Boeing berjaya melancarkan kapal angkasa Starliner untuk mengorbit dalam penerbangan ujian do-over

Hampir dua setengah tahun selepas pelancaran pertamanya tidak seperti yang dirancang, kapal angkasa penumpang baharu Boeing, CST-100 Starliner, berjaya dilancarkan ke angkasa petang ini, mencapai orbit yang betul yang perlu dicapai untuk bertemu dengan Stesen Angkasa Antarabangsa. petang esok. Pelancaran yang berjaya menandakan permulaan penerbangan ujian penting untuk Starliner yang akan dimainkan sepanjang minggu depan di angkasa, yang akan membantu menunjukkan sama ada kapsul itu mampu membawa manusia ke angkasa suatu hari nanti.

Starliner ialah kapal angkasa persendirian yang dibangunkan Boeing dengan kerjasama NASA, terutamanya untuk membantu mengangkut angkasawan agensi itu ke dan dari Stesen Angkasa Antarabangsa di orbit Bumi yang rendah. Kapsul itu adalah salah satu daripada dua kenderaan, bersama dengan SpaceX’s Crew Dragon, yang NASA bantu membiayai untuk mengalihkan pengangkutan angkasa daripada kerajaan kepada syarikat komersial. Tetapi sebelum angkasawan NASA boleh menaiki Starliner, agensi angkasa lepas mahu Boeing menunjukkan kapsul itu boleh melaksanakan semua tugas misi penerbangan biasa tanpa anak kapal.

Itulah yang dirancang untuk dilakukan oleh penerbangan hari ini, tetapi ia telah menjadi jalan bergelombang untuk sampai ke tahap ini. Sebenarnya, misi ini adalah ulangan. Boeing telah mencuba penerbangan Starliner tanpa awak yang sama pada Disember 2019, tetapi misi itu – dipanggil OFT – mengalami beberapa siri gangguan perisian. Kapsul itu tidak pernah sampai ke Stesen Angkasa Antarabangsa, dan Boeing terpaksa membawa pulang Starliner lebih awal, gagal menunjukkan keupayaannya untuk berlabuh dengan ISS. Boeing bersetuju untuk membuat semula penerbangan untuk NASA dan hampir dilancarkan semula pada musim panas lalu. Tetapi hanya beberapa jam sebelum berlepas, Boeing menghentikan penerbangan selepas menemui beberapa injap propelan yang tidak berfungsi dengan betul. Syarikat itu terpaksa membawa Starliner kembali ke kilang untuk menangani isu itu.

Kini, Starliner akhirnya berada di orbit di mana ia sepatutnya berada. “Kami mempunyai pembakaran sisipan orbit yang baik,” kata Josh Barrett, wakil komunikasi untuk Boeing, semasa strim langsung pelancaran. “Starliner berada dalam orbit bulat yang stabil dalam perjalanan ke Stesen Angkasa Antarabangsa.”

Tetapi masih banyak yang perlu dibuktikan di hadapan. Seterusnya, ia perlu menunjukkan ia boleh berlabuh secara automatik dengan Stesen Angkasa Antarabangsa, menggunakan penderia onboardnya untuk memandu dirinya ke pelabuhan dok terbuka. Kemudian ia perlu membuka dok dan pulang ke rumah, selamat mendarat kembali ke Bumi. Jadi sementara Starliner telah melihat kejayaan hari ini, kerja itu baru sahaja bermula.

Namun, Boeing telah menunjukkan bahawa ia seolah-olah telah mengatasi masalah yang dialaminya pada tahun 2019. Mungkin detik paling teruk hari ini berlaku kira-kira 31 minit selepas pelancaran, apabila Starliner membakar satu set pendorong di atas kapal untuk meletakkan dirinya ke orbit terakhirnya. Starliner melancarkan ke angkasa lepas di atas roket Atlas V, yang dikendalikan oleh United Launch Alliance, tetapi kerjanya tidak selesai apabila ia berpisah daripada penggalak. Empat pendorong pada Starliner mesti terbakar kurang daripada satu minit untuk mendapatkan kapsul di orbit yang betul. Semasa penerbangan 2019, gangguan perisian menyebabkan Starliner berfikir bahawa ia adalah masa yang salah dalam hari, menyebabkan kapsul itu tersilap melancarkan pendorongnya. Akibatnya, Starliner mengeluarkan terlalu banyak propelan dan tidak masuk ke orbit yang betul yang diperlukan untuk sampai ke ISS.

