkan bayi yang menangis untuk bertenang dan tidur di atas katil.

Kebanyakan ibu bapa mengetahui kekecewaan dan ketidakselesaan sekali-sekala menangani bayi yang menangis. Bagi sesetengah orang, ia adalah kejadian biasa yang menjejaskan keupayaan bayi untuk tidur dan memberi tekanan kepada ibu bapa.

Apa yang boleh anda lakukan dalam situasi ini?

Kuroda dan pasukannya menemui “Tindak Balas Pengangkutan” pada anak tetikus dan bayi manusia yang bermasalah di mana bayi menjadi tenang apabila dibawa oleh ibu mereka. Tindak balasnya ialah siri kompleks proses biologi selari yang mengakibatkan pengurangan tangisan dan kadar denyutan jantung yang lebih rendah, yang membantu ibu bapa mengangkut bayi.

Kajian baharu itu menggunakan mesin ECG bayi dan kamera video untuk membandingkan secara sistematik perubahan dalam degupan jantung dan tingkah laku semasa ibu melakonkan aktiviti yang biasa digunakan untuk menenangkan bayi, termasuk menggendong, menolak dalam kereta dorong, dan memegang sambil duduk.

Data semasa aktiviti ini direkodkan daripada bayi yang menangis, terjaga dan tenang, atau tidur. Pada setiap degupan jantung, tingkah laku dinilai sebagai tidur, berjaga-jaga, atau menangis, dan dijaringkan dengan sewajarnya. Dengan cara ini penyelidik boleh mengesan perubahan dalam kedua-dua tingkah laku dan fisiologi dengan ketepatan subsaat.

Percubaan membawa kepada beberapa penemuan penting. Pertama, seperti yang dijelaskan oleh Kuroda, “berjalan selama lima minit menggalakkan tidur, tetapi hanya untuk bayi yang menangis. Anehnya, kesan ini tiada apabila bayi sudah tenang sebelum ini.”

Di antara bayi yang dikaji, semua telah berhenti menangis pada penghujung lima minit berjalan kaki dan telah mengurangkan kadar denyutan jantung, dan kira-kira separuh telah tidur. Kedua, duduk dan memegang bayi yang menangis tidak menenangkan; degupan jantung cenderung meningkat dan menangis berterusan.

Ukuran degupan jantung membolehkan para penyelidik membedah kesan setiap aktiviti mikro semasa bayi dikendalikan. Para penyelidik mendapati bahawa bayi-bayi itu sangat sensitif terhadap semua pergerakan ibu mereka.

Sebagai contoh, degupan jantung meningkat apabila ibu berpaling atau apabila mereka berhenti berjalan. Peristiwa paling ketara yang mengganggu bayi yang sedang tidur berlaku sebaik sahaja mereka berpisah dengan ibu mereka.

Setiap ibu pernah mengalami kekecewaan kerana akhirnya bayi yang tidur bangun semula selepas diletakkan. Para penyelidik menentukan masalah menggunakan data degupan jantung. “Walaupun kami tidak meramalkannya,” kata Kuroda, “parameter utama untuk meletakkan bayi tidur yang berjaya ialah kependaman daripada permulaan tidur.”

Berdasarkan ‘tindak balas pengangkutan’ di mana haiwan yang tertekan menjadi tenang apabila dibawa, data tingkah laku dan fisiologi dalam kajian ini menunjukkan bahawa apabila bayi banyak menangis, berjalan selama kira-kira 5 minit, diikuti dengan duduk selama kira-kira 8 minit akan membantu menenangkan mereka. turun dan tidurkan mereka. Perhatikan, duduk dan menggendong bayi yang menangis tidak pernah menenangkan mereka dan degupan jantung meningkat. Menidurkan bayi sejurus selepas berjalan sering menyebabkan kadar denyutan jantung lebih tinggi dan membangunkan bayi. Kredit: RIKEN

Bayi sering terjaga jika mereka diletakkan sebelum mereka tidur kira-kira 8 minit. Oleh itu, berdasarkan data, Kuroda mengesyorkan bahawa apabila bayi menangis terlalu banyak dan tidak boleh tidur, ibu harus menggendongnya secara berterusan selama kira-kira 5 minit dengan sedikit pergerakan mendadak, diikuti dengan kira-kira 8 minit duduk sebelum membaringkannya untuk tidur.

