Benih tomato kerdil akan dilancarkan ke stesen angkasa di atas penerbangan bekalan semula SpaceX | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Bekalan semula komersil SpaceX yang ke-26 akan dilancarkan hujung minggu ini, dan ia akan membawa banyak bekalan, sepasang tatasusunan suria baharu, biji tomato kerdil dan pelbagai eksperimen sains ke Stesen Angkasa Antarabangsa.

Misi ini juga akan menyampaikan aiskrim dan hidangan ala Thanksgiving, termasuk kacang hijau pedas, pencuci mulut cran-epal, pai labu dan jagung gula-gula kepada kru stesen angkasa.

Kapal angkasa Dragon dijadualkan untuk berlepas pada hari Selasa dengan 7,700 paun (3,493 kilogram) kargo dari Pusat Angkasa Kennedy NASA, tetapi pelancaran ditangguhkan kerana cuaca buruk. Ia kini dijadualkan berlepas pada hari Sabtu, 26 November, pada 2:20 petang ET.

Tatasusunan Suria Melancarkan Stesen Angkasa Antarabangsa, atau iROSA, akan dipasang di luar makmal terapung semasa pejalan kaki angkasa yang dijadualkan pada 29 November dan 3 Disember. Tatasusunan suria akan memberikan lonjakan kuasa kepada stesen angkasa.

Kargo itu termasuk beberapa barangan berkaitan kesihatan, seperti Kit Mikroskop Bulan. Mikroskop pegang tangan mudah alih akan membolehkan angkasawan mengumpul dan menghantar imej sampel darah kepada pakar bedah penerbangan di lapangan untuk diagnostik dan rawatan.

Nutrien adalah komponen utama untuk mengekalkan kesihatan yang baik di angkasa. Tetapi hasil segar kekurangan bekalan di stesen angkasa berbanding dengan makanan yang telah dibungkus oleh angkasawan selama enam bulan berada di orbit Bumi rendah.

“Adalah penting untuk matlamat penerokaan kami di NASA untuk dapat mengekalkan kru dengan bukan sahaja pemakanan tetapi juga untuk melihat pelbagai jenis tumbuhan sebagai sumber nutrien yang kami akan sukar untuk mengekalkannya dalam perjalanan jauh antara destinasi yang jauh. seperti Marikh dan sebagainya,” kata Kirt Costello, ketua saintis di Program Stesen Angkasa Antarabangsa NASA dan timbalan pengurus Pejabat Integrasi Penyelidikan ISS.

Angkasawan telah menanam dan merasai pelbagai jenis salad, lobak dan cili di Stesen Angkasa Antarabangsa. Kini, ahli krew boleh menambah beberapa tomato kerdil – khususnya, tomato Red Robin – ke senarai ramuan salad yang ditanam di angkasa lepas.

Percubaan, yang dikenali sebagai Produktiviti Tanaman Salad Pilih-dan-Makan, Nilai Pemakanan, dan Kebolehterimaan untuk Menambah Sistem Makanan ISS, adalah sebahagian daripada usaha untuk menyediakan pengeluaran makanan segar yang berterusan di angkasa.

Benih tomato kerdil akan ditanam di bawah dua rawatan cahaya yang berbeza untuk mengukur kesannya terhadap bilangan tomato yang boleh dituai, serta nilai pemakanan dan rasa tumbuhan. Tomato Red Robin juga akan ditanam di Bumi sebagai eksperimen kawalan. Kedua-dua tanaman tersebut akan dibandingkan untuk mengukur kesan persekitaran graviti sifar terhadap pertumbuhan tomato.

Tomato angkasa akan ditanam di dalam beg kecil yang dipanggil bantal tumbuhan yang dipasang dalam Sistem Pengeluaran Sayuran, yang dikenali sebagai ruang pertumbuhan Veggie, di stesen angkasa. Angkasawan akan kerap menyiram dan memupuk tumbuh-tumbuhan semasa ia tumbuh, serta mendebungakan bunga.

“Tomato akan menjadi pengembaraan baharu untuk kami dalam pasukan Veggie, cuba memikirkan cara memastikan tumbuhan yang dahaga ini disiram dengan baik tanpa menyiram berlebihan,” kata Gioia Massa, saintis pengeluaran tanaman angkasa NASA dan penyiasat utama untuk kajian tomato.

Tomato akan bersedia untuk ujian rasa pertama mereka pada musim bunga.

Krew menjangkakan tiga penuaian tomato 90, 97 dan 104 hari selepas tumbuhan mula tumbuh. Semasa ujian rasa, krew akan menilai rasa, aroma, juiciness dan tekstur tomato yang ditanam menggunakan dua rawatan cahaya yang berbeza. Separuh daripada setiap penuaian tomato akan dibekukan dan dikembalikan ke Bumi untuk dianalisis.

Menanam tumbuhan di stesen angkasa bukan sahaja memberi peluang untuk makanan segar dan malam taco kreatifia juga boleh meningkatkan mood kru semasa penerbangan angkasa lepas yang panjang.

Angkasawan juga akan mengambil tinjauan untuk menjejaki perasaan mereka semasa mereka menjaga dan berinteraksi dengan tumbuhan untuk melihat bagaimana memelihara anak benih meningkatkan pengalaman mereka di tengah-tengah pengasingan dan kurungan stesen angkasa.

Perkakasan masih dalam pembangunan untuk pengeluaran tanaman yang lebih besar di stesen angkasa dan akhirnya planet lain, tetapi saintis sudah merancang tumbuhan yang mungkin tumbuh paling baik di bulan dan Marikh. Awal tahun ini, sebuah pasukan berjaya menanam tumbuhan di tanah bulan itu termasuk sampel yang dikumpul semasa misi Apollo.

“Tomato akan menjadi tanaman yang hebat untuk bulan,” kata Massa. “Ia sangat berkhasiat, sangat lazat dan kami fikir angkasawan akan sangat teruja untuk membesarkannya di sana.”

We would like to say thanks to the author of this post for this amazing content

Benih tomato kerdil akan dilancarkan ke stesen angkasa di atas penerbangan bekalan semula SpaceX | CNN


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/