Artemis 1: Berani Pergi Ke Tempat Empat Enjin RS-25 Telah Berkali-kali Pergi Sebelum Ini

Gambaran artis SLS semasa pelancaran, dengan empat enjin RS-25, bersama-sama dengan sepasang penggalak roket pepejal, memberikan 8.8 juta paun tujahan.

Gambaran artis SLS semasa pelancaran, dengan empat enjin RS-25, bersama-sama dengan sepasang penggalak roket pepejal, memberikan 8.8 juta paun tujahan.
Imej: NASA/MSFC

Setiap daripada empat enjin RS-25 yang kini diletakkan di pangkalan Sistem Pelancaran Angkasa NASA telah pergi ke angkasa berkali-kali sebelum ini, dan masing-masing mempunyai kisah menarik untuk diceritakan. Yang pertama terbang pada tahun 1998, meningkatkan angkasawan John Glenn ke orbit. Tidak lama lagi, jika semuanya berjalan lancar, penggalak veteran ini akan mendorong NASA ke era Artemis.

Sistem Pelancaran Angkasa Lepas NASA ialah roket paling berkuasa pernah dibina, mampu mengangkat lebih daripada 57,320 paun (26 tan metrik) kargo dan anak kapal ke Bulan. Konfigurasi masa depan boleh melihat roket dinaikkan sebanyak 99,208 paun (45 tan metrik). Ia adalah keajaiban kejuruteraan—sekurang-kurangnya kami berharap demikian—dengan pelayaran sulungnya dijadualkan pada hari Sabtu ini pada 2:17 petang ET. Tetapi apabila NASA mengambil lompatan berani ke dalam zaman Artemis dan penggantian berterusan misi yang semakin canggih ke persekitaran bulan, adalah penting untuk diingat bahawa SLS ialah roket baharu yang dibuat daripada sekumpulan bahagian lama.

SLS pada pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.

SLS pada pad pelancaran di Pusat Angkasa Kennedy di Florida.
Foto: NASA

Kenderaan pelancar lif berat bersepadu sepenuhnya adalah gabungan kemas sistem pelancaran NASA sebelum ini, terutamanya Space Shuttle, yang telah disarakan oleh AS pada tahun 2011. Malah, komponen daripada 83 misi Space Shuttle telah disatukan untuk membina SLS dan kapsul kru Orion. Ia menggunakan Enjin Utama Ulang-alik Angkasa, kini dikenali sebagai enjin RS-25, dibina oleh Aerojet Rocketdyne, manakala dua penggalak roket pepejal lanjutannya juga dipinjam daripada Shuttle. Enjin yang sebelum ini menggerakkan Shuttle juga menemui jalan masuk ke Orion.

Sebagai Kongres memberitahu NASA pada tahun 2010, kapsul roket dan anak kapal baharu itu akan dibina dengan “komponen terbitan pesawat ulang-alik…yang menggunakan sistem pendorong Amerika Syarikat sedia ada, termasuk enjin bahan api cecair, tangki luaran atau keupayaan berkaitan tangki dan enjin motor roket pepejal. .” Dengan mengambil kira perkara ini, dan tidak mahu membazir perkakasan yang baik dan terbukti penerbangan, NASA menanggalkan kenderaan ulang-alik enjin utama mereka dan menyimpannya untuk disimpan. Ini adalah selaras dengan arahan untuk menggunakan perkakasan warisan dengan baik semasa membina SLS, “untuk menjimatkan kos dan mempercepatkan jadual,” Menurut kepada agensi angkasa lepas.

Bahawa RS-25 adalah kedua-duanya berkuasa dan boleh dipercayai tidak diragui. Enjin telah dinaik taraf lima kali sepanjang program Ulang-alik, pada masa itu mereka mengambil bahagian dalam 135 misi, dinyalakan di lebih daripada 3,000 permulaan, dan kekal dikuasakan selama 1 juta saat semasa kedua-dua ujian darat dan operasi penerbangan. Secara keseluruhan, NASA mengumpulkan inventori 16 enjin RS-25D daripada program Shuttle untuk menyokong empat misi SLS yang pertama. Daripada 16 enjin ini, hanya dua yang tidak pernah ke angkasa lepas.

Space Shuttle dilengkapi dengan tiga enjin RS-25, manakala SLS mempunyai empat enjin. Didorong oleh hidrogen cecair dan oksigen cecair, empat enjin disusun secara kasar dalam segi empat sama untuk memastikan kestabilan dan pengagihan daya yang sama semasa lepas landas. Setiap enjin RS-25 boleh menghasilkan 2 juta paun tujahan, yang digabungkan dengan dua penggalak roket pepejal lima segmen, akan menawarkan 8.8 juta paun tujahan semasa pelancaran. Semasa era Ulang-alik, RS-25s beroperasi pada 104.5% daripada tujahan terkadar (491,000 paun tujahan vakum), tetapi untuk SLS, enjin ini telah diubah suai supaya mereka akan beroperasi pada 109% daripada tujahan terkadar (512,000 paun tujahan vakum) , NASA berkata.

Space Shuttle Atlantis mendarat pada 23 Oktober 1989. Pengorbit dilengkapi dengan tiga Enjin Utama Shuttle Angkasa (SSME), yang kini dikenali sebagai RS-25.

