Boeing bertempur dengan pembekal utama menjelang pelancaran kapal angkasa Starliner

CST-100 Starliner dijadualkan untuk pelancaran Florida pada 19 Mei di atas roket Atlas 5 ke Stesen Angkasa Antarabangsa, dengan Boeing menyasarkan untuk menunjukkan kepada NASA bahawa kapal angkasa itu selamat untuk membawa angkasawan ke dan dari pos yang mengorbit. Kegagalan perisian memendekkan penerbangan ujian tanpa anak kapal 2019 yang serupa.

Misi itu adalah langkah penting ke arah mewujudkan semula Boeing sebagai saingan berdaya maju kepada usahawan jutawan Elon Musk’s SpaceX, pemacu yang rumit oleh perselisihan pendapat Boeing dengan pembekal sistem pendorong Aerojet, menurut tiga orang yang tidak mahu namanya disiarkan.

Boeing yang berpangkalan di Chicago (BA (BA)) dan Aerojet yang berpangkalan di El Segundo, California (ARJD (AJRD)) berselisih mengenai punca masalah yang melibatkan injap bahan api dalam sistem pendorong Starliner yang memaksa penangguhan penerbangan ujian Julai lalu, dengan kedua-dua syarikat menyalahkan satu sama lain, kata sumber itu.

Perselisihan itu, yang tidak pernah dilaporkan sebelum ini, berlaku pada masa Boeing sudah berlumba-lumba untuk muncul daripada krisis berturut-turut yang telah mengganggu perniagaan kapal terbangnya dan menghabiskan wang tunai.

Pertikaian Aerojet ialah ilustrasi terbaharu perjuangan Boeing dengan Starliner, sebuah program yang menelan kos caj syarikat $595 juta sejak 2019. Menghadapi kontrak NASA harga tetap yang menyebabkan Boeing mempunyai sedikit ruang gerak dari segi kewangan, syarikat itu telah meneruskan ujian Starliner.

Boeing dalam satu kenyataan yang diberikan oleh jurucakap kepada Reuters mengakui buat kali pertama bahawa ia akhirnya berhasrat untuk mereka bentuk semula sistem injap Starliner untuk mengelakkan berulangnya isu yang memaksa penerbangan ujian tahun lepas penangguhan. Kenyataan Boeing itu berkata bahawa “kami sedang mengusahakan perubahan reka bentuk jangka pendek dan panjang pada injap.”

Tiga belas injap bahan api yang merupakan sebahagian daripada sistem pendorong yang membantu mengemudi Starliner di angkasa lepas ditemui tersekat dan tidak bertindak balas dalam kedudukan tertutup, menyebabkan penangguhan tahun lepas.

Pelbagai halangan teknikal telah mendorong penerbangan pertama Starliner dengan orang di atas kapal ke masa depan yang tidak diketahui, meletakkannya jauh di belakang SpaceX Musk, yang kapsul Crew Dragonnya, dibangunkan di bawah program NASA yang sama dengan Starliner, telah menerbangkan lima kru angkasawan untuk agensi angkasa AS.

NASA berharap Boeing dapat memberikan pilihan tambahan untuk membawa angkasawan ke stesen angkasa. NASA pada Mac menganugerahkan SpaceX tiga lagi misi untuk menebus kelewatan Boeing.

Sepasukan jurutera Boeing dan NASA bersetuju secara umum bahawa punca injap tersekat melibatkan tindak balas kimia antara propelan, bahan aluminium dan pencerobohan lembapan dari tapak pelancaran Starliner di Florida yang lembap.

Jurutera dan peguam Aerojet melihatnya secara berbeza, menyalahkan bahan kimia pembersih yang digunakan Boeing dalam ujian darat, kata dua sumber.

Seorang wakil Aerojet enggan mengulas.

‘PUNCA AKAR’

“Ujian untuk menentukan punca isu injap telah selesai,” kata Boeing dalam kenyataannya, dan kerja itu tidak menemui masalah yang diterangkan oleh Aerojet.

NASA berkongsi pandangan itu, Steve Stich, yang menyelia program krew Boeing dan SpaceX untuk agensi angkasa, memberitahu Reuters.

Boeing juga berkata Aerojet tidak memenuhi keperluan kontraknya untuk menjadikan sistem pendorong cukup berdaya tahan untuk menahan masalah yang disebabkan oleh tindak balas kimia.

Boeing minggu lepas mengarahkan Starliner kembali ke pad pelancaran untuk kali ketiga menjelang pelancaran yang akan datang, setelah menukar sistem pendorong kepada yang baharu dengan pembaikan sementara yang menghalang kelembapan daripada meresap ke bahagian injap.

Boeing dan NASA berkata mereka tidak mencipta semula mana-mana injap yang tersekat sepenuhnya selama sembilan bulan ujian, sebaliknya mengukur sejauh mana injap sukar dibuka.

Boeing kehilangan lebih 90 tempahan jet akibat perang di Ukraine

Pendekatan ini digunakan untuk mendapatkan Starliner kembali ke pad pelancaran dengan cepat, kata dua sumber.

NASA, Boeing, Aerojet dan penasihat keselamatan bebas akan bertemu minggu ini untuk mencapai penentuan muktamad mengenai punca masalah injap dan memutuskan sama ada pembaikan sementara akan berfungsi.

Pegawai Boeing secara persendirian menganggap penjelasan Aerojet untuk injap yang rosak sebagai usaha untuk mengalihkan tanggungjawab atas kelewatan yang mahal untuk Starliner dan untuk mengelak daripada membayar untuk sistem injap yang direka bentuk semula, kata dua sumber.

“Ia menggelikan,” kata seorang yang terlibat dalam penyiasatan bersama Boeing-NASA mengenai isu nilai mengenai dakwaan Aerojet, bercakap tanpa nama untuk membincangkan hubungan pembekal sulit. “Mendapatkan pembuat injap atau pembekal sistem pendorong untuk menuliskan, ‘Ya, saya mengacaukannya’ … itu tidak akan berlaku.”

Selepas ujian dan isu perisian menyebabkan kegagalan Starliner 2019 untuk berlabuh di stesen angkasa lepas, pegawai NASA mengakui mereka terlalu mempercayai Boeing apabila mereka memutuskan untuk menumpukan lebih banyak pengawasan kejuruteraan kepada SpaceX yang lebih baharu berbanding gergasi aeroangkasa itu.

Persengketaan dengan Aerojet bukanlah pergaduhan subkontraktor Starliner pertama Boeing. Pada 2017, Starliner mengalami kemalangan semasa ujian tanah yang memaksa presiden subkontraktor yang berbeza untuk dipotong secara perubatan kakinya. Subkontraktor itu menyaman, dan Boeing kemudiannya menyelesaikan kes itu.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this awesome material

Boeing bertempur dengan pembekal utama menjelang pelancaran kapal angkasa Starliner


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/