Berlian diraja “sangat dalam” mendedahkan rahsia Bumi

Smith – seorang saintis penyelidikan kanan di GIA – sedang memeriksa berlian untuk kemasukan, pembonceng kimia dari pedalaman planet kita yang boleh mendedahkan bagaimana kristal terbentuk, dan dalam keadaan apa. Tetapi bekerja dengan berlian bernilai tinggi adalah perniagaan yang rumit – lazimnya, adalah mustahil untuk penyelidik mendapatkan spesimen terbesar. Mereka kadang-kadang diterbangkan ke seluruh dunia untuk melawat bakal pelanggan – sayangnya, tidak pernah saintis.

Maya Kopylova, seorang profesor penerokaan mineral di Universiti British Columbia, berkata untuk mendapatkan sampel mana-mana berlian adalah sukar, dan kebanyakan berlian yang bekerja dengannya akan dibuang begitu sahaja. “Penyelidik perlu mempunyai hubungan yang baik dengan syarikat dan mereka tidak akan memberi anda sampel berharga,” katanya. “Jadi, mereka tidak akan memberi kita berlian bersaiz 6mm (0.2 inci) atau lebih besar.”

Walaupun begitu, memperolehnya adalah berbelit dan mahal – pertama, Kopylova perlu melawat kemudahan keselamatan tinggi tempat berlian diisih dan mengenal pasti spesimen yang dia ingin kaji. Setelah pemerolehan telah diluluskan, maka dokumen akan datang – semua berlian mesti mengembara dengan sijil Proses Kimberley, yang membuktikan asalnya dan membantu mengelakkan konflik atau berlian “darah” daripada memasuki pasaran.

Namun, situasi Smith berbeza. Di GIA, dia mempunyai akses kepada salah satu koleksi berlian terbesar di planet ini – berjuta-juta permata yang telah dihantar ke sana untuk dinilai, supaya ia boleh diinsuranskan atau dijual. “Jika anda ingin melihat sesuatu yang jarang dan luar biasa, ini adalah tempat yang sesuai untuk pergi kerana terdapat berlian yang datang ke sini sepanjang masa,” kata Smith. “Setiap beberapa hari, anda mungkin boleh meminjam berlian selama mungkin beberapa jam, mungkin satu atau dua hari dan mengkajinya.”

Beberapa tahun sebelum ini, inilah yang telah dilakukan oleh Smith. Bersama pasukan saintis antarabangsa, beliau secara santai meminta 53 daripadanya terbesar, paling jelas dan paling mahal tersedia – termasuk beberapa dari lombong yang sama dengan berlian Cullinan – dan membawanya kembali ke makmalnya untuk melihat di bawah mikroskop.

Apa yang Smith dapati adalah revolusioner. Hampir tiga perempat daripada berlian Clippir mengandungi poket kecil, atau “kemasukan” logam yang telah mengelakkan berkarat – bukan sesuatu yang anda akan dapati dalam yang biasa – manakala baki 15 mengandungi sejenis garnet yang hanya terbentuk di dalam mantel Bumi, lapisan di atas teras cairnya.

Bersama-sama, kemasukan ini memberikan petunjuk kimia bahawa berlian hanya boleh terbentuk tidak kurang daripada 360km (224 batu) dan tidak lebih daripada 750km (466 batu) di bawah kaki. Dalam zon Goldilocks ini, ia cukup dalam untuk menjelaskan kemasukan logam yang tidak terdedah kepada oksigen, yang banyak terdapat di bahagian atas, dan tidak begitu dalam sehingga batu garnet akan terurai di bawah tekanan besar mantel bawah. Berlian biasa, sementara itu, berasal dari bawah kerak, hanya 150-200km (93-124 batu) ke bawah.

Untuk dia pengajian 2020 – bersama-sama dengan Wuyi Wang, yang merupakan naib presiden penyelidikan & pembangunan di GIA – Smith menganalisis berlian 124 karat dan mendapati ia terbentuk pada hujung yang lebih dalam daripada julat yang mungkin – sekurang-kurangnya 660km (410 batu) di bawah permukaan Bumi.

We want to thank the writer of this article for this incredible material

Berlian diraja “sangat dalam” mendedahkan rahsia Bumi


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/