Asteroid “pembunuh planet” yang berpotensi berlanggar dengan Bumi ditemui bersembunyi di bawah silau matahari

Untuk masa yang lama, silau matahari telah menyembunyikan rahsia — tiga batu angkasa lepas dengan satu ahli yang boleh membahayakan planet ini pada suatu hari nanti. Daripada tiga asteroid yang ditemui baru-baru ini oleh ahli astronomi, dua adalah sangat besar sehingga ia telah digambarkan sebagai “pembunuh planet” – dan satu mempunyai potensi melintasi orbit Bumi, menurut sebuah kajian baru.

Kawasan antara orbit Bumi dan Zuhrah sering disembunyikan oleh silau matahari, menjadikannya “terkenal mencabar” bagi ahli astronomi untuk memerhati apa yang mungkin bersembunyi di rantau ini, kata saintis. Tetapi baru-baru ini, ahli astronomi dapat mengatasi cabaran dengan menjalankan tinjauan selama dua tingkap 10 minit pada waktu malam.

Dan apa yang mereka temui sangat berbaloi untuk ditunggu. Tersembunyi di sebalik silau itu adalah trio daripada asteroid berhampiran Bumibermakna graviti telah mendorong mereka ke orbit yang “membolehkan mereka memasuki kawasan kejiranan Bumi,” menurut Pusat Kajian Objek Berdekatan Bumi NASA.

noirlab2226a.jpg
Pemerhatian senja dengan Kamera Tenaga Gelap buatan Jabatan Tenaga AS di Balai Cerap Antara Amerika Cerro Tololo NOIRLab di Chile telah membolehkan ahli astronomi mengesan tiga asteroid dekat Bumi (NEA) yang bersembunyi di dalam silau Matahari.

DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Enjin Angkasa


Ketiga-tiga asteroid itu telah dinamakan 2021 LJ4, 2021 PH27 dan 2022 AP7. Yang pertama daripada tiga adalah kecil dan berada dalam orbit yang selamat dan “sepenuhnya berada di dalam orbit Bumi.” Hanya kira-kira 25 asteroid dengan orbit jenis ini telah ditemui setakat ini, kata ahli astronomi dalam kenyataan akhbar, kerana matahari. 2021 PH27 berada dalam kategori ini juga, dengan satu perbezaan — ia lebih besar.

2021 PH27 mempunyai diameter antara 0.9 dan 1.7 kilometer (0.5 hingga 1 batu) panjang dan merupakan asteroid yang paling hampir diketahui dengan matahari, menurut sebuah kenyataan akhbar oleh Noir Lab, menjadikan permukaannya panas sehingga boleh mencairkan plumbum. Terdapat “mungkin beberapa lagi” asteroid dengan saiz dan jenis ini di rantau ini, kata penyelidik dalam kajian mereka.

“Tinjauan senja kami sedang meninjau kawasan dalam orbit Bumi dan Zuhrah untuk mencari asteroid, ” kata ahli astronomi Scott Sheppard, pengarang utama kajian baharu itu. “Setakat ini kami telah menemui dua asteroid dekat Bumi yang besar sepanjang kira-kira 1 kilometer, saiz yang kami panggil pembunuh planet.”

Asteroid ketiga dan terakhir yang baru ditemui ialah 2022 AP7, dan tidak seperti ahli trionya yang lain, ia mempunyai kuasa untuk menyebabkan tumbukan yang lebih kuat ke planet ini. Asteroid ini lebih besar daripada 2021 PH27, dengan diameter hanya di bawah satu batu panjang. Ia adalah asteroid Apollo, bermakna ia mempunyai laluan orbit yang suatu hari nanti boleh memaksanya untuk bersentuhan dengan Bumi.

Ia juga merupakan objek terbesar yang berpotensi berbahaya kepada planet ini untuk ditemui dalam masa kira-kira lapan tahun, kata penyelidik.

“Lama kelamaan, asteroid ini akan menjadi lebih terang dan terang di langit apabila ia mula melintasi orbit Bumi lebih dekat dan lebih dekat ke tempat Bumi sebenarnya,” kata Sheppard kepada The New York Times. “…Inilah yang kita panggil pembunuh planet. Jika yang ini melanda Bumi, ia akan menyebabkan kemusnahan seluruh planet. Ia akan menjadi sangat buruk untuk kehidupan seperti yang kita ketahui.”

Tetapi saintis planet Tracy Becker memberitahu The Times bahawa kejadian sedemikian dalam “masa depan yang boleh dijangka” mempunyai “kebarangkalian yang sangat rendah.”

Dan kini, pemburuan untuk lebih banyak asteroid diteruskan menggunakan Kamera Tenaga Gelap (DECam), yang menggunakan teknologi yang sangat sensitif dan berprestasi tinggi untuk menangkap petak besar langit angkasa.

“Kawasan langit yang besar diperlukan kerana asteroid dalam jarang berlaku, dan imej yang mendalam diperlukan kerana asteroid samar-samar dan anda sedang melawan langit senja yang terang berhampiran Matahari serta kesan herotan atmosfera Bumi,” kata Sheppard dalam akhbar. lepaskan. “DECam boleh meliputi kawasan langit yang luas hingga ke kedalaman yang tidak boleh dicapai pada teleskop yang lebih kecil, membolehkan kami pergi lebih dalam, menutup lebih banyak langit dan menyelidik Sistem Suria dalaman dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.”

We wish to give thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Asteroid “pembunuh planet” yang berpotensi berlanggar dengan Bumi ditemui bersembunyi di bawah silau matahari


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/