Berita baik! Sistem Suria Akan Berpegang Bersama Buat Masa Ini

Jika anda telah berbaring di atas katil pada waktu malam, bimbang bahawa planet-planet Sistem Suria akan pergi memantul di seluruh galaksi, anda boleh menenangkan fikiran anda.

Kami mempunyai sekurang-kurangnya 100,000 tahun sebelum itu berlaku, mengikut pengiraan baharu.

Dalam kajian baharu, ahli matematik Angel Zhivkov dan Ivaylo Tounchev dari Universiti Sofia di Bulgaria meletakkan bukti analitikal kestabilan Sistem Suria dalam tempoh 100 milenium akan datang, termasuk kesemua lapan planet dan Pluto.

Pengiraan mereka, yang belum dikaji semula, menunjukkan bahawa orbit badan-badan ini tidak akan berubah dengan ketara sepanjang masa itu.

Itu mungkin kedengaran pelik; Lagipun, Sistem Suria telah berada di sini selama 4.5 bilion tahun atau lebih. Tetapi sebenarnya, tidak mudah untuk dimodelkan dan meramalkan perkara yang akan terus dilakukan pada masa hadapan.

Kajian, sudah tentu, telah dijalankan untuk cuba mengira masa depan Sistem Suria, menggunakan pengkomputeran lanjutan untuk memodelkan pergerakan planet-planet selama berjuta-juta atau berbilion-bilion tahun.

Walau bagaimanapun, untuk menampung skala masa yang begitu panjang, mereka meninggalkan beberapa butiran yang lebih halus.

Walaupun kerja Zhivkov dan Tounchev merangkumi tempoh masa yang lebih singkat daripada usaha lain, ia meningkatkan kebolehpercayaan keputusan, kata mereka.

Ini kerana ia menyumbang kepada penyelewengan dalam keadaan awal, seperti kesipian orbit dan kecenderungan planet, serta jisim semua jasad dalam sistem.

Nasib muktamad Sistem Suria adalah yang telah membingungkan para saintis untuk masa yang lama. Isaac Newton yang mencadangkan bahawa interaksi bersama antara planet akhirnya akan menyebabkan Sistem Suria menjadi huru-hara. Kestabilan dinamik jangka panjang sistem planet rumah kita telah menjadi pahit untuk kilang otak sejak itu.

Ini kerana semakin banyak badan yang terdapat dalam sistem dinamik, semakin sukar untuk meramalkan bagaimana mereka akan berkelakuan. Dua jasad, dikunci dalam orbit bersama, agak mudah untuk diterangkan dan diramal secara matematik.

Walau bagaimanapun, semakin banyak badan yang anda tambahkan, semakin rumit matematik itu. Itu kerana badan mula mengganggu orbit masing-masing, menambah unsur huru-hara pada sistem. Ini dikenali sebagai masalah N-body.

Penyelesaian boleh diperolehi untuk kes individu tertentu, tetapi tidak ada satu formula yang menerangkan mana-mana dan semua interaksi N-badan. Dan Sistem Suria sememangnya sangat kompleks, dengan bukan sahaja lapan planet dan Matahari, tetapi asteroid, planet kerdil dan kepingan dan bob lain yang hanyut.

Kita mungkin kebanyakannya boleh menolak perkara yang sangat kecil, seperti asteroid, tetapi walaupun begitu, yang meninggalkan banyak jasad yang tinggal dalam sistem.

Zhivkov dan Tounchev membangunkan kaedah berangka yang menterjemahkan unsur orbit planet (dan Pluto) kepada 54 persamaan pembezaan biasa urutan pertama. Kod komputer, dijalankan pada komputer meja, kemudian melakukan pengiraan lebih 6,290,000 langkah, dengan setiap langkah mengambil kira enam hari.

Pengiraan mencadangkan bahawa “[t]konfigurasi elips berayun di mana planet-planet bergerak mengelilingi Matahari akan kekal stabil sekurang-kurangnya 100,000 tahun dalam erti kata bahawa paksi separuh utama setiap planet berbeza dalam atau kurang daripada satu peratus”, para penyelidik menulis.

Dalam erti kata lain, Sistem Suria tidak akan meniru biliard galaksi lagi.

Walaupun keadaan dan jisim awal telah diubah, Sistem Suria kekal stabil di bawah pengiraan pasukan, dan para penyelidik mencadangkan kestabilan akhirnya boleh dikekalkan selama satu juta atau malah satu bilion tahun, walaupun komputer yang lebih berkuasa diperlukan untuk membuat pengiraan. .

Simulasi sebelumnya mendapati bahawa ia akan mengambil masa kira-kira 100 bilion tahun untuk Sistem Suria pecah dan berselerak merentasi Bima Sakti.

Pada masa itu, Matahari akan selamat dan benar-benar mati, menjalani kehidupan akhiratnya sebagai kerdil putih, jadi manusia tidak mungkin berada di sekeliling untuk melihatnya, melainkan kita telah berjaya menemui pelabuhan yang selamat di tempat lain, jauh. Kemungkinan itu, bagaimanapun, boleh dipersoalkan.

Bagaimanapun. Diketepikan ketakutan yang wujud, anda boleh membaca kertas kerja pasukan pada pelayan pracetak arXiv.

We would love to give thanks to the writer of this article for this remarkable material

Berita baik! Sistem Suria Akan Berpegang Bersama Buat Masa Ini


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/