Bagaimana tumbuhan bertukar menjadi pemangsa

Besarkan / Seekor lalat pukulan terperangkap pada tumbuhan sundew karnivor.

Cathy Keifer | Getty

Menjelang akhir abad ke-19, kisah menyeramkan tentang tumbuhan pembunuh mula muncul di mana-mana. Pokok-pokok yang dahsyat dan melambai-lambai meragut dan menelan pengembara yang tidak berhati-hati di tanah yang jauh. Profesor gila menaikkan sundews dan tumbuhan periuk kera pada stik mentah sehingga ciptaan rakus mereka bertukar dan memakannya juga.

Arthur Conan Doyle muda lebih dekat dengan sains dalam benang yang memaparkan pemakan daging kegemaran semua orang, perangkap lalat Venus. Dengan menggunakan pendedahan botani yang serba baharu, dia dengan tepat menerangkan perangkap dua lobus, cara mereka menangkap serangga dan bagaimana mereka mencerna mangsanya dengan teliti. Tetapi perangkap lalatnya mungkin besar, cukup besar untuk mengubur dan memakan manusia. Tumbuhan pemakan daging dan pemakan manusia mengalami seketika, dan untuk itu anda boleh berterima kasih kepada Charles Darwin.

Sehingga zaman Darwin, kebanyakan orang enggan mempercayai bahawa tumbuhan memakan haiwan. Ia bertentangan dengan aturan semula jadi. Haiwan mudah alih yang makan; tumbuhan adalah makanan dan tidak boleh bergerak-jika mereka membunuh, ia mesti hanya untuk mempertahankan diri atau secara tidak sengaja. Darwin menghabiskan 16 tahun melakukan eksperimen yang teliti yang membuktikan sebaliknya. Dia menunjukkan bahawa daun beberapa tumbuhan telah berubah menjadi struktur cerdik yang bukan sahaja memerangkap serangga dan makhluk kecil lain tetapi juga mencernanya dan menyerap nutrien yang dikeluarkan daripada mayat mereka.

Pada tahun 1875, Darwin menerbitkan Tumbuhan Insektivor, memperincikan semua yang ditemuinya. Pada tahun 1880, beliau menerbitkan satu lagi buku pemusnah mitos, Kuasa Pergerakan dalam Tumbuhan. Kesedaran bahawa tumbuhan boleh bergerak serta membunuh mengilhamkan bukan sahaja genre cerita seram yang sangat popular tetapi juga generasi ahli biologi yang tidak sabar-sabar untuk memahami tumbuh-tumbuhan dengan tabiat yang tidak mungkin seperti itu.

Hari ini, tumbuhan karnivor mengalami satu lagi detik besar apabila penyelidik mula mendapat jawapan kepada salah satu teka-teki hebat botani yang tidak dapat diselesaikan: Bagaimanakah tumbuhan berbunga yang biasanya berbudi bahasa lembut berubah menjadi pemakan daging yang membunuh?

Kisah tumbuhan pembunuh popular pada akhir abad ke-19.  Pada tahun 1887, pengarang Amerika James William Buel menggambarkan pokok pemakan manusia yang hebat Ya-te-veo (“Saya nampak awak”) dalam bukunya <em>Land and Sea</em>.” src=”https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2022/04/media_I-man-eating-plant-300×455.jpg” width=”300″ height=”455″ /></a><figcaption class=
Besarkan / Kisah tumbuhan pembunuh popular pada akhir abad ke-19. Pada tahun 1887, pengarang Amerika James William Buel menggambarkan pokok pemakan manusia yang hebat Ya-te-veo (“Saya melihat awak”) dalam bukunya Darat dan Laut.

JW Buel

Sejak penemuan Darwin, ahli botani, ahli ekologi, ahli entomologi, fisiologi dan biologi molekul telah meneroka setiap aspek tumbuhan ini yang menenggelamkan mangsa dalam kendi berisi bendalir, melumpuhkan mereka dengan daun “kertas terbang” pelekat atau memenjarakan mereka dalam perangkap snap dan perangkap sedutan bawah air. . Mereka telah memperincikan perkara yang ditangkap oleh tumbuhan dan caranya — ditambah dengan faedah dan kos gaya hidup unik mereka.

Baru-baru ini, kemajuan dalam sains molekul telah membantu penyelidik memahami mekanisme utama yang menyokong gaya hidup karnivor: bagaimana perangkap lalat terputus dengan begitu pantas, sebagai contoh, dan bagaimana ia berubah menjadi “perut” yang berjus serangga dan kemudian menjadi “usus” untuk menyerap sisa mangsanya. Tetapi persoalan besar kekal: Bagaimanakah evolusi melengkapkan mavericks diet ini dengan cara untuk makan daging?

Fosil telah memberikan hampir tiada petunjuk. Terdapat sangat sedikit, dan fosil tidak dapat menunjukkan butiran molekul yang mungkin membayangkan penjelasan, kata ahli biofizik Rainer Hedrich dari Universiti Würzburg di Jerman, yang meneroka asal usul karnivor pada tahun 2021 Kajian Tahunan Biologi Tumbuhan. Inovasi dalam teknologi penjujukan DNA kini bermakna penyelidik boleh menangani persoalan itu dengan cara lain, mencari gen yang dikaitkan dengan karnivor, menentukan bila dan di mana gen tersebut dihidupkan, dan mengesan asal usulnya.

Tiada bukti bahawa tumbuhan karnivor memperoleh mana-mana tabiat kebinatangan mereka dengan merampas gen daripada mangsa haiwan mereka, kata Hedrich, walaupun gen kadangkala berpindah dari satu jenis organisma ke yang lain. Sebaliknya, beberapa penemuan baru-baru ini menunjukkan pilihan bersama dan penggunaan semula gen sedia ada yang mempunyai fungsi lama di mana-mana di kalangan tumbuhan berbunga.

“Evolusi adalah licik dan fleksibel. Ia mengambil kesempatan daripada alat sedia ada, “kata Victor Albert, ahli biologi genom tumbuhan di Universiti di Buffalo. “Ia lebih mudah dalam evolusi untuk menggunakan semula sesuatu daripada membuat sesuatu yang baharu.”

Charles Darwin menanam sundew dan tumbuhan karnivor lain di rumah hijaunya di Down House, rumahnya di Kent.  Dia bereksperimen selama 16 tahun sebelum menerbitkan buku perintisnya <em>Insectivorous Plants</em>.” src=”https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2022/04/darwins-greenhouse-640×435.jpg” width=”640″ height=”435″ /></a><figcaption class=
Besarkan / Charles Darwin menanam sundew dan tumbuhan karnivor lain di rumah hijaunya di Down House, rumahnya di Kent. Dia bereksperimen selama 16 tahun sebelum menerbitkan buku perintisnya Tumbuhan Insektivor.

Imej Warisan | Getty

We wish to thank the author of this post for this incredible material

Bagaimana tumbuhan bertukar menjadi pemangsa


We have our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/