Bagaimana Rambut Manusia Tunggal Hampir Menghentikan Pelancaran SpaceX

Crew Dragon Endurance di atas roket SpaceX Falcon 9 pada 1 Oktober 2022.

Crew Dragon Endurance di atas roket SpaceX Falcon 9 pada 1 Oktober 2022.
Foto: SpaceX

Jurutera menyindir bahawa FOD ialah perkataan empat huruf, tetapi tidak ada yang lucu tentang serpihan objek asing dan potensinya untuk mencetuskan bencana.

Insiden itu berlaku pada 5 Oktober sekitar jam 10:25 pagi ET, ketika kru pad SpaceX sedang menyediakan Crew Dragon Ketahanan untuk pelancaran di atas roket Falcon 9. Dengan empat angkasawan Krew-5 sudah berada di dalam kapsul dan palka ditutup, mata yang penuh perhatian melihat sehelai rambut manusia di selak selak. Rambut itu telah ditetapkan sebagai FOD—istilah kejuruteraan untuk serpihan objek asing—memerlukan krew pad untuk mengambil tindakan.

Jam undur baru sahaja berdetik melepasi T-90 minit, jadi masa adalah penting. Krew pad dibuka semula dengan tenang Ketahananmenetas dan mengeluarkan untaian yang menyinggung perasaan. Mereka melakukan pemeriksaan lain, membersihkan semula kawasan pengedap dengan teliti, dan menutup palka untuk kali kedua dan terakhir. Pemeriksaan tekanan seterusnya mengesahkan pengedap yang ketat.

Krew pad SpaceX memeriksa semula meterai sejurus selepas terpaksa membuka semula palka apabila menemui FOD dalam bentuk rambut manusia.

Krew pad SpaceX memeriksa semula meterai sejurus selepas terpaksa membuka semula palka apabila menemui FOD dalam bentuk rambut manusia.
Tangkapan skrin: SpaceX

Seluruh urusan hanya mengambil masa beberapa minit, dan pelancaran tidak terjejas. Letupan Falcon 9 berlaku pada tengah hari seperti yang dijadualkan, dengan angkasawan Crew-5—Nicole Aunapu Mann, Josh Cassada, Koichi Wakata, dan Anna Kikina—berjaya sampai ke Stesen Angkasa Antarabangsa pada hari berikutnya.

Bahawa krew pad SpaceX akan meluangkan masa untuk mengeluarkan sehelai rambut sebelum pelancaran roket adalah mendedahkan dan boleh difahami sepenuhnya. Dalam industri aeroangkasa, FOD ditakrifkan sebagai mana-mana objek yang tidak berada di lokasi tertentu, sama ada lokasi itu ialah meterai penetasan, enjin, kokpit atau landasan. Serpihan di tempat yang salah boleh merosakkan peralatan, memudahkan prestasi sistem yang tidak optimum, dan mencetuskan kerosakan secara langsung.

Ia merupakan isu merentasi banyak industri, tetapi bagi industri aeroangkasa, ia adalah masalah yang datang dengan tanda harga $4 bilion setiap tahun, Menurut kepada Boeing. NASA menjalankan a program FOD di Pusat Angkasa Kennedy, yang tujuannya adalah untuk “meminimumkan kemungkinan kerosakan atau kehilangan perkakasan penerbangan atau kecederaan kepada kakitangan akibat kehilangan item dalam elemen perkakasan penerbangan, yang mengakibatkan pemeliharaan sumber negara.”

Bercakap kepada saya melalui panggilan video, Tom Simon, timbalan pengurus kapal angkasa di NASA Johnson Space Center, berkata, “kita semua telah dilatih sejak hari pertama, apabila berurusan dengan sistem penerbangan, untuk berhati-hati dengan FOD.” Barangan tambahan, seperti pensel, klip kertas, pemutar skru, rambut, dan habuk, “mungkin kelihatan kecil,” tetapi mereka boleh, antara lain, menghasilkan “meterai yang perlahan-lahan bocor ke laut,” katanya. “Apabila kami membina sistem, kami mengambilnya dengan serius,” tambahnya.