Kapal angkasa Atlantis mendarat pada 23 Oktober 1989. Pengorbit dilengkapi dengan tiga Enjin Utama Shuttle Angkasa (SSME), yang kini dikenali sebagai RS-25.
Foto: NASA

“Untuk SLS, enjin akan mengalami peningkatan tekanan dan suhu salur masuk propelan,” menurut NASA. “Selain itu, inventori sedia ada menerima pengawal enjin baharu dengan avionik kontemporari, dan penebat muncung ekzos baharu untuk persekitaran pemanasan yang lebih tinggi.”

Konfigurasi SLS semasa dikenali sebagai Blok 1, dan ia termasuk empat enjin RS-25 yang sangat berpengalaman. Untuk penerbangan sulung SLS, NASA akan menggunakan enjin E2045, E2056, E2058 dan E2060. Secara keseluruhan, empat enjin ini mengambil bahagian dalam 21 penerbangan Ulang-alik sepanjang tiga dekad.

Imej untuk artikel bertajuk Artemis 1: To Boldly Go Where Four RS-25 Enjin Telah Berkali-kali Pergi Sebelum

Grafik: NASA

Enjin pertama, E2045, adalah yang paling berpengalaman daripada kumpulan itu, setelah terbang dalam 12 misi Ulang-alik. Ia pertama kali terbang pada Januari 1998 semasa misi STS-89, manakala penerbangan Shuttle terakhirnya berlaku pada Julai 2011 semasa misi STS-135. Angkasawan John Glenn mengalami kuasa E2045 tangan pertama pada tahun 1998 apabila dia terbang sebagai sebahagian daripada misi STS-95.

Enjin kedua, E2056, adalah veteran bagi empat penerbangan Shuttle (termasuk STS-114—misi pertama selepas Columbia bencana), manakala enjin ketiga, E2058, mengambil bahagian dalam enam penerbangan. Enjin keempat, E2060, adalah yang paling kurang berpengalaman daripada kumpulan itu, setelah terbang dalam tiga misi, termasuk STS-135—misi Shuttle terakhir.

Enjin ketiga itulah yang dipersalahkan oleh jurutera untuk scrub pelancaran pada hari Isnin, 29 Ogos, apabila ia gagal mencapai suhu ultra-sejuk yang diperlukan untuk pelancaran, tetapi pasukan kemudian mengesan masalah itu kepada sensor yang rosak. Seperti yang John Blevins, ketua jurutera SLS, memberitahu pemberita semalam, tidak ada yang salah dengan E2058, kerana jurutera dapat mengesahkan “aliran baik” bahan dorong penyejuk melalui enjin #3.

Empat enjin RS-25 yang digunakan dalam konfigurasi Blok 1 SLS.

Empat enjin RS-25 yang digunakan dalam konfigurasi Blok 1 SLS.
Foto: Aerojet Rocketdyne

Bagi setiap satu daripada 16 enjin RS-25 yang tinggal dari era Ulang-alik, penerbangan seterusnya adalah yang terakhir. SLS ialah roket yang boleh dibelanjakan, dengan peringkat teras dijangka memercik ke bawah di Lautan Pasifik (penggalak sisi akan merempuh Atlantik). Sebaik sahaja NASA menghabiskan inventori enjin RS-25D, agensi angkasa lepas akan bertukar kepada enjin RS-25E sedang dibina oleh Aerojet Rocketdyne. Enjin baharu akan menelan kos sekitar 30% lebih rendah daripada enjin sebelumnya dan memberikan 111% tujahan berkadar (521,000 paun tujahan vakum).

NASA memerlukan SLS untuk misi Artemis ke Bulan yang akan datang. Sistem angkat berat akan memainkan peranan penting semasa Artemis 2, di mana kapsul Orion berawak akan meneroka ke Bulan dan kembali pada akhir 2024, dan juga Artemis 3, pendaratan Bulan berawak pertama sejak era Apollo. Misi Artemis juga bertujuan untuk menyediakan NASA dan rakan kongsinya untuk perjalanan manusia pertama ke Marikh, yang mana SLS dijangka memainkan peranan penting.

Walaupun semua ini menarik, tanda harga mungkin terlalu tinggi. Sejak 2011, NASA telah membelanjakan lebih daripada $50 bilion dalam kos pembangunan untuk SLS dan Orion, Menurut kepada Persatuan Planetary. Tetapi untuk mengendalikan SLS, inspektor jeneral NASA menganggarkan bahawa ia akan menelan belanja NASA sehingga $4.1 bilion setiap pelancaran untuk setiap empat misi Artemis yang pertama—harga yang disifatkan oleh inspektor jeneral Paul Martin sebagai “tidak mampan.”

Melalui program Artemisnya, NASA sedang mencari pengembalian yang kekal dan mampan ke Bulan. Jika ini berlaku, bagaimanapun, NASA perlu mengekang kos yang melambung tinggi.

We want to give thanks to the author of this article for this remarkable content

Artemis 1: Berani Pergi Ke Tempat Empat Enjin RS-25 Telah Berkali-kali Pergi Sebelum Ini


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/