Boom! Teleskop Angkasa James Webb memecahkan peristiwa penting keenamnya di angkasa lepas

The James Webb Teleskop Angkasa — pernah menjadi bête noire sains angkasa — terus mempesonakan kini ia berlindung dengan gembira di angkasa. hidup Jumaat, 1 April, NASA mendedahkan bahawa teleskop itu telah menyelesaikan tahap enam daripada proses persediaan tujuh langkahnya lebih awal daripada jadual. Teleskop Webb berada di landasan untuk datang dalam talian pada musim panas 2022 apabila ia akan memulakan pemerhatian terhadap alam semesta dekat dan jauh. Teleskop Webb berpotensi untuk membuka kunci rahsia jirim gelap, meninjau atmosfera eksoplanet untuk tanda-tanda kehidupan, dan mencari bintang pertama di alam semesta.

Apa yang baharu — Pada hari Jumaat, NASA mendedahkan dalam a jawatan di blog Webb Telescope bahawa pasukan operasi di Bumi memanggilnya sehari setakat peringkat keenam proses pentauliahan Webb berjalan. Kini, mereka bersedia untuk meneruskan ke langkah ketujuh dan terakhir untuk menyediakan teleskop untuk sains — sebaik sahaja instrumen sejuk kepada suhu operasi mereka, iaitu.

Instrumen NIRCam Webb merakam swafoto yang kurang ajar ini semasa proses penjajaran.NASA

Pengumuman itu meletakkan Webb sedikit lebih awal daripada jadual – ahli sains Ball Aerospace dan ahli pasukan Webb Chanda Walker berkata dalam satu kenyataan bahawa kecekapan itu datang sebagai satu kejutan yang menyenangkan.

“Sebagai peraturan umum, proses pentauliahan bermula dengan pembetulan kasar dan kemudian beralih ke pembetulan halus. Pembetulan kasar cermin sekunder awal, bagaimanapun, sangat berjaya sehingga pembetulan halus dalam lelaran pertama Fasa Enam tidak diperlukan, “kata Walker.

“Pencapaian ini adalah kerana perancangan bertahun-tahun dan kerja berpasukan yang hebat di kalangan pasukan penderia hadapan gelombang,” tambahnya.

Mengapa ia penting – Untuk sampai ke masa ini, pasukan Webb Telescope telah melalui proses berminggu-minggu, teliti melaraskan perlahan-lahan 18 segmen emas dan berilium cermin utama teleskop untuk membawanya ke dalam penjajaran (dalam fokus) merentas beberapa instrumen berbeza pada Webb. Ini adalah:

Proses ini berjalan dengan baik – untuk kedua-dua cermin utama dan sekunder – bahawa beberapa pelarasan yang telah dirancang oleh pasukan pada asalnya tidak perlu berlaku pada akhirnya, menurut NASA.

Di Twitter, the Pasukan Webb NASA menulis: “Usaha penjajaran sebelum ini adalah sangat tepat sehingga pasukan membuat kesimpulan bahawa tiada pelarasan tambahan diperlukan untuk cermin sekunder Webb sehingga peringkat ketujuh.”

Cantik, untuk imej kejuruteraan.NASA

Jadi apa yang kita tunggu sekarang? Itu akan menjadi Instrumen Inframerah Pertengahan atau MIRI, instrumen terakhir yang akan diselaraskan. MIRI perlu menyejukkan hingga menyejukkan tolak 447 darjah Fahrenheit (7 Kelvin) untuk operasi biasa. Proses itu akan mengambil masa berminggu-minggu, walaupun dalam ruang gelap yang sejuk.

Apa yang seterusnya untuk Webb — Setelah MIRI menjadi sejuk, teleskop akan memasuki peringkat pentauliahan ketujuhnya. Ini adalah pencapaian terakhir sebelum instrumen datang dalam talian sepenuhnya dan kami mula menggunakan Webb untuk mencipta beberapa imej alam semesta yang paling tepat dan tajam yang pernah ada.

Teleskop Angkasa James Webb dilancarkan ke angkasa lepas pada 25 Disember 2021. Ia merupakan projek bersama antara NASA, Agensi Angkasa Eropah dan institusi sains angkasa antarabangsa yang lain. Webb direka bentuk untuk melihat alam semesta dalam panjang gelombang cahaya inframerah, bermakna ia boleh melihat dengan cekap jauh ke alam semesta yang jauh berbanding teleskop yang beroperasi dalam spektrum cahaya kelihatan, seperti Hubble Teleskop Angkasa.

Pada masa ini, Webb masih berada di landasan untuk datang dalam talian semasa musim panas 2022 — ketika itulah NASA mengekalkan kami akan mendapat pemerhatian sains pertama daripada Webb. Berdasarkan imej kejuruteraan yang dikeluarkan setakat ini, termasuk ini imej bintang yang menakjubkan dengan sedikit kilauan galaksi yang dilemparkan untuk rempah ratus, ini sepatutnya bagus.We would like to say thanks to the author of this post for this awesome content

Boom! Teleskop Angkasa James Webb memecahkan peristiwa penting keenamnya di angkasa lepas


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/