Bilangan tasik Marikh purba mungkin telah dipandang remeh secara dramatik oleh saintis

Rajah 1: Contoh tasik besar yang dihoskan oleh kawah impak di Marikh (a) dan tasik yang dihoskan oleh permafrost kecil di Marikh. Kedua-dua imej menunjukkan data ketinggian daripada instrumen MOLA (Mars Orbiter Laser Altimeter) dan HRSC(High Resolution Stereo Camera) yang disarungkan pada imej daripada THEMIS (a) dan CTX (b). Kredit: ESA/JPL/NASA/ASU/MSSS

Tasik ialah badan air yang disuap oleh hujan, pencairan salji, sungai dan air bawah tanah, yang melaluinya, Bumi dipenuhi dengan kehidupan. Tasik juga mengandungi rekod geologi kritikal iklim masa lalu. Walaupun Marikh adalah padang pasir beku hari ini, saintis telah menunjukkan bahawa Marikh mengandungi bukti tasik purba yang wujud berbilion tahun dahulu, yang boleh mengandungi bukti untuk kehidupan purba dan keadaan iklim di planet merah. Melalui meta-analisis data satelit selama bertahun-tahun yang menunjukkan bukti untuk tasik di Marikh, Dr. Joseph MICHALSKI, ahli geologi di Jabatan Sains Bumi, The University of Hong Kong (HKU) mencadangkan bahawa saintis mungkin telah meremehkan secara dramatik bilangan tasik purba Marikh yang pernah wujud.

Michalski dan pasukan antarabangsa baru-baru ini menerbitkan keputusan mereka dalam Astronomi Alam, yang menerangkan analisis global tasik Marikh purba. “Kami mengetahui kira-kira 500 tasik purba yang disimpan di Marikh, tetapi hampir semua tasik yang kami ketahui adalah lebih besar daripada 100 km.2,” jelas Michalski. “Tetapi di Bumi, 70% daripada tasik adalah lebih kecil daripada saiz ini, berlaku dalam persekitaran sejuk di mana glasier telah berundur. Tasik bersaiz kecil ini sukar dikenal pasti di Marikh melalui penderiaan jauh satelit, tetapi banyak tasik kecil mungkin wujud. Berkemungkinan sekurang-kurangnya 70% tasik Marikh masih belum ditemui.” Para saintis memantau tasik kecil ini di Bumi untuk memahami perubahan iklim. tasik kecil di Marikh mungkin juga mengandungi maklumat kritikal tentang iklim masa lalu.

Makalah baru-baru ini juga melaporkan bahawa kebanyakan tasik Marikh yang terkenal bertarikh 3,500 hingga 4,000 juta tahun dahulu, tetapi setiap tasik itu mungkin hanya bertahan dalam masa yang singkat dari segi geologi (10,000 hingga 100,000 tahun) dalam tempoh masa ini. Ini bermakna Marikh purba mungkin kebanyakannya sejuk dan kering juga, tetapi ia menjadi panas secara episod untuk jangka masa yang singkat. Michalski menambah, “Oleh kerana graviti yang lebih rendah di Marikh dan tanah berbutir halus yang meresap, tasik di Marikh akan menjadi sangat keruh dan mungkin tidak membenarkan cahaya menembusi dengan sangat dalam, yang boleh memberikan cabaran kepada kehidupan fotosintesis, jika ia wujud.”

Bilangan tasik Marikh purba mungkin telah dipandang remeh secara dramatik oleh saintis

Rajah 2: Tasik kawah Pingualuit di Kanada ialah contoh zaman moden tasik yang dihoskan oleh kawah hentaman sejuk di Bumi yang serupa dengan tasik kawah purba di Marikh. Kredit: Google Earth

Tasik mengandungi air, nutrien dan sumber tenaga untuk kemungkinan hidupan mikrob, termasuk cahaya untuk fotosintesis. Oleh itu, tasik adalah sasaran utama untuk penerokaan astrobiologi oleh Mars Rovers seperti NASA’s Perseverance rover kini di Marikh. Tetapi Michalski memberi amaran, “Tidak semua tasik dicipta sama. Dalam erti kata lain, sesetengah tasik Marikh akan menjadi lebih menarik untuk kehidupan mikrob daripada yang lain kerana beberapa tasik itu besar, dalam, tahan lama dan mempunyai pelbagai persekitaran seperti sistem hidroterma yang mungkin kondusif untuk pembentukan kehidupan mudah.” Dari sudut pandangan ini, mungkin masuk akal untuk menyasarkan tasik yang besar, purba, pelbagai alam sekitar untuk penerokaan masa hadapan.

“Bumi adalah tuan rumah kepada banyak persekitaran yang boleh berfungsi sebagai analog kepada planet lain. Dari rupa bumi Svalbard yang keras hingga ke kedalaman Tasik Mono—kita boleh menentukan cara mereka bentuk alat untuk mengesan kehidupan di tempat lain di sini, di rumah. Kebanyakan alat tersebut adalah bertujuan untuk mengesan mayat dan sisa-sisa kehidupan mikrob,” kata Dr. David BAKER, ahli ekologi di Sekolah Sains Biologi HKU yang berpengetahuan luas tentang sistem mikrob Bumi di tasik.

China berjaya mendaratkan pendarat pertamanya, Zhurong, di Marikh pada Mei tahun ini. Zhurong kini menjelajah dataran Utopia Planitia, meneroka petunjuk mineralogi dan kimia kepada perubahan iklim baru-baru ini. China juga merancang misi pemulangan sampel yang mungkin berlaku pada penghujung dekad ini, yang boleh menyasarkan salah satu deposit tasik yang menarik.


Tasik bumi mengeluarkan kurang metana daripada yang disangkakan sebelum ini


Maklumat lanjut:
Joseph R. Michalski et al, Kepelbagaian geologi dan potensi mikrobiologi tasik di Marikh, Astronomi Alam (2022). DOI: 10.1038/s41550-022-01743-7

Disediakan oleh
Universiti Hong Kong


Petikan: Bilangan tasik Marikh purba mungkin telah dipandang remeh secara mendadak oleh saintis (2022, 16 September) yang diperoleh pada 17 September 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Bilangan tasik Marikh purba mungkin telah dipandang remeh secara dramatik oleh saintis


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/