Bola api gergasi dilihat menembak merentasi langit UK – tetapi ia mungkin bukan meteor. Inilah pendapat ahli meteorologi.

Beratus-ratus orang di seluruh United Kingdom mempunyai tempat duduk barisan hadapan dengan misteri menarik yang benar-benar berlaku di atas kepala mereka pada malam Rabu. Bola api besar dengan asal usul yang belum diketahui ditembak tepat di langit, membingungkan ratusan orang di seluruh Scotland, Ireland dan England.

Bola api yang bergerak pantas itu ditangkap pada beberapa kamera kira-kira jam 10 malam waktu tempatan. Beberapa saksi menyifatkan ia kelihatan hijau manakala video menunjukkan ia dikelilingi oleh aura berkelip-kelip yang meluas ketika ia melesat melintasi awan.

Bagi Steve Owens, ahli astronomi dan komunikator sains di Pusat Sains Glasgow, penampakan itu adalah “luar biasa,” katanya kepada BBC.

“Saya sedang duduk di ruang tamu saya tepat jam 22:00 dan saya melihat dari arah selatan balu itu bola api yang cemerlang – meteor ini – melintasi langit,” katanya kepada outlet itu. “Saya dapat tahu ia sesuatu yang istimewa. Saya dapat melihat melalui awan yang pecah bahawa ia berpecah – pecah dengan serpihan kecil yang keluar darinya.”

Rangkaian Meteor UK, kumpulan sains warganegara yang menggunakan 170 kamera pengesan untuk menangkap meteor dan bola api di seluruh UK, berkata ia menerima hampir 800 laporan mengenai bola api itu. Pertubuhan Meteor Antarabangsa menerima lebih daripada 1,000.

Butiran tepat bola api itu – dari mana ia datang dan dari mana ia mendarat – masih difikirkan, tetapi IMO percaya trajektorinya bermula dalam segi tiga antara Ireland Utara, Isle of Man dan utara England dan mengembara ke utara dan barat sedikit, sebelum itu. mendarat di lautan di selatan Hebrides.

Walau bagaimanapun, satu perkara yang kelihatan pasti ialah bolt cahaya berkemungkinan bukan meteor. Penyelidik berpendapat bahawa kemungkinan besar ia adalah serpihan angkasa, dengan beberapa mempersoalkan sama ada ia milik SpaceX milik Elon Musk, walaupun ia belum disahkan, dan menurut ahli astronomi Jonathan McDowell, tidak mungkin berdasarkan trajektori bola api itu.

“Tiada bukti kemasukan semula Starlink atau serpihan angkasa lepas ke UK pada masa itu,” kata McDowell. Dia juga berkata bahawa ia lebih perlahan daripada meteor biasa, walaupun tidak sepenuhnya di luar julat biasa, “tetapi terlalu laju untuk satelit.”

Rangkaian Meteor UK, bagaimanapun, berkata bola api itu bertahan selama kira-kira 20 saat, “yang agak perlahan untuk meteor tetapi konsisten dengan serpihan angkasa.” Owens telah memberitahu BBC bahawa meteor atau bintang jatuh cenderung menjadi “jalur cahaya kecil yang bertahan sepersekian saat.”

“Terdapat banyak spekulasi mengenai bola api malam tadi,” tweet Rangkaian Meteor UK pada hari Khamis. “Bukti yang kami lihat setakat ini menunjukkan sampah angkasa tetapi jika kami dibentangkan dengan data baharu yang mengubahnya, kami akan memberitahu anda.”

Penyelidik terus menganalisis data untuk mengenal pasti objek sekejap.We would love to thank the writer of this article for this amazing material

Bola api gergasi dilihat menembak merentasi langit UK – tetapi ia mungkin bukan meteor. Inilah pendapat ahli meteorologi.


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/