Cara Melihat Awan ‘Bersinar Malam’ Jarang, Terima kasih kepada Perubahan Iklim

Imej untuk artikel bertajuk How to See Rare 'Night-Shining' Awan, Terima kasih kepada Perubahan Iklim

Foto: Anna Anikina (Shutterstock)

Zaman awan noctilucent sudah tiba. Awan bercahaya malam adalah jarang berlaku dalam sejarah, pembentukan kristal ais yang berkilauan yang indah tergantung di atmosfera atas yang hanya kelihatan di bahagian utara dunia pada tahun-tahun yang lalu. Mereka telah terus merayap ke selatan selama empat dekad, jadi ini mungkin tahun anda melihat fenomena unik ini dari halaman belakang rumah anda.

Walaupun awan noctilucent sering terdapat di atmosfera atas, ia biasanya tidak kelihatan melainkan keadaan atmosfera betul-betul betul. Secara tradisinya, musim puncak untuk melihat awan malam yang berpusar ini adalah pada akhir bulan Jun hingga akhir Julai, dan sementara ia hanya boleh dilihat di Amerika Syarikat di Alaska dan bahagian paling utara di bawah 48, pemanasan global menjadikan “NLC kelihatan jelas.” ” lebih biasa di lebih banyak tempat. Yay?

Apakah awan noctilucent?

Pertama kali diperhatikan pada tahun 1885, awan noctilucent, atau NLC, ialah awan ais yang terbentuk di pinggir angkasa, antara 47 dan 53 batu di atas tanah. Ia biasanya kelihatan sebagai pusaran biru atau putih hanya kelihatan pada waktu paling gelap pada musim panas. NLC paling kelihatan antara 50 dan 60 darjah latitud, tetapi baru-baru ini, ia semakin cerah dan bergerak sejauh ke selatan seperti Los Angeles, di mana orang melaporkan melihat mereka pada tahun 2019.

Mengapakah awan noctilucent lebih kelihatan sekarang?

Awan noctilucent tidak kelihatan pada kebanyakan masa—langit terlalu cerah untuk melihat cahaya memantulkan cahaya pada siang hari. Tetapi pada tengah malam, bahagian bawah atmosfera berada dalam bayang-bayang bumi, manakala atmosfera atas mempunyai cahaya yang menyinarinya.

Perubahan kecil dalam atmosfera boleh mengubah awan ini dengan ketara. Pemanasan global telah mengakibatkan lebih banyak wap air di atmosfera, dan itu telah membawa kepada awan noctilucent yang lebih besar yang boleh dilihat di kawasan yang lebih luas di planet ini. Apabila dunia semakin panas, kita sepatutnya melihat lebih banyak awan noctilucent. (Sekali lagi, yay?)

Bagaimana anda boleh melihat awan noctilucent pada musim panas ini

Awan yang bersinar malam hanya kelihatan apabila langit cerah daripada awan yang lebih rendah, dan pada waktu malam yang paling gelap. Untuk melihat mereka, pergi ke luar sekitar tengah malam dan lihat ke utara. Pemandangan terbaik memerlukan pemandangan utara yang tidak terhalang, di seluruh ufuk. Pemandangannya menakjubkan dengan mata kasar, tetapi anda mungkin mahu sepasang teropong untuk mendapatkan pandangan dekat tentang kerumitan struktur awan ini.

Jika anda bernasib baik, anda akan melihat beberapa gumpalan putih bercahaya atau emas yang agak rendah di kaki langit. Jika anda mendapat sungguh bertuah, awan tipis akan tumbuh dan berubah warna sehingga biru elektrik, emas dan perak berputar, keriting dan ombak merentangi seluruh langit.

Kami berada dalam musim puncak NLC sekarang—iaitu pertengahan Jun hingga Julai—tetapi malam yang mungkin menampilkan formasi tidak boleh diramalkan lebih daripada beberapa jam lebih awal. Pada masa lalu anda perlu keluar setiap malam dan berharap, tetapi peminat yang memerhati langit di seluruh dunia menggunakan teknologi untuk berkongsi maklumat NLC dan memaklumkan satu sama lain tentang penampilan pembentukan awan yang sukar difahami ini.

Langgan kumpulan media sosial ini untuk berita awal tentang awan noctilucent

Sesiapa sahaja di sebelah timur anda akan melihat NLC terlebih dahulu, dan peminat fenomena itu terlalu gembira untuk memaklumkan anda bahawa ia akan datang. Anda boleh melanggan ke Suapan twitter Makluman Awan Noctilucent, di mana pengguna memuat naik gambar kejadian dan menghantar perkataan itu; menyertai a kumpulan serupa di Facebook; atau ikuti #noctilucent pada twitter atau instagram. Saya menganggap semua suapan ini benar-benar gila apabila awan malam muncul. Di sini berharap kita semua mendapat peluang untuk melihat fenomena pelik dan menakjubkan ini pada musim panas ini.We want to thank the author of this article for this amazing material

Cara Melihat Awan ‘Bersinar Malam’ Jarang, Terima kasih kepada Perubahan Iklim


We have our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/