Bintang neutron luar biasa berputar setiap 76 saat ditemui di tanah perkuburan bintang

Teleskop MeerKAT mengesan bintang. Kredit: Danielle Futeselaar

Pasukan antarabangsa yang diketuai oleh saintis Universiti Sydney telah menemui isyarat radio luar biasa yang memancarkan bintang neutron yang berputar dengan sangat perlahan, melengkapkan satu putaran setiap 76 saat.

Bintang itu unik kerana ia berada di “kuburan bintang neutron,” di mana tiada denyutan dijangka. Penemuan itu dibuat oleh pasukan MeerTRAP menggunakan teleskop radio MeerKAT di Afrika Selatan dan diterbitkan dalam Astronomi Alam.

Bintang itu pada mulanya dikesan daripada satu nadi. Kemudian adalah mungkin untuk mengesahkan beberapa denyutan menggunakan imej langit sepanjang lapan saat berturut-turut, untuk mengesahkan kedudukannya.

Bintang neutron adalah sisa-sisa letupan supernova bintang besar yang sangat padat. Para saintis mengetahui kira-kira 3,000 daripadanya di galaksi kita. Bagaimanapun, penemuan baharu itu tidak seperti apa yang dilihat setakat ini. Pasukan berpendapat ia boleh tergolong dalam kelas berteori magnetar tempoh ultra-panjang-bintang dengan sangat medan magnet yang kuat.

Ketua penyelidikan Dr Manisha Caleb, yang dahulunya dari Universiti Manchester dan kini di Universiti Sydney, berkata: “Hebatnya kami hanya mengesan pelepasan radio daripada sumber ini untuk 0.5 peratus daripadanya. tempoh putaran.

“Ini bermakna amat bertuah kerana pancaran radio itu bersilang dengan Bumi.Kredit: Universiti Sydney

“Oleh itu berkemungkinan terdapat lebih banyak lagi bintang berputar yang sangat perlahan ini di dalam galaksi, yang mempunyai implikasi penting untuk memahami bagaimana bintang neutron dilahirkan dan berumur.

“Majoriti tinjauan pulsar tidak mencari tempoh selama ini, jadi kami tidak tahu berapa banyak bintang ini mungkin wujud.”

Yang baru ditemui neutron star dinamakan PSR J0901-4046 dan nampaknya mempunyai sekurang-kurangnya tujuh jenis nadi yang berbeza, beberapa daripadanya sangat berkala. Ia menunjukkan ciri-ciri pulsar, magnetar tempoh ultra-panjang dan juga letusan radio yang pantas—kilasan ringkas pelepasan radio di lokasi rawak di langit.

“Ini adalah permulaan kepada kelas baharu bintang neutron. Bagaimana atau sama ada ia berkaitan dengan kelas lain masih belum diterokai. Mungkin ramai lagi di luar sana. Kita hanya perlu melihat.” Kata Dr. Caleb.


Ahli astrofizik berteori jenis baru bintang neutron


Maklumat lanjut:
Manisha Caleb, Penemuan bintang neutron pemancar radio dengan tempoh putaran ultra panjang selama 76 saat, Astronomi Alam (2022). DOI: 10.1038/s41550-022-01688-x. www.nature.com/articles/s41550-022-01688-x

Disediakan oleh
Universiti Sydney


Petikan: Bintang neutron luar biasa berputar setiap 76 saat ditemui di tanah perkuburan bintang (2022, 30 Mei) diambil 30 Mei 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to give thanks to the author of this post for this awesome material

Bintang neutron luar biasa berputar setiap 76 saat ditemui di tanah perkuburan bintang


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/