Walaupun prosedur ini tidak menangani mengapa sesetengah bayi menangis secara berlebihan dan tidak boleh tidur, ia menawarkan penyelesaian segera yang boleh membantu ibu bapa yang baru lahir. Selain itu, penyelidik mengiktiraf kegunaan data degupan jantung dalam zaman peranti kecergasan boleh pakai ini.

“Kami sedang membangunkan peranti boleh pakai “berteknologi bayi” yang dengannya ibu bapa boleh melihat keadaan fisiologi bayi mereka pada telefon pintar mereka dalam masa nyata,” kata Kuroda.

“Seperti latihan kecergasan berasaskan sains, kami boleh melakukan keibubapaan berasaskan sains dengan kemajuan ini, dan diharapkan dapat membantu bayi tidur dan mengurangkan tekanan ibu bapa yang disebabkan oleh tangisan bayi yang berlebihan.”

Mengenai berita penyelidikan keibubapaan ini

Pengarang: Adam Phillips
Sumber: RIKEN
Hubungi: Adam Phillips – RIKEN
Imej: Imej itu dikreditkan kepada RIKEN

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Kaedah untuk menenangkan dan menggalakkan tidur pada bayi yang menangis menggunakan Respons Pengangkutan” oleh Ohmura et al. Biologi Semasa

Lihat juga

Ini menunjukkan lubang hitam besar yang dikelilingi oleh titik hitam kecil pada latar belakang putih

Abstrak

Kaedah untuk menenangkan dan menggalakkan tidur pada bayi yang menangis menggunakan Respons Pengangkutan

Sorotan

  • Tangisan bayi dilemahkan dengan pengangkutan, tetapi bukan dengan pegangan yang tidak bergerak
  • Pengangkutan 5 minit menggalakkan tidur untuk bayi yang menangis walaupun pada waktu siang
  • Meletakkan bayi yang sedang tidur ke dalam katil bayi sama ada mengganggu atau memperdalam tidur bayi
  • Berbaring pada 5 hingga 8 minit selepas permulaan tidur cenderung menghalang bayi terjaga

Ringkasan

Kira-kira 20%–30% bayi menangis secara berlebihan dan mengalami kesukaran tidur tanpa sebab yang jelas, menyebabkan tekanan ibu bapa dan juga mencetuskan penganiayaan kanak-kanak yang impulsif dalam sebilangan kecil kes.

Walaupun beberapa kaedah latihan tidur atau program pendidikan ibu bapa boleh memberikan penambahbaikan jangka panjang terhadap tangisan bayi dan masalah tidur, masih ada cadangan muktamad untuk campur tangan tingkah laku di tapak.

Sebelum ini kami telah melaporkan bahawa membawa bayi secara sementara mengurangkan tangisan bayi melalui tindak balas pengangkutan, satu set pengaktifan vagal yang diselaraskan dan penenang tingkah laku yang dipelihara dalam mamalia altricial.

Dalam kajian ini, kami merungkai tindak balas bayi yang kompleks terhadap pegangan dan pengangkutan ibu dengan menggabungkan analisis fisiologi berskala subsaat, terkunci peristiwa dengan interaksi ibu-bayi yang dinamik. Tangisan bayi dilemahkan sama ada dengan menggendong ibu atau dengan gerakan timbal balik yang disediakan oleh katil bayi yang bergerak, tetapi bukan dengan pegangan ibu.

Membawa lima minit menggalakkan tidur untuk bayi yang menangis walaupun pada waktu siang apabila bayi ini biasanya terjaga, tetapi tidak untuk bayi yang tidak menangis. Perletakan ibu bayi yang sedang tidur ke dalam katil bayi memberikan kesan bimodal, sama ada mengganggu atau memperdalam tidur bayi.

Semasa berbaring, bayi yang sedang tidur dimaklumkan paling konsisten dengan permulaan detasmen ibu, kemudian tenang selepas selesai detasmen ibu dalam rebah yang berjaya. Akhirnya, hasil tidur selepas berbaring dikaitkan dengan tempoh tidur sebelum permulaan berbaring.

Data ini mencadangkan skim “membawa 5 minit, 5 hingga 8 minit duduk” untuk merawat tangisan bayi dan kesukaran tidur, yang harus dibuktikan lagi dalam kajian akan datang.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this remarkable material

Apakah Cara Terbaik untuk Menenangkan Bayi yang Menangis? – Berita Neurosains


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/