Bagaimana untuk melihat Musytari dari SF Bay Area pada malam Isnin

Musytari akan menjadi yang paling hampir dengan Bumi dalam hampir enam dekad pada malam Isnin, menurut a baru dilancarkan daripada NASA — dan terdapat peluang yang baik anda akan dapat melihat planet kelima dari matahari yang bercahaya di langit malam dari San Francisco kawasan Teluk.

Itu kerana Musytari akan berada di oposisi, bermakna ia akan berada di hujung bertentangan Bumi dari matahari, yang berlaku setiap 13 bulan dan menjadikan planet ini kelihatan lebih besar di langit daripada mana-mana masa lain dalam setahun, Jon Rees, sokongan ahli astronomi untuk Balai Cerap Lick di Gunung Hamilton, memberitahu SFGATE dalam e-mel pagi Isnin.

Tetapi tahun ini bukan seperti yang lain — Musytari akan lebih dekat daripada biasa pada kira-kira 367 juta batu jauhnya, tambah Ben Burress, seorang ahli astronomi di Pusat Angkasa dan Sains Chabot di Oakland. Kali terakhir planet ini berada sedekat ini dengan Bumi adalah pada tahun 1963.

“Oleh kerana pembangkang ini lebih dekat daripada kebanyakan, ia akan menjadi lebih cerah,” kata Burress. “Bagi orang yang melihat Musytari melalui teleskop, cakera Musytari akan berada pada saiz ketara terbesarnya – sebesar yang pernah dapat dilihat dari Bumi.”

Planet ini akan terbit apabila matahari terbenam dan dijangka muncul pada jam 7:45 malam waktu Pasifik, walaupun ia boleh dilihat seawal jam 7 malam, dan secara beransur-ansur akan menjadi lebih kelihatan sepanjang malam. Pada kira-kira 1 pagi, ia akan bergerak ke arah selatan sebelum terbenam di barat pada kira-kira 6:15 pagi, kata Rees.

“Dengan mata, Musytari akan kelihatan seperti bintang yang sangat terang,” kata Rees. “Ia sepatutnya menjadi salah satu objek paling terang di langit malam.”

Zuhal dan Marikh juga boleh diperhatikan pada malam Isnin, dan jika anda mempunyai teropong atau teleskop kecil yang berguna, anda akan dapat melihat tiga atau empat bulan Galilea Musytari. Musytari mempunyai 53 bulan yang telah diberi nama rasmi oleh Kesatuan Astronomi Antarabangsa, tetapi sebanyak 79 bulan telah dikesan secara keseluruhan, menurut NASA. Empat yang sepatutnya boleh dilihat adalah yang terbesar dan paling terang dan dipanggil Io, Europa, Ganymede dan Callisto — atau satelit Galilea, yang menerima namanya selepas ahli astronomi Itali Galileo Galilei mula memerhatikannya pada tahun 1610. Terdapat juga kemungkinan anda boleh dapat untuk melihat jalur Musytari jika anda mempunyai lekap atau tripod yang stabil.

Semua ini dengan syarat bahawa kabus menjauhkan diri, kata David Prosper, pentadbir rangkaian langit malam dengan Persatuan Astronomi Pasifik di San Francisco. Dan malangnya, keadaan tontonan tidak sesuai.

“Jika anda mempunyai litupan awan malam tadi, anda mungkin akan mengalaminya lagi malam ini,” Roger Gass, ahli meteorologi dengan Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan, memberitahu SFGATE melalui telefon. “Nampaknya corak stratus jenis musim panas akan berterusan malam ini hingga esok, dengan awan berlumba-lumba di pedalaman petang ini ke dalam waktu semalaman sambil kami mengekalkan lapisan marin yang cukup stabil di tempatnya. … Ia tidak sesuai untuk melihat bintang, atau melihat planet, itu sudah pasti.”

Yang berkata, jika anda cuba melihat sekilas langit malam, lebih tinggi anda dari segi ketinggian, lebih baik. Beliau mencadangkan Gunung Diablo atau Gunung Tamalpais sebagai mungkin melihat lokasi pada awal petang dengan kaveat bahawa awan mungkin bergolek pada waktu malam.

Tetapi berita baiknya ialah walaupun Musytari akan berada paling hampir dengan Bumi pada malam Isnin, ia akan kekal pada jarak yang sama untuk beberapa minggu akan datang, jadi pandangan pada hari Selasa atau lewat dalam minggu mungkin tidak akan terlalu berbeza, Burress berkata.

Gass menambah bahawa keadaan berkabus dijangka hilang pada separuh akhir minggu ini. Buat masa ini, ia patut dilihat.

“Ia sepatutnya menjadi pemandangan yang menarik,” kata Prosper.

We would love to thank the author of this short article for this outstanding web content

Bagaimana untuk melihat Musytari dari SF Bay Area pada malam Isnin


Discover our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/