Bagaimana untuk menonton gerhana bulan penuh “bulan darah bunga super” yang jarang berlaku pada hari Ahad

Bulan purnama yang menakjubkan akan menghiasi langit malam pada malam Ahad. Ia menandakan bukan sahaja a supermoontetapi juga a bulan darah – terima kasih kepada gerhana bulan.

Gerhana bulan penuh terakhir berlaku setahun yang lalu, pada 26 Mei 2021. Jika cuaca cerah, berjuta-juta pemerhati langit di Amerika, Eropah dan Afrika akan dapat melihat gerhana bulan penuh pada malam 15-16 Mei.

Apakah bulan darah?

mengikut NASAa bulan darah berlaku semasa gerhana bulan penuh, apabila Bumi berada tepat di antara bulan dan matahari, menyembunyikan bulan daripada cahaya matahari.

Semasa keseluruhannya, bulan akan menjadi samar-samar, cahaya kemerah-merahan, kerana panjang gelombang cahaya matahari merah menapis melalui atmosfera planet kita ke permukaan bulan. Pada saat yang berbeza semasa gerhana, ia juga mungkin kelihatan mengambil rona oren, kuning atau coklat.

“Apabila ini berlaku, satu-satunya cahaya yang sampai ke permukaan bulan adalah dari pinggir atmosfera Bumi,” agensi angkasa lepas. menerangkan. “Molekul udara dari atmosfera Bumi menyerakkan sebahagian besar cahaya biru. Cahaya yang tinggal memantul ke permukaan bulan dengan cahaya merah, menjadikan bulan kelihatan merah di langit malam.”

Super Blood Moon Dan Gerhana Bulan Penuh Dilihat Di Auckland
Gerhana bulan penuh dilihat pada 26 Mei 2021, di Auckland, New Zealand.

Phil Walter/Getty Images


Bulan penuh bulan ini juga merupakan supermoon, bermakna ia kelihatan lebih besar dan lebih terang sedikit daripada biasa kerana ia berada pada titik paling hampir dengan Bumi dalam orbitnya, yang dikenali sebagai perigee.

Ia juga bulan bunga, salah satu nama diberikan kepada bulan penuh bulan Mei disebabkan oleh banyaknya bunga yang dikaitkan dengan musim bunga di Hemisfera Utara. Ia juga telah dipanggil bulan menanam jagung dan bulan susu.

Cara Menonton

Tidak seperti gerhana matahari, yang memerlukan cermin mata khas untuk mengelakkan kerosakan mata, gerhana bulan selamat untuk dilihat dengan mata kasar — ​​tetapi teropong atau teleskop juga akan meningkatkan pengalaman menonton.

Bahagian gerhana yang boleh dilihat akan bermula sekitar 10:30 malam ET pada 15 Mei, kata NASA, apabila bulan memasuki bayang-bayang Bumi. Totaliti, apabila bulan dilitupi sepenuhnya oleh bayang-bayang planet kita, mengikuti sekitar tengah malam, berlangsung kira-kira satu setengah jam.

Ia akan berakhir sekitar jam 2 pagi ET.

5520.jpg
Peta keterlihatan gerhana untuk gerhana bulan penuh 15-16 Mei 2022.

NASA/JPL-Caltech


mengikut NASA, penonton di AS Timur akan melihat gerhana bermula dengan bulan jauh di atas ufuk, manakala mereka yang berada di bahagian tengah negara akan melihat ia bermula kira-kira satu setengah jam selepas gelap. Di Pantai Barat, bulan akan terbit apabila keseluruhannya sudah berjalan, jadi pemandangan terbaik adalah ke tenggara.

Jadi, penonton Pantai Timur akan dapat melihat acara itu tinggi di langit, tetapi mereka yang berada di Pantai Barat harus mencari tempat yang tidak terhalang untuk menonton. mengikut masa dan tarikhini akan menjadi gerhana bulan penuh masa perdana yang paling lama di Pantai Barat abad ini.

Tetapi jangan risau jika anda tidak mempunyai pandangan yang optimum: NASA akan melakukannya siaran langsung acara tersebutmenunjukkan pandangan dari seluruh dunia dan menjawab soalan penonton tentang fenomena itu.

We want to thank the author of this article for this remarkable material

Bagaimana untuk menonton gerhana bulan penuh “bulan darah bunga super” yang jarang berlaku pada hari Ahad


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/