Artemis I: Kebakaran di NASA Kennedy memberikan misi Bulan yang telah lama tertangguh sentuhan terbarunya

NASA berada di tengah-tengah mengurangkan potensi pemusnahan taufan kuat yang melanda Florida. Selasa menimbulkan satu lagi huru-hara, apabila api marak di dalam bangunan yang ketika ini tempat perlindungan roket Moonbound Artemis I agensi itu.

Pengarah Pusat Angkasa Kennedy (KSC). Janet Petro memberitahu pemberita pada hari Selasa bahawa para pemimpin NASA telah memikirkan cara mengendalikan laporan cuaca membimbangkan yang mereka terima. Apa yang bermula sebagai kemurungan tropika di barat Caribbean minggu lepas dengan cepat meningkat menjadi Taufan Ianyang diunjurkan menyerang timur Florida dengan angin ribut tropika pada pagi rabu.

Nota: Jika anda mengikuti perkembangan berita mengenai Taufan Ian, pertimbangkan untuk menonton video ini daripada Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) tentang cara mentafsir ramalan laluan taufan. JANGAN gunakan kon untuk menilai risiko angin kencang, gelombang ribut, hujan lebat atau puting beliung anda.

KSC terhindar dari serangan terus kerana lokasinya di Cape Canaveral di pantai Atlantik Florida, tetapi angin dan kilat masih berbahaya. Pasukan bertemu beberapa kali pada hujung minggu bermula pada hari Jumaat untuk membincangkan trek dan intensiti ribut. “Kami mempunyai rancangan taufan yang terpakai kepada semua taufan NASA dan organisasi kontraktor,” kata Petro.

KSC bersedia menghadapi Taufan Ian

Empat peringkat HURCON, atau keadaan taufangariskan langkah penyediaan ribut NASA, bermula pada IV dan beransur-ansur turun dalam kenaikan 72-, 48-, 24- dan 12 jam sehingga ribut melanda.

Awan daripada Taufan Ian yang semakin hampir menggelapkan langit berhampiran St. Petersburg, Florida, pada 27 September 2022.Joe Raedle/Getty Images News/Getty Images

KSC mula menjalankan sistem amaran taufannya pada hari Isnin. “Pada masa itu, pemberitahuan dan persediaan dimulakan dengan komunikasi kepada setiap organisasi dan pusat kami, dan kami mula mengenal pasti kakitangan yang akan mengharungi ribut sebagai ahli pasukan keluar kami.”

Selepas mesyuarat pada 9:00 pagi Timur pada hari Selasa, KSC memasuki peringkat seterusnya. “Kami telah mengisytiharkan dan pergi ke HURCON III pagi ini,” kata Petro. Ini adalah tempoh 48 jam lebih awal daripada ketibaan ribut, “apabila sebahagian besar kerja taufan berlaku,” tambah Petro. “Kami akan memastikan kemudahan kami, harta benda kami, peralatan kami, dan semoga ahli pasukan yang dapat pulang ke rumah dan menyediakan rumah mereka untuk ketibaan ribut ini.”

Sejurus selepas mesyuarat itu pada 9:15 pagi Timur, Artemis I memasuki Bangunan Perhimpunan Kenderaan (VAB) KSC supaya NASA dapat melindunginya daripada keadaan cuaca buruk dalam perjalanan. VAB telah bertahan dengan ribut lalu, malah kehilangan beratus-ratus panel luar semasa taufan berturut-turut pada tahun 2004.

Tetapi kemudian, beberapa jam kemudian, kebakaran berlaku di tempat perlindungan ini. “Kira-kira jam 11:45 malam hari ini, kebakaran dilaporkan berlaku di Bangunan Perhimpunan Kenderaan. Pekerja telah dipindahkan, dan tiada kecederaan dilaporkan,” KSC berkongsi melalui Twitter. “VAB selamat daripada kebakaran, dan kenderaan Artemis I tidak berisiko. Kami akan memberikan kemas kini seperti yang kami ada.” Agensi itu kemudiannya menyatakan pada Twitter bahawa ia berlaku pada 11:45 pagi

Petro berkata tiada kecederaan dilaporkan, dan ia berkemungkinan tidak memberi kesan kepada Artemis I kerana ia berlaku “pada jarak yang baik” dari roket. NASA berkata ia masih menyiasat punca kebakaran.

Apakah maksud ini untuk pelancaran Artemis I?

NASA sedang menyelaraskan beberapa faktor untuk melihat pilihan terbaik untuk sasaran pelancaran seterusnya. Pelancaran pada bulan Oktober, seawal minggu depan, bukan di luar jadual. Tetapi Jim Percuma, pentadbir bersekutu Direktorat Misi Pembangunan Sistem Penerokaan NASA, mencadangkan ia tidak mungkin. Free memberitahu pemberita dia tidak mahu Artemis I kembali terlalu cepat ke pad pelancaran tanpa terlebih dahulu menangani “barangan terhad” yang memerlukan penilaian semula berkala.

Free juga berkata pasukan itu lebih suka melakukan pelancaran siang hari, tetapi peluang pelancaran November tidak akan menyokongnya.

Buat masa ini, tenaga kerja NASA menyelesaikan persiapan terakhir sebelum ribut, untuk roket dan keluarga mereka.We would like to give thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

Artemis I: Kebakaran di NASA Kennedy memberikan misi Bulan yang telah lama tertangguh sentuhan terbarunya


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/