Sebagai seorang jurutera, FOD “terpahat dalam sistem anda,” John Posey, jurutera utama NASA untuk Crew Dragon, memberitahu saya semasa panggilan yang sama. Ia “dianggap sebagai risiko utama dalam program latihan,” kerana FOD membawa potensi untuk “menjatuhkan roket dan pesawat,” jelasnya.

Simon dan Posey tidak dapat bercakap dengan dasar dan protokol khusus SpaceX, tetapi mereka tidak terkejut dengan tindakan kru pad dalam membuang rambut manusia. FOD yang berkaitan dengan pengedap permukaan adalah kebimbangan yang serius. Apabila berurusan dengan permukaan pengedap, dan apabila perlu memastikan pengedap yang ketat, “anda tidak mahu sesuatu menekannya,” kata Posey. “Sesuatu seperti rambut—bergantung pada saiz dan orientasinya—boleh mengakibatkan laluan bocor.”

Posey berkata, untuk situasi sensitif masa seperti penutupan akhir penetasan kapsul, kemunculan FOD secara tiba-tiba harus dibina dalam garis masa dan proses, selain mempunyai pelan kontingensi sekiranya senario ini timbul. Krew pad harus “undur, keluarkan item, periksa semula, dan juga bersihkan meterai, dan kemudian bergerak ke hadapan dengan kerja yang anda cuba lakukan,” kata Posey.

Ia bukan sahaja menetas yang terdedah kepada risiko FOD. Pengendali pelancaran melaksanakan proses untuk mengurangkan risiko FOD, seperti menggunakan penutup atau perisai apabila kerja seperti memotong atau menggergaji perlu dilakukan berhampiran kapal angkasa. Dan sudah tentu, pengendali sendiri perlu bersih. Sistem pendorong, di mana bahan api dan pengoksida dipam melalui sistem tekanan tinggi, boleh dipengaruhi oleh FOD, kata Posey, yang bekerja di Space Shuttle pada hari-hari terakhirnya dan “menghabiskan beribu-ribu jam pada sistem pendorong, bekerja di atas lantai dengan juruteknik, untuk memastikan semuanya baik.”

Seperti yang dijelaskan oleh Simon, tahap kebersihan yang diperlukan selalunya bergantung pada sifat projek atau misi itu sendiri. Posey berkata setiap sistem memerlukan pelan kawalannya sendiri, dengan jurutera menentukan had yang boleh diterima dan memutuskan perkara yang perlu ditapis.

Protokol bilik bersih untuk pelancaran satelit yang tidak digerakkan cenderung minimum, “sehingga membasuh tangan dan memakai sarung tangan,” katanya. Walau bagaimanapun, misi yang melibatkan krew adalah cerita yang berbeza. “Dengan kru, bukan sahaja sistem avionik perlu berfungsi, anda juga tidak mahu barang-barang terbang merata-rata,” selain memastikan anjing laut itu bersih, kata Simon. Apabila berada di orbit, mikrograviti tiba-tiba boleh menyebabkan FOD yang tidak disedari terapung, termasuk rambut dan habuk. Posey berkata sistem penapisan direka bentuk untuk menangani perkara seperti ini, “tetapi anda masih mahu mengelakkan kerumitan,” seperti memerlukan penutup atas pengedap penetasan, antara langkah lain. Dan “penutup sekata perlu dibersihkan dan diperiksa untuk kebocoran,” tambahnya.

