Bagaimana jika NASA benar-benar menemui kehidupan di Marikh?

hari ini, Marikh adalah tanah terbiar. Ia adalah padang pasir yang berdebu, kasar dan berbintik-bintik dengan kawah. Tiada kehidupan yang jelas di permukaannya. Tetapi sejak beberapa dekad yang lalu, saintis telah menemui bukti a hilang Marikhyang kelihatan lebih mirip Bumi daripada seperti lubang neraka.

“Anda boleh melihat bukti bagaimana Marikh 4 bilion tahun yang lalu, ” kata ahli astrobiologi NASA Lindsay Hays. Terukir pada permukaan berbatunya, “anda melihat benda-benda seperti sisa-sisa delta sungai yang besar,” katanya. Anda melihat bukti tasik yang lalu. Itu membuat imaginasi berjalan. “Mungkin terdapat awan di atmosfera,” kata Hays. “Permukaannya pasti sangat cantik.Misi lepas ke Marikh — termasuk pengembara robot, pendarat dan pengorbit — mempunyai menambah bukti di lapangan bahawa masa lalu yang berair ini berkemungkinan besar.

Dan itulah perkara yang paling menarik untuk ahli astrobiologi seperti Hays: Di mana ada air, mungkin ada kehidupan. “Salah satu ciri universal yang kita lihat tentang kehidupan ialah ia memerlukan air,” katanya. Ada kehidupan yang bertahan tanpa cahaya, kehidupan yang bertahan tanpa oksigen. Tiada apa yang kita tahu tentang kehidupan tanpa air. Sekiranya terdapat air di permukaan Marikh purba, “baiklah, mungkin ada kehidupan yang hidup di dalam air itu,” katanya.

Episod baru-baru ini Tidak dapat dijelaskan — Podcast Vox yang meneroka misteri besar, soalan yang tidak dijawab dan semua perkara kita belajar dengan menyelam ke dalam yang tidak diketahui — adalah tentang pencarian bukti penting yang akan mengesahkan jika terdapat kehidupan di Marikh purba.

Ketabahanrover terbaru NASA yang mendarat di Planet Merah pada 2021, sedang meneroka delta sungai purba yang kering. Harapannya ialah beberapa bentuk kehidupan mikrob yang hidup – dan mati – berbilion tahun yang lalu dipelihara dalam sedimennya. (Kemungkinan kecil ada apa-apa yang masih hidup di Marikh.) Rover sedang memburu sampel batu yang akhirnya boleh dikembalikan ke Bumi untuk kajian yang tepat; ia akan menjadi batu Marikh pertama yang dikembalikan ke Bumi melalui misi saintifik (kami mempunyai beberapa sampel batu Marikh yang tiba di Bumi melalui meteorit).

Tetapi … bagaimana jika kita menemuinya? Bagaimana jika bukti kehidupan lampau di Marikh disahkan?

Menemui kehidupan di Marikh boleh membantu kita memahami bagaimana kehidupan biasa di alam semesta

“Sebab saya berminat dalam mencari kehidupan mempunyai kaitan dengan konsep ini tentang bagaimana kehidupan saling berkaitan di Bumi,” jelas Hays.

Mana-mana dua manusia adalah berkaitan oleh nenek moyang yang sama jika anda melihat cukup jauh ke belakang dalam salasilah keluarga mereka. Tetapi perkara yang sama berlaku untuk semua kehidupan. Terdapat nenek moyang evolusi yang sama mengaitkan manusia dengan cimpanzi, cimpanzi dengan katak, katak dengan serangga, serangga dengan spora kulat. Semua kehidupan di Bumi adalah berkaitan, melalui nenek moyang sejagat terakhir (atau LUCA), mikrob hipotesis yang hidup berbilion tahun dahulu.

Kepada Hays, hubungan itu menimbulkan persoalan epik.

“Jadi, mengetahui bahawa semua kehidupan di planet ini seolah-olah semuanya berkaitan antara satu sama lain, bagaimanakah kehidupan di planet yang berbeza?” dia bertanya.

Mungkin, walaupun tidak dijamin, jika Ketekunan menemui bukti kehidupan lampau di Marikh yang boleh ditentukan oleh saintis sama ada ia mungkin berkongsi nenek moyang yang sama dengan kehidupan di Bumi. (“Semua hidupan di Bumi berkongsi persamaan tertentu,” katanya, “menggunakan DNA/RNA untuk penyimpanan ‘maklumat’ dan kebanyakan asid amino yang sama dalam protein mereka. Jika kita menemui kehidupan di Marikh yang berkongsi persamaan itu,” maka mungkin ia berkaitan dengan kehidupan di Bumi.

Jika kehidupan di Bumi dan Marikh mempunyai nenek moyang yang sama, itu bermakna mungkin kehidupan bermula di salah satu planet dan kemudian entah bagaimana diangkut ke yang lain (mungkin oleh meteorit). Ada kemungkinan bahawa kehidupan tidak bermula di Bumi tetapi sebaliknya di Marikhatau mungkin juga di tempat lain di angkasa lepas.

Tetapi jika kehidupan Marikh kelihatan sangat berbeza daripada kehidupan di Bumi, maka ini boleh bermakna bahawa “kehidupan adalah proses alam semesta yang sangat asas sehingga anda boleh mempunyai dua peristiwa penjanaan hidup yang berbeza dalam sistem suria yang sama,” kata Hays. Ini bermakna kehidupan mungkin lebih biasa di alam semesta daripada yang kita sangka sekarang.

Hays berhati-hati bahawa jawapan kepada soalan-soalan epik ini mungkin masih terlepas daripada kita, walaupun dengan sampel batu yang terbaik dari semua kemungkinan. Bukti saintifik selalunya samar-samar, dan pasti ada perdebatan tentang sebarang kesimpulan yang menyeluruh.

Tetapi hakikatnya tetap: Marikh adalah tempat yang sangat penting dalam sistem suria kita untuk menyiasat soalan-soalan ini.

Dan mungkin ada, sekarang, batu mudah terletak di permukaan Marikh, dengan bukti epik tertulis di dalamnya. Mungkin, mungkin sahaja, robot rover kami akan menemui batu itu, mengumpulnya dan menunjukkan kepada kami betapa istimewanya kehidupan.

Bacaan lanjut

We wish to say thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Bagaimana jika NASA benar-benar menemui kehidupan di Marikh?


Explore our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/