Burung terbang paling berat di dunia menggunakan tumbuhan untuk mengubati diri, kata saintis | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.


London
CNN

Mengambil dadah jika anda berasa di bawah cuaca adalah berita lama untuk manusia, tetapi penyelidikan baharu menunjukkan bahawa yang paling berat di dunia burung mampu terbang boleh menjadi haiwan terbaru yang menggunakan tumbuhan sebagai bentuk ubat.

Penyelidik dari Madrid di Sepanyol mengkaji data mengenai 619 najis kepunyaan bustard hebat dan mendapati bahawa dua spesies tumbuhan yang dimakan lebih banyak daripada makanan lain dalam diet mereka mempunyai “antiparasit kesan.”

“Di sini kami menunjukkan bahawa bustard yang hebat lebih suka makan tumbuhan dengan sebatian kimia dengan kesan antiparasit,” kata Luis M. Bautista-Sopelana, seorang saintis di Muzium Sains Semula Jadi Nasional Madrid dan pengarang utama, dalam kenyataan berita hari ini.

Ditemui di bahagian Eropah, Afrika dan Asia, bustard hebat disenaraikan sebagai terdedah dalam Senarai Merah Spesies Terancam Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semula Jadi, dengan kira-kira 70% penduduk dunia tinggal di semenanjung Iberia, menurut keluaran itu.

Diterbitkan di Sempadan dalam Ekologi dan Evolusi jurnal saintifik pada hari Rabu, kajian itu mendedahkan bahawa bustard besar makan banyak popia jagung (Papaver rhoeas) dan bugloss viper ungu (Echium plantagineum). Pada manusia, popia jagung telah digunakan untuk sifat perubatannya sebagai penenang dan melegakan kesakitan manakala bugloss viper ungu boleh menjadi toksik jika dimakan.

Melalui analisis ekstrak tumbuhan, penyelidik mendapati bahawa kedua-duanya mempunyai sifat antiparasit, yang mereka uji terhadap tiga parasit biasa dalam burung: protozoon Trichomonas gallinae, nematod Meloidogyne javanica dan kulat Aspergillus niger.

Kedua-dua tumbuhan itu sangat berkesan dalam membunuh atau menghalang kesan protozoa dan nematod, menurut kajian itu. Bugloss viper ungu menunjukkan tindakan pertahanan sederhana terhadap kulat.

Para penyelidik menyatakan bahawa tumbuhan ini dimakan terutamanya semasa musim mengawan, yang mereka percaya adalah untuk menafikan kesan peningkatan pendedahan kepada parasit pada masa itu.

Bustard yang hebat adalah dikenali sebagai penternak lek, yang bermaksud jantan berkumpul di tapak terpilih untuk dipamerkan untuk betina yang melawat, yang kemudian memilih pasangan berdasarkan rancangan itu, kata siaran berita itu.

“Secara teorinya, kedua-dua jantina bustard hebat mungkin mendapat manfaat daripada mencari tumbuhan ubatan pada musim mengawan apabila penyakit kelamin adalah perkara biasa – manakala lelaki yang menggunakan tumbuhan dengan sebatian aktif terhadap penyakit mungkin kelihatan lebih sihat, bertenaga dan menarik bagi betina,” Azucena Gonzalez-Coloma, seorang penyelidik di Institut Sains Pertanian di Madrid dan pengarang bersama kajian, berkata dalam siaran itu.

Paul Rose, ahli zoologi dan pensyarah dalam tingkah laku haiwan di Universiti Exeter di England, berkata penemuan menunjukkan bahawa bustard yang hebat mampu menentukan apa yang baik untuk mereka pada masa tertentu dan mengubah tingkah laku mencari makan mereka dengan sewajarnya. Dia tidak terlibat dengan kajian itu.

“Kami biasanya mengaitkan ubatan sendiri dalam spesies seperti primata, jadi untuk melihat penyelidik mengkaji burung terancam adalah cemerlang,” kata Rose kepada CNN.

Cimpanzi telah dikesan menangkap serangga dan meletakkannya pada luka mereka sendiriserta luka orang lain, mungkin sebagai satu bentuk ubat, manakala ikan lumba-lumba bergesel dengan jenis karang tertentu untuk melindungi kulit mereka daripada jangkitan.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Burung terbang paling berat di dunia menggunakan tumbuhan untuk mengubati diri, kata saintis | CNN


Explore our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/