Hari ini, penembakan pendorong nampaknya berjalan lancar pada mulanya, dan Starliner berada dalam orbit yang dimaksudkan. Bagaimanapun, selepas penerbangan itu, Boeing mendedahkan bahawa dua pendorong sebenarnya gagal semasa pemasukan orbit, ditutup lebih awal daripada yang dimaksudkan. Yang pertama ditutup selepas satu saat, dan sistem kawalan penerbangan dihalakan semula ke pendorong kedua berdekatan. Walau bagaimanapun, yang itu juga ditutup lebih awal selepas hanya 25 saat, dan sistem itu terpaksa mengubah hala ke pendorong ketiga, yang berfungsi seperti yang dimaksudkan. Secara keseluruhannya, ia tidak menjejaskan keupayaan Starliner untuk mencapai orbit yang dirancang. Boeing sedang mengkaji isu itu, walaupun syarikat itu dan NASA mendakwa pendorong yang gagal seharusnya tidak menjejaskan keupayaan Starliner untuk melaksanakan seluruh misinya.

“Kami akan pergi melihat data, cuba memahami apa yang berlaku,” kata Steve Stich, pengurus program untuk Program Krew Komersial NASA, semasa sidang akhbar selepas penerbangan. “Dan kemudian dari perspektif redundansi, bolehkah kita memulihkan pendorong itu?” Starliner akan menggunakan pendorongnya sekali lagi untuk melakukan pembakaran bagi mengubah suai orbitnya apabila ia menghampiri stesen dan juga mengeluarkan kapsul dari orbit apabila ia kembali ke Bumi. Sepuluh daripada 12 tujah yang diperlukan Starliner berfungsi, menurut Boeing.

Boeing nampaknya tidak menghadapi sebarang masalah dengan injap propelan kali ini, yang menyebabkan syarikat itu menyental pelancaran terakhirnya pada Ogos 2021. Sebelum penerbangan ini, Boeing menggantikan injap dan menambah pengedap untuk menghalang kelembapan daripada memasukinya dan menyebabkan masalah.

Satu rendering artistik Starliner berlabuh dengan Stesen Angkasa Antarabangsa
Imej: Boeing

Kini, Starliner akan menghabiskan kira-kira keesokan harinya di angkasa, menaikkan orbitnya secara beransur-ansur, sebelum cuba berlabuh dengan ISS pada 7:10 malam ET pada hari Jumaat. Anggota krew di stesen angkasa akan memantau pendekatan kapsul. Jika itu berjaya, maka mereka akan membuka pintu kepada Starliner pada hari Sabtu, mengambil beberapa kargo yang dibungkus di dalamnya. Turut menunggang di dalam Starliner ialah peragawati yang dipanggil Rosie the Rocketeer, serta penderia yang membantu mengumpul data untuk menentukan bagaimana penerbangan itu untuk penumpang masa depan. Selepas empat hingga lima hari berlabuh di ISS, Starliner akan membuka dok dan kemudian pulang ke rumah, mendarat di suatu tempat di Bumi di salah satu daripada lima tapak yang mungkin — termasuk White Sands Missile Range di New Mexico.

Bergantung pada bagaimana misi ini berjalan, NASA dan Boeing terpulang untuk menyediakan Starliner bagi penerbangan angkasa lepas manusia, melaksanakan misi ujian dengan orang di atas kapal yang dipanggil CFT, untuk Ujian Penerbangan Berkru. Walaupun NASA telah memilih sekumpulan angkasawan yang boleh terbang dalam misi itu, agensi itu berkata ia akan memuktamadkan yang pertama untuk kru Starliner menjelang akhir musim panas.

Dan kemungkinan masih ada jalan yang panjang sebelum itu boleh berlaku. Minggu lalu, panel keselamatan NASA menyatakan bahawa proses mengesahkan payung terjun yang diperlukan untuk mendarat Starliner adalah ketinggalan. Selain itu, Boeing baru-baru ini menyatakan bahawa mungkin syarikat itu akan mereka bentuk semula injap yang memberi masalah kepada syarikat tahun lepas. Jika itu berlaku, NASA mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mengesahkan Starliner untuk membawa orang. Dan panel keselamatan memberi amaran agar tidak tergesa-gesa berbuat demikian.

“Panel gembira bahawa dari semua petunjuk, tidak ada rasa perlu tergesa-gesa ke CFT,” kata Dave West, ahli Panel Penasihat Keselamatan Aeroangkasa NASA, semasa mesyuarat itu. “Pandangan yang secara konsisten dinyatakan kepada kami ialah program ini akan diteruskan ke CFT apabila, dan hanya apabila, ia sudah bersedia.”

Panel itu juga menyatakan bahawa cara terbaik untuk menyediakan CFT adalah untuk penerbangan semasa ini berjalan lancar. Minggu depan akan memutuskan jika itu berlaku.

Kemas kini 19 Mei, 9:40 malam ET: Cerita ini dikemas kini untuk memasukkan maklumat daripada sidang akhbar selepas pelancaran, memperincikan isu pendorong semasa penerbangan.

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Boeing berjaya melancarkan kapal angkasa Starliner untuk mengorbit dalam penerbangan ujian do-over


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/