Banyak perkara pelik tentang Zuhal boleh dijelaskan oleh bulan yang musnah

Zuhal adalah planet yang luar biasa dalam beberapa cara yang jelas, terutamanya sistem cincinnya yang luas. Tetapi ia juga pelik dalam beberapa cara yang kurang jelas: Cincin kelihatan jauh, jauh lebih muda daripada planet ini, dan ia kekal stabil dalam satah orbit Zuhal manakala paksi putaran planet bergoyang-goyang secara mendadak.

Kajian pemodelan baharu yang dikeluarkan dalam edisi Sains semalam menunjukkan bahawa keanehan ini mempunyai penjelasan yang sama. Ia membuat hipotesis bahawa Zuhal mempunyai bulan tambahan yang membolehkan interaksi graviti yang menerangkan goyangan besar planet itu. Walau bagaimanapun, dalam proses interaksi tersebut, bulan berputar keluar dari orbit, mendekati Zuhal, dan musnah, mencipta bahan cincin. Walaupun model tidak memberitahu kami perkara ini secara pasti berlaku, mereka boleh memberikan beberapa petunjuk tentang perkara yang perlu kami cari untuk menentukan kemungkinan kejadian ini.

Menjelaskan keanehan

Sistem Suria berusia lebih daripada 4 bilion tahun. Jika kita mengandaikan bahawa ia sentiasa kelihatan seperti pada masa ini, itu nampaknya memberi premium pada kestabilan. Namun, sistem Zuhal sangat dinamik. Bulan terbesar, Titan, sedang bergerak menjauhi planet ini; geyser pada satu lagi, Enceladus, bahan suapan ke dalam satu gelang; bulan-bulan kecil terpeluwap daripada bahan-bahan cincin lain. Jadi ada sebab untuk berfikir bahawa Zuhal tidak selalu kelihatan seperti sekarang.

Salah satu perkara yang mungkin tidak stabil ialah cincin. Para saintis telah menganggarkan umur mereka kira-kira 100 juta tahun, berdasarkan interaksi dengan bulan berdekatan dan perubahan warna yang terkumpul dari semasa ke semasa dalam persekitaran sinaran tinggi. Walaupun terdapat beberapa perselisihan mengenai angka 100 juta tahun, menjelaskan kehadiran mereka pada ketika ini dalam sejarah Sistem Suria masih menjadi cabaran.

Tidak berpuas hati dengan cabaran itu, pasukan di belakang kerja baharu itu melontarkan seketika: goyangan putaran besar Zuhal, di mana paksi putarannya melebihi 25° daripada menegak sempurna berbanding satah orbit Zuhal. Itu terlalu besar untuk dihasilkan semasa pembentukan planet.

Dalam kes ini, kami mempunyai beberapa idea tentang bagaimana ini mungkin berlaku kemudian dalam sejarah planet ini. Zuhal boleh memasuki apa yang dipanggil “resonans orbit” dengan Neptun. Biasanya, interaksi graviti antara planet secara purata selama berjuta-juta tahun. Tetapi dalam resonans, tempoh orbit berbaris supaya konfigurasi khusus badan muncul berulang kali. Dalam kes ini, beberapa interaksi graviti boleh akhirnya diperkukuh dan bukannya purata, menyebabkan kesan yang membina dari semasa ke semasa. Dalam kes Zuhal dan Neptunus, resonans berpotensi mempengaruhi orientasi kutub Zuhal.

Walaupun matematik berjaya, kami tidak cukup mengetahui tentang beberapa butiran sistem Zuhal untuk menentukan sama ada ia sebenarnya mempunyai resonans dengan Neptun. Tetapi terima kasih kepada dekad data dari kapal angkasa Cassini, kami kini mempunyai data yang kami perlukan untuk mengecilkan ketidakpastian.

We want to thank the author of this short article for this awesome content

Banyak perkara pelik tentang Zuhal boleh dijelaskan oleh bulan yang musnah


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/