Bakteria baru kira-kira saiz, bentuk bulu mata memecahkan rekod saiz

Ca. Thiomargarita magnifica, yang ditemui di hutan bakau Caribbean Perancis ialah ahli genus Thiomargarita.”/>
Besarkan / Bakteria, Ca. Thiomargarita magnificayang ditemui di bakau Caribbean Perancis adalah ahli genus Thiomargarita.

Tomas Tyml

Berpaut pada serpihan tenggelam di hutan bakau marin cetek di Caribbean Perancis, organisma kecil seperti benang—boleh dilihat dengan mata kasar—telah mendapat gelaran bakteria terbesar yang pernah diketahui.

Berukuran sekitar satu sentimeter panjang, mereka kira-kira saiz dan bentuk bulu mata manusia, mengalahkan persaingan pada saiz 5,000 kali ganda saiz bakteria pelbagai taman dan 50 kali ganda saiz bakteria yang sebelum ini dianggap gergasi. Dalam istilah manusia, ini sama seperti bertemu dengan seseorang yang setinggi Gunung Everest.

Pemandangan tapak persampelan di antara hutan bakau kepulauan Guadeloupe di Caribbean Perancis, April-Mei 2022.
Besarkan / Pemandangan tapak persampelan di antara hutan bakau kepulauan Guadeloupe di Caribbean Perancis, April-Mei 2022.

Pierre Yves Pascal

Olivier Gros, ahli biologi di Universiti Antilles, menemui prokariot pada tahun 2009, menyedari mereka bergoyang perlahan-lahan di perairan yang kaya dengan sulfur di antara hutan bakau di kepulauan Guadeloupe. Bakteria itu melekat pada daun, dahan, cengkerang tiram, dan botol yang tenggelam ke dalam paya tropika, kata Gros dalam taklimat akhbar.

Dia dan rakan sekerja mula-mula menyangka mereka mungkin organisma eukariotik yang kompleks atau mungkin rentetan organisma yang dikaitkan. Tetapi bertahun-tahun penyelidikan genetik dan molekul mendedahkan bahawa setiap rentetan, sebenarnya, satu sel bakteria yang menjulang tinggi, secara genetik berkaitan dengan bakteria pengoksida sulfur yang lain. “Sudah tentu, ini agak mengejutkan, ” kata Jean-Marie Volland, ahli mikrobiologi di Institut Genom Bersama di Berkeley, California, dalam taklimat itu.

Minggu ini, Gros dan rakan sekerja menerbitkan artikel dalam Sains yang membentangkan semua yang mereka pelajari tentang bakteria baru yang besar, yang mereka gelarkan Candidatus (Ca.) Thiomargarita magnifica.

Penemuan mereka meluaskan pemahaman kita tentang kepelbagaian mikrob dengan cara yang tidak difikirkan oleh ahli mikrobiologi. Para saintis sebelum ini membuat hipotesis bahawa saiz bakteria akan dihadkan oleh beberapa faktor, termasuk kekurangan sistem pengangkutan intraselular, pergantungan pada resapan kimia yang tidak cekap, dan nisbah permukaan-ke-isipadu yang diperlukan untuk memenuhi keperluan tenaga. Namun, jumlah satu Ca. T. pembesaran sel adalah sekurang-kurangnya dua urutan magnitud lebih tinggi daripada maksimum yang diramalkan yang boleh dicapai oleh bakteria secara teori, kata Volland.

Volland, Gros dan rakan sekerja masih belajar bagaimana—dan mengapa sebenarnya—Ca. T. pembesaran menguruskan saiznya yang besar. Tetapi, setakat ini, ia adalah jelas Ca. T. pembesaran mengoksidakan hidrogen sulfida daripada persekitaran yang kaya dengan sulfur dan mengurangkan nitrat. Kira-kira 75 peratus daripada isipadu selnya adalah kantung nitrat yang disimpan. Kantung itu menghempap ​​sampul sel, mengehadkan kedalaman yang diperlukan oleh nutrien dan molekul lain untuk meresap.

Walaupun bakteria cenderung mempunyai DNA terapung bebas, Ca. T. pembesaran nampaknya mempunyai lebih daripada setengah juta salinan genomnya yang disatukan ke dalam banyak ruang terikat membran yang dinamakan oleh penyelidik sebagai pepin, selepas biji kecil dalam buah. Pengedaran pepin di seluruh tepi luar bakteria boleh membolehkan pengeluaran protein setempat, menghapuskan keperluan untuk mengangkut protein dalam jarak jauh.

Langkah seterusnya untuk mengkaji bakteria besar ini adalah untuk saintis memikirkan cara untuk membudayakannya di makmal. Buat masa ini, penyelidik telah mengumpul spesimen baru dari hutan bakau setiap kali ia kehabisan. Tetapi, ini agak rumit kerana mereka kelihatan mempunyai kitaran hidup atau bermusim yang misteri. Selama dua bulan terakhir, Gros tidak dapat mencari apa-apa. “Saya tidak tahu di mana mereka berada,” katanya.

We want to thank the writer of this post for this outstanding web content

Bakteria baru kira-kira saiz, bentuk bulu mata memecahkan rekod saiz


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/