Cahaya membutakan Marikh dikesan oleh teleskop Webb | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

The Matlamat utama Teleskop Angkasa James Webb adalah untuk mengesan cahaya samar dari galaksi yang jauh, tetapi baru-baru ini ia memerhatikan salah satu objek paling terang di langit malam: Marikh.

Balai cerap angkasa lepas menangkap imej dan data pertama planet merah pada 5 September.

Berbilang pengorbit di atas Marikh, dan rover berlabuh darat Rasa ingin tahu dan Ketabahan, menjelajah permukaan, hantar kembali cerapan secara kerap. Keupayaan inframerah Webb menyumbang satu lagi perspektif yang boleh mendedahkan butiran tentang permukaan dan atmosfera Marikh.

Webb, yang terletak sejuta batu (1.6 juta kilometer) dari Bumi, dapat melihat sisi Marikh yang diterangi matahari yang menghadap teleskop angkasa, yang meletakkan balai cerap pada kedudukan yang sempurna untuk mengintip perubahan bermusim planet, ribut debu dan cuaca sekaligus.

Teleskop itu sangat sensitif sehingga ahli astronomi terpaksa membuat pelarasan untuk menghalang cahaya inframerah Marikh yang membutakan daripada menepu pengesan Webb. Sebaliknya, Webb memerhati Marikh menggunakan pendedahan yang sangat singkat.

Imej baru menggambarkan Hemisfera timur Marikh dalam pelbagai panjang gelombang cahaya inframerah. Di sebelah kiri ialah peta rujukan hemisfera yang ditangkap oleh misi Juruukur Global Mars, yang berakhir pada tahun 2006.

Imej kanan atas dari Webb menunjukkan pantulan cahaya matahari di permukaan Marikh, mempamerkan ciri Marikh seperti Kawah Huygens, batu gunung berapi gelap dan Hellas Planitia, kawah hentaman besar-besaran di planet merah yang terbentang lebih daripada 1,200 batu (2,000 kilometer) .

Imej bahagian bawah sebelah kanan menunjukkan pelepasan haba Marikh, atau cahaya yang dipancarkan oleh planet itu apabila ia kehilangan haba. Kawasan yang paling terang menunjukkan tempat yang paling hangat. Selain itu, ahli astronomi melihat sesuatu yang lain dalam imej pelepasan haba.

Apabila cahaya terma ini melalui atmosfera Marikh, sebahagian daripadanya diserap oleh molekul karbon dioksida. Fenomena ini telah menyebabkan Hellas Planitia kelihatan lebih gelap.

“Ini sebenarnya bukan kesan haba di Hellas,” kata Geronimo Villanueva, seorang saintis planet di Pusat Penerbangan Angkasa Goddard NASA, di Greenbelt, Maryland, dalam satu kenyataan.

“Lembangan Hellas adalah ketinggian yang lebih rendah, dan dengan itu mengalami tekanan udara yang lebih tinggi,” kata Villanueva, yang juga penyiasat utama kajian Mars dan Ocean Worlds untuk Webb. “Tekanan yang lebih tinggi itu membawa kepada penindasan pelepasan haba pada julat panjang gelombang tertentu ini disebabkan oleh kesan yang dipanggil pelebaran tekanan. Ia akan menjadi sangat menarik untuk memisahkan kesan bersaing dalam data ini.”

Dengan keupayaan hebat Webb, Villanueva dan pasukannya juga menangkap spektrum inframerah dekat pertama Marikh.

Spektrum menunjukkan perbezaan yang lebih halus dalam kecerahan di seluruh planet, yang boleh menyerlahkan aspek permukaan dan atmosfera Marikh. Analisis awal telah mendedahkan maklumat tentang awan berais, habuk, jenis batu di permukaan dan komposisi atmosfera yang terkandung dalam spektrum. Terdapat juga tandatangan air, karbon dioksida dan karbon monoksida.

Pasukan penyelidik NASA akan berkongsi lebih lanjut mengenai pemerhatian Webb terhadap Marikh dalam kajian yang akan diserahkan untuk semakan dan penerbitan rakan sebaya pada masa hadapan. Dan pasukan Marikh tidak sabar untuk menggunakan keupayaan Webb untuk memilih perbezaan antara kawasan di planet merah dan mencari gas seperti metana dan hidrogen klorida di atmosfera.

We would like to give thanks to the author of this post for this remarkable material

Cahaya membutakan Marikh dikesan oleh teleskop Webb | CNN


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/