Bulan penuh akan bertukar menjadi merah yang menakutkan semasa gerhana bulan penuh | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Ditetapkan untuk bertukar warna tembaga merah di langit pada hari Selasa ini, 8 November, bulan purnama akan memulakan Hari Pilihan Raya dengan acara awal pagi yang tersendiri — gerhana bulan penuh.

Gerhana kedua dalam tahun itu, gerhana akan bermula pada 3:02 pagi ET, dengan bulan pada mulanya malap untuk sejam pertama, dan berakhir pada 8:50 pagi ET.

Pada keseluruhannya, peringkat di mana keseluruhan bulan berada dalam bayang-bayang Bumi, bulan akan bertukar menjadi warna kemerahan gelap, itulah sebabnya gerhana penuh juga dipanggil bulan darah. Penonton langit akan dapat melihat kesan yang menarik bermula pada 5:17 pagi ET, menurut NASA.

“Ia tidak begitu biasa, jadi ia sentiasa baik untuk mendapatkannya apabila anda boleh,” kata Dr. Alphonse Sterling, ahli astrofizik di Pusat Penerbangan Marshall Space NASA dalam Huntsville, Alabama. “Saya fikir ia adalah peranti pembelajaran yang sangat baik untuk mereka yang ingin mendalami astronomi.”

Gerhana bulan penuh berlaku kira-kira sekali setiap 1 ½ tahun secara purata, dengan gerhana bulan penuh seterusnya tidak berlaku sehingga 14 Mac 2025 — walaupun gerhana bulan separa dan penumbra akan terus berlaku dalam masa yang sama. Gerhana bulan penumbra berlaku apabila bulan bergerak melalui bayang-bayang luar, atau penumbra, Bumi, jadi kesan visualnya lebih halus.

Mereka yang melihat gerhana bulan penuh akan dapat melihat kelengkungan bayang-bayang Bumi apabila ia mula perlahan-lahan menelan bulan sepenuhnya. Sekurang-kurangnya sebahagian daripada fenomena itu akan dapat dilihat di seluruh Asia timur, Australia, Pasifik, Amerika Utara dan Amerika Tengah, menurut NASA.

Setiap bulan penuh pertama bulan November dipanggil bulan memerang sebagai penghormatan kepada tikus semiakuatik. Ini adalah masa tahun apabila memerang mula berteduh selepas menyimpan makanan mereka untuk musim sejuk, menurut Almanak Petani Lama. Bulan akan berada pada tahap paling terang pada 6:02 pagi ET, nota almanak.

Gerhana bulan berlaku apabila matahari, Bumi dan bulan sejajar supaya bulan masuk ke dalam bayang-bayang Bumi. Disebabkan susunan ini, tidak seperti gerhana matahari, gerhana bulan boleh dinikmati dari mana-mana sahaja kehadiran bulan pada waktu malam. Bintang berhampiran biasanya dikaburkan oleh cahaya bulan, tetapi bulan akan cukup malap untuk tempoh gerhana yang ia akan didedahkan, menurut Sterling.

“Dengan gerhana matahari, anda perlu berada di tempat yang betul, tetapi untuk gerhana bulan, ia tidak begitu sensitif terhadap lokasi,” kata Sterling.

“Seluruh separuh bumi yang berada pada waktu malam dalam tempoh ketika bulan jatuh ke dalam bayang-bayang dapat melihatnya. Jadi pada asasnya, ia tersedia untuk separuh dunia.”

Fenomena yang sama yang mewarnai langit biru dan matahari terbenam merah adalah yang menyebabkan bulan bertukar merah berkarat semasa gerhana bulan, menurut NASA. Semasa gerhana bulan, atmosfera Bumi menyebarkan cahaya matahari, membenarkan cahaya merah, oren dan kuning melaluinya, dan menyerakkan cahaya biru yang biasanya dilihat dengan bulan.

Di timur Amerika Syarikat dan Kanada, bulan akan terbenam sebelum gerhana berakhir, jadi sebaiknya lihat ke arah ufuk barat untuk melihat keseluruhannya. Melihat gerhana matahari memerlukan perlindungan mata, tetapi anda boleh menikmati gerhana bulan dengan selamat tanpa sebarang peralatan — walaupun pandangan anda boleh dipertingkatkan dengan teropong.

“Ini adalah perkara yang sangat bagus tentang gerhana bulan, khususnya. Anda benar-benar memerlukan apa-apa kecuali mata anda. Bulan adalah objek yang terang, jadi anda tidak memerlukan tempat yang sangat gelap untuk melihat acara itu,” kata Sterling. “Dan bayang-bayang, warna merah yang indah yang anda lihat semasa gerhana, anda boleh lihat di mana-mana, walaupun di tengah-tengah bandar.”

Selepas bulan darah memerang, tahun ini mempunyai satu lagi acara bulan purnama, menurut Almanak Petani Lama. Bulan sejuk berlaku pada 7 Disember.

Bagi hujan meteor, sekarang, anda boleh melihat Taurid Selatan di langit malam. Saksikan kemuncak peristiwa hujan meteor yang akan datang ini pada akhir tahun ini, menurut EarthSky Panduan hujan meteor 2022:

• Taurid Utara: 12 November

• Leonids: 17-18 November

• Geminids: 13-14 Disember

• Ursid: 22-23 Disember

We want to say thanks to the author of this short article for this amazing web content

Bulan penuh akan bertukar menjadi merah yang menakutkan semasa gerhana bulan penuh | CNN


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/