Posey menawarkan beberapa nasihat bijak: “Sentiasa pastikan anda membuka sistem di dalam bilik bersih, lakukan hanya apa yang perlu anda lakukan dan lakukan pemeriksaan sebelum menutupnya.” Dan “jika anda melihat sesuatu yang kelihatan tidak betul, masuk dan siasat,” kerana ia adalah “beban yang perlu,” katanya. Satu set mata kedua tidak akan menyakitkan, tambahnya. “FOD akan mencari jalan untuk masuk ke dalam sistem anda,” kata Posey, oleh itu istilah “FOD Pintar.” Dia menceritakan kejadian di mana kasut but, atau penutup kasut, tiba-tiba ditemui di dalam petak Ulang-alik. “Ia hanya tergelincir dari kaki seseorang, dan jenis perkara ini boleh menjadi kelakar jika difikirkan semula,” kata Posey, tetapi kasut bot atau pita atau apa-apa lagi yang bukan milik boleh menjadi kebimbangan mudah terbakar.

Teleskop Angkasa Webb di dalam bilik bersih Northrop Grumman di Pantai Redondo, CA, pada Mac 2018.

Teleskop Angkasa Webb di dalam bilik bersih Northrop Grumman di Pantai Redondo, CA, pada Mac 2018.
Foto: NASA

Langkah-langkah untuk menghalang FOD daripada memasuki komponen atau sistem yang kompleks bermula di bilik bersih, dan setiap bilik bersih mempunyai keperluan kebersihannya sendiri, bergantung pada projek. Bilik bersih “diperakui khas dan dipantau pada penilaian kebersihan tertentu bergantung pada apa yang ada di dalamnya,” dan item biasanya perlu diluluskan sebelum dibenarkan masuk ke dalam bilik bersih, kata Posey.

Loker disediakan untuk menyimpan barang longgar; pita dan pad lantai melekit boleh melindungi barang-barang yang mesti ada di dalam bilik; dan tethers boleh menangkap apa sahaja yang terjatuh secara tidak sengaja. Keseluruhan, yang dikenali oleh jurutera sebagai “sut arnab,” menutup lengan dan kaki dan biasanya mempunyai tudung dengan jaring rambut. Janggut ditutup dengan jaring janggut, manakala kasut mendapat but.

“Setelah anda bersedia dan bersedia, anda melangkah melalui pintu berkembar,” kata Posey, yang pertama “menutup di belakang anda dan kemudian anda pergi ke bilik bersih.” Di ruang sederhana beberapa pintu berkembar, “udara bertiup ke seluruh anda, menyedut sebarang habuk atau serpihan,” jelasnya. Kakitangan akan mengumpul sebarang FOD yang ditemui dan menyiasat dari mana asalnya dan sama ada sebarang kawalan tambahan diperlukan. Bilik bersih “tidak pernah cukup bersih,” tambah Posey.

Langkah-langkah ini adalah tambahan tetapi perlu. Berita baiknya ialah pengesanan FOD bertambah baik dari semasa ke semasa. Kamera kini secara rutin digunakan untuk memerhati hampir setiap sudut pad pelancaran, manakala imbasan X-ray dan CT boleh mengintai ke dalam objek dan mencipta imej 3D bahagian dalam. Dengan alatan ini, jurutera boleh “melihat isu pemasangan” dan “mengesan FOD yang tidak akan ditemui sebaliknya,” kata Posey. Keupayaan yang dipertingkatkan untuk menghidu FOD semakin penting kepada sektor swasta, terutamanya dalam era kebolehgunaan semula komponen.

Rambut manusia yang ditemui di dalam meterai menetas mungkin atau mungkin tidak menyebabkan masalah semasa penerbangan Crew-5, tetapi itu tidak mengapa. Apa yang penting ialah keselamatan dan penghapusan apa-apa yang boleh membahayakan nyawa manusia. Jurutera akan terus mencari FOD, tanpa mengira kesulitan yang mungkin timbul.

Lagi: Mengingati Perusahaan: Ulang-alik Ujian Yang Tidak Pernah Terbang ke Angkasa.

We wish to say thanks to the author of this article for this awesome material

Bagaimana Rambut Manusia Tunggal Hampir Menghentikan Pelancaran SpaceX


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/