Banci 140,000 Galaksi Mendedahkan Fakta Mengejutkan Tentang Bintangnya

Berapa banyak jenis bintang yang hidup di galaksi lain? Ia kelihatan seperti soalan mudah, tetapi ia amat sukar untuk dihuraikan kerana ahli astronomi mempunyai masa yang sukar untuk menganggarkan populasi bintang di galaksi terpencil.

Kini sepasukan ahli astronomi telah menyelesaikan bancian lebih 140,000 galaksi dan mendapati bahawa galaksi jauh cenderung mempunyai bintang yang lebih berat.

Banci bintang

Walaupun ahli astronomi tidak mempunyai banci lengkap bagi semua ratusan bilion bintang di galaksi Bima Sakti, mereka telah mengambil sampel yang mencukupi untuk mendapatkan pengendalian yang cukup baik tentang populasi.

Kita tahu, secara kasarnya, berapa banyak bintang kerdil kecil yang ada, berapa banyak bintang sederhana seperti Matahari, dan berapa banyak bintang gergasi yang ada.

Tetapi mengulangi latihan ini untuk galaksi lain adalah amat sukar. Kebanyakan galaksi terlalu jauh untuk mengenal pasti dan mengukur bintang individu di dalamnya.

Kami hanya melihat bintang mereka yang lebih terang, lebih berat, dan perlu meneka tentang populasi yang lebih kecil.

Lazimnya, ahli astronomi hanya menganggap bahawa demografi galaksi jauh secara kasarnya sepadan dengan apa yang kita lihat di Bima Sakti kerana secara purata galaksi tidak sepatutnya berbeza antara satu sama lain.

Baru-baru ini, sepasukan ahli astronomi menggunakan katalog COSMOS untuk mengkaji 140,000 galaksi individu, membangunkan teknik untuk menganggarkan populasi bintang dalam setiap satu.

Penyelidikan itu dijalankan di Pusat Fajar Kosmik (DAWN), pusat penyelidikan asas antarabangsa untuk astronomi yang disokong oleh Yayasan Penyelidikan Kebangsaan Denmark. DAWN ialah kerjasama antara Institut Niels Bohr di Universiti Copenhagen dan DTU Space di Universiti Teknikal Denmark.

Nasib masa depan galaksi yang lebih berat

“Kami hanya dapat melihat hujung gunung ais dan mengetahui sejak sekian lama bahawa mengharapkan galaksi lain kelihatan seperti galaksi kita bukanlah satu andaian yang baik untuk dibuat. Bagaimanapun, tiada siapa yang pernah dapat membuktikan bahawa galaksi lain galaksi membentuk populasi bintang yang berbeza. Kajian ini telah membolehkan kita melakukan perkara itu, yang mungkin membuka pintu untuk pemahaman yang lebih mendalam tentang pembentukan dan evolusi galaksi,” berkata Profesor Madya Charles Steinhardt, pengarang bersama belajar.

Pasukan itu mendapati bahawa secara purata galaksi yang lebih jauh cenderung mempunyai bintang yang lebih besar daripada Bima Sakti. Sebaliknya, galaksi berdekatan adalah agak serupa dengan galaksi kita.

“Jisim bintang banyak memberitahu kita ahli astronomi. Jika anda menukar jisim, anda juga menukar bilangan supernova dan lubang hitam yang timbul daripada bintang besar. Oleh itu, keputusan kami bermakna kami perlu menyemak semula banyak perkara yang pernah kami anggap, kerana galaksi jauh kelihatan agak berbeza daripada galaksi kami,” berkata Albert Sneppen, seorang pelajar siswazah di Institut Niels Bohr dan pengarang pertama kajian itu.

Kerja ini mempunyai beberapa implikasi penting.

Untuk satu, ahli astronomi tidak lagi boleh menganggap populasi seragam bintang apabila melihat galaksi yang jauh, yang mewakili galaksi termuda untuk muncul di alam semesta. Ia juga memaksa kita untuk berfikir semula bagaimana galaksi berkembang melalui berbilion tahun.

“Sekarang kita lebih mampu untuk menyahkod jisim bintang, kita dapat melihat corak baharu; galaksi paling kecil terus membentuk bintang, manakala galaksi yang lebih besar berhenti melahirkan bintang baharu. Ini menunjukkan arah aliran yang luar biasa universal dalam kematian galaksi,” membuat kesimpulan Sneppen.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan oleh Alam Semesta Hari Ini. Membaca artikel asal.

We wish to thank the author of this short article for this remarkable web content

Banci 140,000 Galaksi Mendedahkan Fakta Mengejutkan Tentang Bintangnya


Visit our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/