Bola api Taurid Utara boleh dilihat sepanjang bulan November | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

“Kawanan” Taurid masih kuat pada bulan ini, dengan meteor terang yang dikenali sebagai bola api kelihatan di seluruh dunia di langit malam.

Taurid Selatan memuncak minggu lepas, dengan penampakan bebola api berlangsung sepanjang minggu pertama bulan November, tetapi ia masih belum berakhir. Hujan meteor Taurid terdiri daripada dua aliran, dan Taurid Utara diramalkan memuncak pada hari Sabtu, menurut EarthSky.

“Taurid hanya memuncak pada mungkin lima meteor sejam, tetapi sentiasa ada kemungkinan bahawa salah satu daripada lima itu mungkin bola api, yang lebih terang daripada mana-mana bintang atau planet di langit,” kata Robert Lunsford, penyelaras laporan bola api untuk Persatuan Meteor Amerika. “Hanya matahari dan bulan lebih terang daripada bola api biasa, jadi ia agak menakjubkan apabila anda melihatnya.”

Taurid Selatan berlangsung dari kira-kira 23 September hingga 12 November, manakala Taurid Utara aktif dari kira-kira 13 Oktober hingga 2 Disember. Apabila kedua-dua pancuran itu aktif secara serentak, mungkin terdapat peningkatan dalam bola api, terutamanya semasa tahun kawanan Taurid seperti ini.

Hujan mencapai puncak masing-masing pada titik di mana Bumi paling hampir dengan pusat setiap aliran. Kawanan itu terhasil apabila Musytari cukup dekat untuk menarik aliran dengan gravitinya, menyebabkan serpihan terpeluwap dan mencipta lonjakan dalam bola api. Kali terakhir ini berlaku adalah pada 2015, dan sebelum itu pada 2008, mencipta a pengulangan tujuh tahun yang diramalkan oleh masyarakat meteor akan berlaku lagi untuk 2022.

“Ia adalah pancuran mandian yang sangat menarik yang menghasilkan banyak bola api,” kata Mike Hankey, pengurus operasi Persatuan Meteor Amerika dan pencipta program pengesanan bola apinya. “Ia sentiasa dikenali dengan bola api, tetapi kami pasti dapat melihat peningkatan data setiap hari bulan ini. Sudah ada banyak bola api.”

Taurid memancar dari arah buruj Taurus, walaupun sebaiknya jangan melihat di kawasan itu kerana laluan meteor itu berlangsung untuk tempoh yang paling singkat. Bola api akan kelihatan di seluruh langitdan mereka juga tidak akan terganggu dengan pudarnya bulan purnama yang terang pada 8 November kerana ia boleh mengatasi kebanyakan unsur langit malam.

Taurid Selatan dan Utara kedua-duanya berasal daripada komponen Komet Encke, yang mempunyai orbit terpendek mengelilingi matahari daripada mana-mana komet utama dalam sistem suria kita pada lebih sedikit daripada tiga tahun. Setiap kali Encke melepasi Bumi dalam orbitnya, ia meninggalkan jejak serpihan baharu, menjadikannya pengeluar meteoroid yang besar. Ketegangan itu sangat besar sehingga planet kita mengambil masa beberapa minggu untuk melalui hujan meteor.

Komet Encke akan kembali pada Oktober 2023.

Meteor Taurid cenderung bergerak perlahan tetapi kadangkala sangat terang, bergantung pada saiznya. Meteor yang lebih besar daripada satu meter (3.3 kaki) cenderung bergerak paling perlahan dan bersinar paling terang, menurut NASA. Bola api boleh dilihat bergerak merentasi langit selama beberapa saat, manakala kebanyakan meteor kelihatan hanya untuk satu milisaat. Bola api sering digambarkan sebagai berwarna-warni, sama ada merah, oren atau kuning.

“Anda tidak akan selalu melihat bola api, tetapi terdapat meteor setiap malam sepanjang tahun,” kata Lunsford. “Ia sesuatu yang anda boleh lakukan dengan murah. Anda tidak memerlukan teleskop pun; cuma mata awak yang sempurna.”

Terdapat tiga lagi hujan meteor yang boleh anda lihat pada baki tahun 2022, menurut Panduan pancuran meteor EarthSky 2022. Berikut ialah hujan dan puncak yang diramalkan:

• 18 November: Leonids

• 14 Disember: Geminids

• 22 Disember: Ursid

Terdapat satu lagi bulan purnama di atas Kalendar Almanak Petani Lama untuk 2022: bulan sejuk pada 7 Disember.

We would love to give thanks to the writer of this article for this remarkable content

Bola api Taurid Utara boleh dilihat sepanjang bulan November | CNN


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/